Ion Cristoiu: Zelenski nu trebuia să discute cu Xi Jinping. Această convorbire legitimează China

  • Ion Cristoiu: Rusia nu numai că a supravieţuit sancţiunilor, ba chiar îi merge deoarece China a ajutat-o. Concluzia logică este aceasta: China este la fel de vinovată pentru acest război, ca şi Rusia. Pentru că o alimentează economic, îi oferă sprijin moral. În aceste condiţii cum să vorbeşti la telefon?
  • Ion Cristoiu: Problema fundamentală era că Zelenski nu trebuia să vorbească. Este o victorie uriaşă a Chinei. Pentru că statele europene care vor relaţii cu China vor spune, mă dacă şi Zelenski a vorbit. În tot ce fac statele UE sunt conduse de steaua care e la Kiev.
  • Ion Cristoiu: Sunt surprins că nu a fost considerat un mare moment această convorbire pentru că legitimează China. Ea avea nevoie de un argument. Argumentul pentru Macron, pentru Scholz să facă afaceri e: păi dacă a vorbit şi Zelenski. Convorbirea asta a fost vitală.
1432 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Zelenski nu trebuia să discute cu Xi Jinping. Această convorbire legitimează China

Ion Cristoiu: Zelenski nu trebuia să discute cu Xi Jin Ping. Această convorbire legitimează China

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, în logica naraţiunilor de până acum, China este la fel de vinovată de războiul din Ucraina ca şi Rusia deoarece ajută Moscova, iar din acest punct de vedere, Volodimir Zelenski nu trebuia să discute la telefon cu liderul chinez, Xi jin Ping.

“Rusia nu numai că a supravieţuit sancţiunilor, ba chiar îi merge deoarece China a ajutat-o. Concluzia logică este aceasta: China este la fel de vinovată pentru acest război, ca şi Rusia. Pentru că o alimentează economic, îi oferă sprijin moral. În aceste condiţii cum să vorbeşti la telefon? Nu e vorba că cine a sunat, cum să vorbeşti? Nu numai că a vorbit la telefon, ba chiar era încântat. Gândiţi-vă că în timpul celui de-al doilea Război Mondial, Japonia nu a fost un moment în război cu Uniunea Sovietică, dar nu am auzit ca Stalin să fi vorbit cu împăratul Japoniei. (...)  Deci este clar că în momentul în care avem o coaliţie multinaţională împotriva Rusiei, avem şi o coaliţie multinaţional, din care face parte şi China, favorabilă Rusiei. Asta este prima ciudăţenie: cum de a vorbit, ba chiar a şi lăudat-o”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.

Ion Cristoiu susţine că discuţia telefonică de miercuri dintre Xi Jin Ping şi Volodimir Zelenski reprezintă o victorie uriaşă a Chinei şi oferă un argument ţărilor europene care vor să aibă relaţii cu Beijingul, în ciuda poziţionării SUA faţă de chinezi şi războiul din Ucraina.

“Problema fundamentală era că Zelenski nu trebuia să vorbească. Este o victorie uriaşă a Chinei. Pentru că statele europene care vor relaţii cu China vor spune, mă dacă şi Zelenski a vorbit. În tot ce fac statele UE sunt conduse de steaua care e la Kiev. Ce au zis: din moment ce duşmanul nr.1, cel care ţine piept invaziei ruse, vorbeşte la telefon cu unul din membrii coaliţiei militare... Nu ştiu cine l-a sfătuit pe Zelenski să vorbească la telefon cu Xi Jin Ping. Sunt două posibilităţi. Este clar că Zelenski a fost un fel de mareşalul Antonescu cu Hitler faţă de America. Nu a ieşit din cuvântul Americii. Sau el a primit aprobare de la America, nu-mi dau seama de ce.(...) E posibil ca Zelenski să fi discutat cu Xi, în ciuda unor sfaturi contrare din partea SUA. Dacă aş fi fost în locul lui Zelenski şi eu aş fi făcut la fel. Există şi o a treia posibilitate şi anume ca americanii să fie de acord pentru că la ora actuală este o împotmolire în războiul din Ucraina, o situaţie fără ieşire. În povestea cu contraofensiva Ucrainei, pierdem timpul”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că, dacă Zelenski nu ar fi vorbit la telefon cu Xi Jin Ping, iar ucrainenii ar fi pornit o campanie de atacare a Chinei, liderilor europeni le-ar fi fost greu să mai facă afaceri cu Beijingul.

“Sunt surprins că nu a fost considerat un mare moment această convorbire pentru că legitimează China. Ea avea nevoie de un argument. Argumentul pentru Macron, pentru Scholz să facă afaceri e: păi dacă a vorbit şi Zelenski. Convorbirea asta a fost vitală. Pentru că dacă ucrainenii porneau o campanie împotriva Chinei că sunt agresori era greu să faci afaceri pentru că reacţiona opinia publică”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude ca discuţia lui Zelenski cu Xi Jin Ping să fie un semnal că liderul de la Kiev a găsit în China un pacificator, cu care şi americanii sunt de acord, deoarece astfel s-ar ieşi din blocajul creat în războiul din Ucraina.

„Singura soluţie de ieşire este, şi pentru americani, să găsească un arbitru. Adică să zică aşa: bă, noi nu putem să-i zicem lui  Zelenski să termine. Zelenski a găsit în sfârşit un arbitru, un pacificator. Iar America spune: bă, a găsit Zelenski. Dacă Zelenski crede că are încredere în China, să-l lăsăm. Şi în felul ăsta ies şi ei, pentru că şi ei sunt într-o împotmolire”, a mai spus publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici