Ieşi pe plus VIDEO. Stabilirea preţului la gaze. Ce trebuie să ştii înainte de a încheia contractul cu furnizorul? Invitat: Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei „Energia Inteligentă”

  • Cum se stabileşte preţul gazelor naturale?
  • Cum alegi corect furnizorul de gaze naturale? Şi cum te asiguri că nu eşti furat la factură?
  • Ce trebuie să ştie consumatorii despre preţuri, piaţă liberă şi alegerea furnizorului?
5452 afișări
Dumitru Chisăliţă, presedintele Asociaţiei „Energia Inteligentă” este invitatul celei mai recente ediţii  Ieşi pe plus, o emisiune pe teme de educaţie financiară realizată de Mediafax în parteneriat cu CEC Bank. 

Energia inteligentă, un concept vechi dar încă insuficient aplicat

Specialistul spune că în 2014 a introdus conceptul de „energie inteligentă”, un concept care pune laolată o serie de principii, cum ar fi eficienţă energetică, reguli de implementare  a unui management energetic  corespunzător atât la consumator, cât şi la operatorii de pe piaţa de gaze naturale, o contorizare inteligenţă, soluţii de reducere a sărăciei energetice, canale de diseminare a consumatorilor care să permita valorificarea extrinsecă şi intrisecă a resurselor enegetice care există în momentul de faţă, prin abordări atât operaţionale, cât şi de cercetare şi de inovare. „Toate acestea, pentru a reuni sinergia tehnică, economică, comercială, juridică, politică, socială şi ecologică înspre binele consumatorilor. 
 
Chisăliţă aduce în discuţie şi o campanie începută în anul 2015: „Preţ corect la gaze”. Mergea cu caravana din oraş în oraş şi stătea de vorbă cu consumatorii noncasnici, cu reprezentanţii societăţilor comericale şi îi informa privind concepte şi comportamente pe piaţa concurenţială a gazelor naturale, ce presupune un contract pe piaţa liberă, ce drepturi şi obligaţii au ca şi consumatori, cum pot obţine un preţ corect la faze.  Invitatul mai spune că, ce a început cu o caravană, a continuat cu zeci de proiecte în beneficiul consumatorilor. 

Consumatorii, buni de păcălit de furnizorii necinstiţi

Hoţul neprins e negustor cinstit, sau cum să ne ferim de furnizorii care încearcă să ne păcălească? Problema este şi la consumatori, care sunt needucaţi şi nu au cunoştinte tehnice, spune invitatul. Iar asta lasă loc de abuzuri.  
 
Specialistul vorbeşte, totodată despre faptul că un preţ mic nu e neapărat un preţ corect, „iar preţul mic astăzi înseamnă preţul foarte mare mâine (...) pentru că lipsa investiţiilor determină o ofertă mai mică iar asta, la rândul ei, determină o creştere a preţului”.  
 
Invitatul vorbeşte şi despre erorile şi înşelăciunile care se fac la facturi. „Înşelaciunea, atunci cand se face, se face la nişte elemente foarte micuţe încât puţini îşi dau seama că au fost furaţi. Înşelăciunea se face cu 1, 2 % din valoarea facturii mergand aşa luni de zile sau ani de zile. Aceste elemente sunt foarte greu de depistat şi de cele mai multe ori nu se depistează.” 
 
Iar pentru că vorbim despre înşelăciuni sau neînţelegeri între consumatori şi furnizori, expertul spune că, momentan, nu avem nicio entitate care să soluţioneze litigiile. Exista doar soluţionarea alternativă a litigiilor în instanţă, care este de fapt, interzisă pentru majoritatea consumatorilor cu consumuri mici.
 
„Aceasta lipsă a unei entităţi de soluţionare alternativă a litigiilor face ca în momentul în care un contract este în derulare, tu să nu ai nicio posibilitate, tu ca şi ţară, de a face o încercare sau pentru a  corecta lucrurile. (...) În momentul de faţă, pe piaţa de gaze naturale, spre deosebire de piaţa de energie electrică, nivelul de date este extreme de mic. Asimilez piaţa de gaze naturale cu un aisberg, în care informaţia pe care o găseşti este undeva de 10,15%, iar 85% este invizibilă”, mai adaugă Chisăliţă. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici