Banii din petrol merg în Inteligenţă Artificială. Emiratele Arabe Unite se află în discuţii cu creatorul Chat GPT pentru o invetiţie uriaşă

O nouă companie de investiţii din Abu Dhabi se află în discuţii pentru a susţine OpenAI, în cel mai recent efort al Emiratelor Arabe Unite de a deveni un jucător major în dezvoltarea inteligenţei artificiale.

4219 afișări
Imaginea articolului Banii din petrol merg în Inteligenţă Artificială. Emiratele Arabe Unite se află în discuţii cu creatorul Chat GPT pentru o invetiţie uriaşă

Banii din petrol merg în Inteligenţă Artificială. Emiratelor Arabe Unite se află în discuţii cu creatorul Chat GPT pentru o invetiţie uriaşă

MGX, finanţată de stat, se află în faza iniţială a discuţiilor privind un acord de finanţare cu OpenAI, potrivit a două persoane care au cunoştinţă de discuţii. Directorul executiv al start-up-ului american, Sam Altman, încearcă să lanseze o afacere în domeniul semiconductorilor pentru a-şi reduce dependenţa de cipurile de ultimă generaţie produse de Nvidia, relatează FT.
 
Estimările lui Altman şi ale altora cu privire la costul construirii infrastructurii de inteligenţă artificială au variat de la sute de miliarde de dolari la până la 7 trilioane de dolari în următorii ani.
 
Astfel de cifre scot din preţ capitaliştii de risc tradiţionali din domeniul tehnologiei, ceea ce a determinat grupul să se apropie de statele naţionale. 
 
MGX, un fond axat pe inteligenţa artificială care a fost lansat săptămâna aceasta, este prezidat de puternicul consilier pentru securitate naţională al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Tahnoon bin Zayed al-Nahyan. Naţiunea mizează pe faptul că bogăţia sa, resursele energetice abundente şi sprijinul politic al conducerii statului autocratic îi oferă un avans în cursa pentru a deveni un centru global de AI.
 
"Ei caută să creeze o structură care va plasa Abu Dhabi în centrul acestei strategii de inteligenţă artificială cu parteneri globali din întreaga lume", a declarat o persoană informată cu privire la fond.
 
Şeicul Tahnoon, fratele preşedintelui Emiratelor Arabe Unite, supraveghează un imperiu de 1,5 trilioane de dolari care include două fonduri suverane de investiţii, precum şi întreprinderi private.
 
El prezidează G42, un grup de companii axate pe inteligenţă artificială cu sediul în EAU, care este susţinut de fondul suveran de investiţii Mubadala din Abu Dhabi şi care se mândreşte cu parteneriate cu OpenAI, Microsoft şi Cerebras.
 
Prin înfiinţarea MGX, în parteneriat cu G42 şi Mubadala, şeicul Tahnoon a afirmat într-o declaraţie că Abu Dhabi înfiinţează un "campion naţional" pentru inteligenţa artificială, care va "avansa şi mai mult rolul EAU ca sediu şi ecosistem pentru talentele tehnologice de top, investitori şi antreprenori".
 
Jucătorii de top din domeniul inteligenţei artificiale, precum Altman şi şeful Nvidia, Jensen Huang, au fost atraşi de ambiţia şi de puterea de foc financiară a EAU. Naţiunea din Golf a fost un pionier în această industrie în curs de dezvoltare, numind primul ministru al AI din lume în 2017 şi deschizând prima universitate de absolvenţi din lume axată pe AI doi ani mai târziu. Statul "vorbeşte despre AI încă dinainte ca aceasta să fie la modă", a declarat Altman la un eveniment din Abu Dhabi anul trecut.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici