Perseide 2019: Curentul de meteori atinge nivelul maxim în noaptea de luni spre marţi. Care sunt cele mai bune ore pentru observarea fenomenului

Perseidele ajung la momentul maxim în 2019 în noaptea dintre 12 şi 13 august potrivit specialiştilor de la NASA. Astronomii de la Observatorul ”Vasile Urseanu” explică de ce preferă termenul de ”curent de meteori” evitând să vorbească despre o ”ploaie de stele”.

17419 afișări
Imaginea articolului Perseide 2019: Curentul de meteori atinge nivelul maxim în noaptea de luni spre marţi. Care sunt cele mai bune ore pentru observarea fenomenului

Perseide 2019: Curentul de meteori atinge nivelul maxim în noaptea de luni spre marţi. Cum le vezi

Perseide 2019. În luna august, în 11, 12 sau 13 se produce maximul curentului Perseide. Este cel mai celebru curent de meteori, pentru că perioada în care pot fi văzute se suprapune cu concediile şi cei mai mulţi oameni pot sta până târziu să privească cerul. Acest curent produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.

În mitologia greacă, Perseu era fiul Danaei şi al lui Zeus, care pentru a ajunge la aceasta, a luat forma unei ploi de aur. Momentul de glorie a lui Perseu a fost cel în care a înfruntat cu mult curaj şi dibăcie Gorgonele. Pus în dificultate de faptul că privirea Meduzei poate transforma pe oricine în stană de piatră, acesta s-a folosit de scutul primit de la Atena. Privind reflexia gorgonei în scut, Perseu a reuşit să-i taie capul, ieşind învingător din această aventură primejdioasă. De fapt legătura cu figura mitologică este întâmplătoare pentru că meteorii au primit numele de la constelaţia Perseu, din dreptul căreia îşi fac apariţia. Dar între constelaţie şi acest curent de meteori nu este nicio legătură. Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

Perseide 2019. Potrivit informaţiilor oferite de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”: ”Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu”.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”, notează specialiştii.

Perseide 2019. Anul acesta Luna se apropie de faza maximă de pe 15 august astfel că lumina satelitului natural va îngreuna observarea curentului de meteori.

”Pentru vedea meteori nu aveţi nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să staţi întins, un sac de dormit sau un şezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că noptile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să priviţi cerul măcar o oră. Cu cât observaţi mai mult cu atât vedeţi mai mulţi meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorţire”, scriu specialiştii de la Observatorul astronomic ”Vasile Urseanu” .

Urmărind bolta cerească veţi vedea stelele şi Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puţin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare". Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt aţi observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, care a intrat în atmosfera Pământului şi la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).

Aceiaşi specialişti explică faptul că în timpul unei ploai de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare, în vreme ce Perseidele permit celor din zonele cu cer curat, să vadă maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici