VIDEO Timmermans: Avertizez Guvernul României să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar/ România a aderat în 2007 la UE, dar nu şi-a rezolvat nici acum problemele privind respectarea statului de drept

Frans Timmemans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri că avertizează Guvernul de la Bucureşti să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu prmeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

2875 afișări
Imaginea articolului VIDEO Timmermans: Avertizez Guvernul României să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar/ România a aderat în 2007 la UE, dar nu şi-a rezolvat nici acum problemele privind respectarea statului de drept

Timmermans, foto HEPTA

"Situaţia din România. Am informat Colegiul cu privire la situaţia din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani. Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar", a declarat prim-vicepreşedintele CE.

Timmermans spune însă că nu a tras concluzia că România a revenit pe calea cea bună.

"Am avut mai multe întâlniri şi convorbiri cu doamna Dăncilă, în ultimele două luni pe subiect. Am reînceput discuţiile tehnice pe MCV şi am cerut rezultate cât mai urgent. Am arătat foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu este suficient, că avem nevoie de acţiuni concrete din partea României şi acestea trebuie să apară cât mai curând. Discuţiile tehnice acoperă toate subiectele, recomandările din MCV, ordonanţele de urgenţă, transpunerea directivei PIF, directiva privind prezumţia de nevinovăţie privind îngheţarea şi confiscarea averilor şi secţia de urmărire a magistraţilor.

Din păcate, nu am putut încă trage concluzia că România se află din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci Comisia va trebui să facă ceva concret cu mijloacele care-i stau la discpoziţie", a mai spus Timmermans.

Timmermans, despre MCV: România a aderat în 2007 la UE, dar nu şi-a rezolvat nici acum problemele

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, s-a declarat întristat de situaţia curentă din România, precizând că, datorită MCV-ului se înregistraseră în ultimii ani succese importante inclusiv în combaterea corupţiei la nivel înalt, însă acum este vorba de un regres.

"Nu sunt de acord cu dumneavoastră (că Mecanismul de Verificare şi Cooperare nu a fost eficient - n.r.). Nu pot spune că nu a fost eficient. Tocmai de aceea mă întristează atât de mult situaţia de astăzi din România, pentru că România, tocmai pe baza Mecanismului de Verificare şi Cooperare se înregistraseră nişte succese importante în combaterea inclusiv a corupţiei la nivel înalt. Sistemul judiciar din România de-a lungul anilor a devenit tot mai eficient în această privinţă şi până la urmă cei vinovaţi au fost traşi la răspundere, închişi. Dar acum e un regres şi trebuie să ne asigurăm că asta nu se concretizează în dispoziţii legislative care să creeze impunitate. La fel în Bulgaria sunt foarte mult de făcut, dar totuşi s-au realizat multe", a declarat Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că probleme precum statul de drept sau separarea puterilor în stat trebuiau rezolvate înainte de aderarea la Uniunea Europeană, declarându-se îngrijorat că România şi Bulgaria au aderat în 2007, însă nu şi-au soluţionat nici acum problemele care trebuie rezolvate înainte de aderare.

"Pentru cei care nu cunosc foarte bine chestiunea, MCV-ul a fost creat să rezolve probleme, probleme care ar fi trebuit să fie rezolvate înainte de aderare. Şi aici am nişte îngrijorări că aderarea României şi Bulgariei a avut loc în 2007 şi suntem în 2019 şi încă nu s-au rezolvat toate problemele care trebuiau rezolvate înainte de aderare. Cred că asta e lecţia pe care trebuie să o învăţăm, poate pentru o viitoare extindere a Uniunii Europene.

Respectarea statului de drept, separarea puterilor în stat sunt chestiuni care trebuie să fie rezolvate înainte de aderarea la Uniunea Europeană. În anii respectiv, eram ministru la nivel naţional şi am susţinut cu tărie aderarea României şi Bulgariei, dar prezumţia cum că MCV-ul va duce la rezolvarea unor probleme rapid, probleme ce trebuiau să fie rezolvate înainte, este o prezumţie cam optimistă. Domnul Juncker spunea că se pot rezolva înainte de terminarea mandatului acestei Comisii, dar pentru asta şi România şi Bulgaria trebuie să termine o serie de reforme", a completat Timmermans.

Declaraţia poate fi urmărită aici

Timmermans: Kovesi este candidata preferată de PE pentru a fi primul procuror-şef european. Citeşte ştirea completă

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmemans, a declarat, miercuri, că Laura Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror-şef european, precizând că e important ca aceasta să rămână candidată, iar astfel instituţiile europene să poată lua o decizie.

"Comisia a fost cât se poate de clară: Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror european. Am avut ocazia să lucrez cu Kovesi timp de mai mulţi ani, ştiu că este o juristă de foarte bună calitate, pe care o admir pentru curaj. În ceea ce priveşte Comisia, e important ca ea să poată fi candidat astfel încât instituţiile europene să poată lua o decizie. Mi-am exprimat foarte clar această poziţie şi în discuţiile cu autorităţile române", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Agenda privind desemnarea procurorului-şef european

Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie.

Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE şi Consiliu, pe 4 şi 10 aprilie.

Între timp, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca, miercuri, contestaţia Laurei Codruţa Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor. Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de Secţia de anchetare a magistraţilor în dosarul în care are calitatea de inculpat, privind expatrierea din Indonezia a lui Nicolae Popa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici