Stelian Ion, vicepreşedinte USR despre legile Securităţii naţionale: „Nu cred că preşedintele Iohannis n-a avut cunoştinţă. Sunt convins că preşedintele Iohannis a trasat nişte direcţii”

  • „Pericolul este ca statul să fie la dispoziţia serviciilor de informaţii. Legile micşorează drepturile şi libertăţile cetăţenilor”
  • „Serviciile secrete pot face din orice cetăţean al României colaborator”
  • „Modelul rusesc, în care statul şi preşedintele se sprijină pe servicii, este preluat şi în aceste drafturi. Să invoci conflictul din Ucraina şi să mergi pe modelul rusesc este un paradox foarte trist”
  • „Demilitarizarea serviciilor de informaţii este o temă legitimă”
  • „Implicarea serviciilor secrete în Justiţie a fost tranşată de CCR”
  • „Mandatul directorilor de servicii de informaţii ar trebui limitat”
  • „Este o aberaţie ca serviciile de informaţii să aibă drept de iniţiativă legislativă”
  • „Comisiile de control parlamentar trebuie întărite, conducerea să fie rotativă. Trebuie implicate şi comisiile de buget pentru controlul financiar asupra serviciilor”
  • „Politicienii sunt timoraţi de serviciile secrete, fie sunt foarte slabi, şantajaţi”
  • „Sunt obişnuiţi să desconsidere părerea societăţii civile şi cea a presei”
  • „Privilegiile magistraţilor trebuie să vină la pachet cu responsabilitatea şi eficienţa”
  • „Dacă sunt mai puţine dosare nu înseamnă că este mai puţină corupţie”
  • „Un mandat de 5 ani ar putea fi acceptat la un şef de parchet”
342 afișări
Imaginea articolului Stelian Ion, vicepreşedinte USR despre legile Securităţii naţionale: „Nu cred că preşedintele Iohannis n-a avut cunoştinţă. Sunt convins că preşedintele Iohannis a trasat nişte direcţii”

Stelian Ion, vicepreşedinte USR despre legile Securităţii naţionale: „Nu cred că preşedintele Iohannis n-a avut cunoştinţă. Sunt convins că preşedintele Iohannis a trasat nişte direcţii”

„Proiectele de lege au o gândire primitivă, retrogradă, de tip securist.

Comentariile pe care le facem nu sunt un atac la adresa securităţii naţionale sau la adresa serviciilor de informaţii. Erau pregătiţi ca legile să fie trecute prin Parlament. Legile au fost făcute fără nicio dezbatere şi consultare cu societatea civilă, cu specialişti. S-a încercat o operaţie pe creier de către un măcelar cu satârul. Sunt obişnuiţi să desconsidere părerea societăţii civile şi cea a presei.
Ei sunt obişnuiţi să facă lucrurile pe ascuns şi să profite de slăbiciunea politicienilor. Lucrurile sunt grave, întreg regimul este aruncat în urmă cu 30 de ani. Românii au în ADN, după 50 de ani de comunism, temerea de a nu fi supravegheaţi de serviciile secrete. Reprezentanţi ai fostei Securităţi au capturat părţi din economie, din media. (...) N-am primit niciodată pachetul de legi. Cred că aceste drafturi nu sunt recente, cred că s-a lucrat de ceva timp. Au reuşit să stârnească furia opiniei publice. Deja nu mai ai încredere deloc în bunele intenţii. Bunele intenţii înseamnă şi transparenţă decizională. Proiectele acestea ne influenţează direct vieţile. (...) Este prematur să se întrunească comisia pe legile securităţii naţionale”, a declarat Stelian Ion, vicepreşedinte USR şi fost ministru al Justiţiei în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Vorbind despre pericolele pentru români din pachetul de legi privind securitatea naţională a României, Stelian Ion a spus:

„Pericolul este ca statul să fie la dispoziţia serviciilor. Legile sporesc puterile serviciilor care oricum sunt mari. Legile micşorează drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Nu cred că preşedintele Iohannis n-a avut cunoştinţă. Nu cred că au făcut de capul lor fără să primească liniile generale. Sunt convins că preşedintele Iohannis a trasat nişte direcţii. Sunt nişte drafturi care erau menite să fie trecute prin Parlament. Modelul rusesc, în care statul şi preşedintele se sprijină pe servicii, este preluat şi în aceste drafturi. Demilitarizarea serviciilor este o temă legitimă. Dacă aveam drafturile, am fi făcut conferinţă de presă şi am fi spus care este pericolul. Să invoci conflictul din Ucraina şi să mergi pe modelul rusesc este un paradox foarte trist (...) Controlul serviciilor este slăbit. Comisiile parlamentare de control pe serviciile de informaţii sunt conduse de Putere. De pe băncile Academiei SRI şi colegiilor de apărare au ieşit nişte beneficiari de doctorate plagiate. Comisiile de control parlamentar trebuie întărite, conducerea să fie rotativă. Trebuie implicate şi comisiile de buget pentru controlul financiar asupra serviciilor. Trebuie verificat cum serviciile cheltuiesc banii. De ce să nu implicăm şi comisiile de abuzuri?”

Vicepreşedintele USR crede că serviciile de informaţii nu pot face cercetare penală în România iar problema a fost tranşată prin deciziile CCR. Mai mult, Stelian Ion spune că reprezintă o aberaţie posibilitatea ca serviciile de informaţii să aibă drept de iniţiativă legislativă în România, mai ales că dreptul de iniţiativă legislativă este strict prevăzut de Constituţia României:

„Implicarea serviciilor în Justiţie a fost tranşată de CCR. După 1989, interceptările au devenit monopolul serviciilor de informaţii. Noi şi societatea civilă nu suntem crizatori. Când este periclitat sistemul democratic nu putem sta cu mâinile în sân. Mandatul directorilor de servicii de informaţii ar trebui limitat. Serviciile secrete pot face din orice cetăţean al României colaborator.
Trebuie să existe un control pe Centrul de Interceptări, să ştim câte mandate se dau, câţi bani se cheltuie. Textele legilor Securităţii nu trebuie gândite după personalitatea preşedintelui Klaus Iohannis. Trebuie să existe sisteme de siguranţă şi echilibru care să oprească excesele. Actele normative care concentrează puterea în mâna unui singur om sunt greşite. Ofiţerii serviciilor vor avea imunitate, nu poţi să-i percheziţionezi decât cu acordul Preşedintelui. Textele duc la abuzuri, Parlamentul trebuie să facă controlul civil pe serviciile de informaţii. Şi Avocatul Poporului trebuie să aibă un rol, şi pe cale judiciară trebuie să ai pârghii. Trebuie să existe un control pe autorizările mandatelor de siguranţă naţională. (...) Este o aberaţie ca serviciile de informaţii să aibă drept de iniţiativă legislativă. Nici Preşedintele României n-are drept de iniţiativă legislativă. Acum ei centrează, ei dau cu capul, restul doar bifează. Politicienii sunt timoraţi de serviciile secrete, fie sunt foarte slabi, şantajaţi. (...) Vechiul Cod Penal era mai aşezat şi coerent decât noul Cod”.

În ceea ce priveşte funcţionarea Justiţiei, fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion a susţinut în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News că privilegiile pe care le au magistraţii români trebuie să vină la pachet şi cu responsabilitatea şi eficienţa, iar dacă în România sunt mai puţine dosare pe corupţie asta nu înseamnă că în România s-a redus fenomenul:

„Justiţia funcţionează greu şi cu poticneli. Judecătorii sunt timoraţi, se propagă teamă în sistemul judiciar. Magistraţii sunt privilegiaţi pe pensii şi salarii în raport cu cetăţenii de rând. Privilegiile magistraţilor trebuie să vină la pachet cu responsabilitatea şi eficienţa. Corupţia nu mai este ameninţare la securitatea naţională, s-a dat tonul din vârful statului. Dacă sunt mai puţine dosare nu înseamnă că este mai puţină corupţie. (...) Un mandat de 5 ani ar putea fi acceptat la un şef de parchet. Sper să nu le treacă prin cap ca să facă sesiune extraordinară pentru a trece legile”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici