LPF: Viitorul va câştiga titlul în Liga 1, în caz de egalitate de puncte cu FCSB

Liga Profesionistă de Fotbal şi-a prezentat, sâmbătă, poziţia oficială cu privire la situaţia în care echipele FC Viitorul şi FCSB se vor afla la egalitate de puncte la finalul campionatului şi a precizat că la departajare se va folosi criteriul jocurilor directe disputate în play-off.

3613 afișări
Imaginea articolului LPF: Viitorul va câştiga titlul în Liga 1, în caz de egalitate de puncte cu FCSB

LPF: Viitorul va câştiga titlul în Liga 1, în caz de egalitate de puncte cu FCSB

În acest caz, Viitorul este avantajată, pentru că a câştigat partida de la Ovidiu, scor 3-1, şi a remizat cu FCSB, în retur, pe Arena Naţională, scor 1-1.

Precizările LPF vin după ce finanţatorul formaţiei FCSB, George Becali, a anunţat, vineri seara, că echipa sa va fi campioană dacă va încheia la egalitate cu Viitorul. El a luat în calcul şi partidele din sezonul regulat, câştigate de vicecampioana en titre – 3-1 în deplasare şi 2-0 pe teren propriu.

"Referitor la discuţiile apărute în spaţiul public în legătură cu criteriul de departajare privind jocurile directe dintre echipele aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, facem următoarele precizări:

Art. 27 alin. (3) lit. a) din ROAF prevede următoarele: ”Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii: a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte”. Totodată, potrivit art. 8 lit. a) din ROAF, prin sistemul campionat se înţelege acel sistem ”în care fiecare echipă joacă, cu toţi ceilalţi adversari, o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare (tur-retur)”.

Termenul ”campionat”, folosit la art. 27 alin. (3), are în vedere disputarea unui singur meci tur şi a unui singur meci retur între două echipe şi, în nici un caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur, în faze diferite ale competiţiei. În cazul formatului actual al ”Ligii I Orange”, noţiunea de ”campionat”, definită de art. 8 lit. a) din ROAF, folosită în cadrul sintagmei ”toate meciurile din campionat” de art. 27 alin. (3), se referă în mod clar la o singură fază competiţională, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz. Atâta timp cât două echipe au disputat jocuri în sistem tur-retur în play-off (adică un ”campionat” în sensul definiţiei de la art. 8 lit. a)), nu există nici un temei regulamentar pentru departajarea lor şi prin raportare la rezultatele meciurilor disputate în prima fază a competiţiei (un alt ”campionat” în accepţiunea art. 8 lit. a) din regulament).

Aşadar, în vederea departajării unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare (tur-retur) în cadrul fazei play-off-ului, fără a se avea în vedere jocurile directe din campionatul sezonului regular", se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii sâmbătă de către LPF.

LPF a avut de luat o decizie similară şi în sezonul precedent, la departajarea formaţiilor CSM Poli Iaşi şi CS Universitatea Craiova, în play-out.

"De altfel, această modalitate de departajare nu este folosită în premieră de Liga Profesionistă de Fotbal, care a utilizat acest sistem şi în sezonul 2015/2016, când departajarea echipelor CSMS Iaşi şi CS Universitatea Craiova s-a făcut pe baza jocurilor tur-retur disputate în play-out şi nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul întregii competiţii. Mai mult decât atât, legalitatea criteriilor de departajare folosite de către LPF a fost confirmată şi prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 2016 prin care s-a aprobat clasamentul final al Ligii I Orange", notează LPF.

Cei de la Ligă au adus în discuţie şi un caz în care Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a făcut o distincţie între campionatul sezonului regulat şi faza play-off-ului.

"În susţinerea poziţiei oficiale a Ligii Profesioniste de Fotbal prezentată mai sus amintim şi jurisprudenţa Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne care, într-un caz recent (dosarul CAS2016/A/4722), a făcut o distincţie clară între campionatul sezonului regular şi faza play-off-ului/play-out-ului, ca două elemente distincte ale competiţiei sportive anuale organizate de Liga Profesionistă de Fotbal", mai este menţionat în comunicatul respectiv.

În încheiere, LPF speră ca echipele implicate în lupta pentru câştigarea campionatului să se limiteze la jocul de fotbal.

"Iată că aceste criterii de departajare au fost cunoscute, acceptate şi aplicate de toţi membrii familiei fotbalului românesc, motiv pentru care ne manifestăm speranţa că echipele implicate în bătălia pentru titlu îşi vor disputa lupta pentru trofeu doar pe terenul de fotbal şi nu vor apela la subterfugii juridice menite să creeze confuzie în rândul jucătorilor şi al suporterilor", au conchis reprezentanţii LPF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici