Camera de 3.200 MP, care arată universul. Steven Kahn: "Vom măsura şi cataloga vreo 20 de miliarde de galaxii"

  • Cea mai mare cameră digitală a fost construită de SLAC National Accelerator Laboratory
  • Are 10 metri înălţime şi conţine 189 de senzori individuali
  • Camera a făcut prima fotografie cu o rezoluţie de 3.200 MP
2896 afișări
Imaginea articolului Camera de 3.200 MP, care arată universul. Steven Kahn: "Vom măsura şi cataloga vreo 20 de miliarde de galaxii"

Camera care arată universul. FOTO Captură Youtube

Probabil te-ai săturat să auzi producătorii de telefoane care se laudă cu camere cu 50 sau 100 de megapixeli. Îţi spun acum că a fost inventată camera digitală capabilă să facă o fotografie cu ... 3200 de megapixeli!

"Vom măsura şi cataloga vreo 20 de miliarde de galaxii" spune Steven Kahn, directorul observatorului Vera Rubin din Chile. Acolo va ajunge camera digitală uriaşă când va fi gata. A durat 6 luni până când au fost montaţi toţi cei 189 de senzori de pe cameră. Asta pentru că doar aceştia costă în total 75 de milioane de dolari şi se pot defecta la cea mai mică neatenţie.
Prima fotografie făcută la rezoluţia de 3 mii două sute de megapixeli a fost cu .. un broccoli! Cercetătorii au ales leguma datorită formei sale. Au urmat alte câteva fotografii.
 
  • „Puteţi găsi aceste fotografii online şi să interacţionaţi cu ele. Şi ca să vă faceţi o idee cât de mari sunt, ar fi necesare 378 de televizoare cu rezoluţie 4k pentru a afişa o singură imagine în întregime. Este suficient de mare pentru a înregistra o porţiune din cer de dimensiunea a 40 de Luni. Iar rezoluţia? Poţi identifica o minge de golf de la o altitudine de 80 de kilometri”, spune Andy Altman, producător CNET.
Camera a fost montată într-un laborator din California. Anul viitor va fi montată o lentilă optică de un metru şi jumătate în diametru, pentru ca apoi să fie transportată în Chile. Acolo va începe să facă fotografii la cerul înstelat iar imaginile vor fi disponibile online pentru oricine.
 
              
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici