“Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi la Aleph News: Iulian Chifu, analist de politică externă şi jurnaliştii Aleph News, Ştefan Ionescu şi Lucia Cujbă

95 afișări
Imaginea articolului “Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi la Aleph News: Iulian Chifu, analist de politică externă şi jurnaliştii Aleph News, Ştefan Ionescu şi Lucia Cujbă

“Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi la Aleph News: Iulian Chifu, analist de politică externă şi jurnaliştii Aleph News, Ştefan Ionescu şi Lucia Cujbă

DESPRE ALEGERILE DIN REPUBLICA MOLDOVA:

Lucia Cujbă: ,,Oamenii vor fi puşi să aleaga între Est şi Vest, tema geopolitică este iarăşi, cu cine merge mai departe cu Rusia sau Europa, dacă nu Igor Dodon iese iarăşi din primul tur şi fraudează destul de mult.”

Lucia Cujbă: ,,După primul tur vor ieşi Igor Dodon şi Maia Sandu, Pro-europena Maia Sandu şi Igor Dodon care se tot plimba pe la Moscova. Igor Dodon şi putere pregatesc fraude majore, au deschis secţii prea multe în Rusia şi Transnistria.”

Lucia Cujbă: ,,Republica Moldova va rămâne în anonimat, deoarecere Igor Dodon a reuşit s-o aducă acolo. Cred că Republica Moldova are toate şansele să devină un satelit al Moscovei. E o problemă cu Diaspora pot vota dar e mult mai complicat, sunt mult mai puţine secţii deschise, e temerea ca nu vor ieşi suficient de mulţi la vot ca să susţină candidatul pro-european.”

Lucia Cujbă: ,,Tocmai asta este paradoxul, situaţia este foarte proastă, însă Igor Dodon este votat masiv.”

Lucia Cujbă: ,,România este si va rămâne principalul partener al Republici Moldova. Îi ajuta pe moldovenii de peste Prut.”

Iulian Chifu: ,,Marea bătălie în Republica Moldova este cea Est-Vest. Partea proastă a Republicii Moldova este că principlaul dezinformator este chiar preşedintele statului. I-a scos uşor-uşor din toată administratia.”

Iulia Chifu: Banii vin din zona UE, din România, cel mai mare comerţ se face cu UE. Însă dacă te uiţi la programul lui Dodon este Rusia din suflet. Ei nu sunt in stare sa plateasca suplimentele de pensii pentru pensionarii din regiunea separatistă Transnistria, au probleme majore, aici e baza.

Iulian Chifu: ,,Igor Dodon este atât de izolat, el nu a făcut nicio vizită la cei doi vecini ai sai. În Republica Moldova nu exista nici regula cu mască, nici alte reguli fantastice, pentru că Dodon nu a închis nimic. O treime dintre cei care sunt infectaţi decedează, au o problema mare. Nu il interesează, nu a inchis nimic.”

Iulian Chifu: Parteneriatul dintre Romania si Republica Moldova este pentru Integrare Europeană.

CE SE ALEGE DE AMERICA?

Stefan Ionescu: Biden are un avans în cele mai multe state. În clipa asta, atât Biden cat si Trump au mitinguri electorale in Florida.

Stefan Ionescu:Scenariul cel mai de groaza ar fi ca Trump sa piarda si sa inceapa cu acuzatiile. Un alt scenariu este acela ca s-ar putea ajunge la niste conflicte armate. Exista si riscul asta urmarfe a patru ani cu Trump exiata posibilitatea ca oamenii sa iasa in strada.

Iulian Chifu: Se joaca. Este o cursă care se va duce până la ultimul vot numărat. Ne aşteptăm la batalii juridice foarte importante dacă castigurile sunt mici. Important este ca un numar mare de voturi este deja depus. Am ajuns la o suma fara precent, 75 de milioane. Emoţia o crează Trump, in ambele sensuri. Pe Trump ori îl adori cu toate, ori ai o reţinere si consideri ca nu trebuie sa se mai reproduca,. Dacă nu era 2020, Donald Trump avea sanse sa defileze.

Iulian Chifu: Foarte multe voturi vor fi numarate mult după ce se închid urnele. Aici incep atacurile.

Iulian Chifu: Zonele tari ale lui Trump sunt cele pe care le-a adus în 2016, aşa numitii votanti noi, una dintre categoriile care a determinat schimbarea in 2016.

Iulian Chifu: Religia este mai mult in tabara republicanilor. Pe de alta parte, America în sine este mai credincioasă decât Europa.

Iulian Chifu, despre visul american: Mitul Fondator al Americii, europeanul sarac fuge de acasa si cucereste Vestul Salbatic. Si avem celalalt mit, cel contemporatmt. Tot un migrant de data asta bine pregatit si care vine in tara tuturor posibilitatilor, vine in visul american in care poti sa realizezi orice. Iată ce inseamnă celalalt vis american.„

Iulian Chifu: Militarii sunt societatea americană. În ceea ce priveste conducerea armatei si aici este cu dus-intors. În functie de apetitul, inclinatiile, fiecare isi are un apropo politic. Exiasta o parte care îl susţine pe Trump, o parte pe Biden.

Iulian Chifu: Covid-ul l-a tras in jos pe Trump cu vreo 3%. Cred că l-a tras in jos si faptul ca a anulat acea dezbatere online. Tema coronavirusului nu este o tema care sa-l avantajeze pe Trump.

Stefan: Privind-ul pe Biden, mai are momente cand scapa picioarul, mai uita, sunt niste semne de ingrijorare acolo. Este posibil sa fie un pic de adevarat in ceea ce spune si Trump si este posibil ca Biden sa nu duca tot mandatul dacă va castiga.

Ştefan, despre dezbaterea de miercuri dimineaţa de la Alephn News: ,,Miercuri dimineata, la 3.30 dimineata, la 4 se inchid urnele pe Coasta de Est.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici