Camera foto vs. smartphone - cum am ajuns să fim toţi fotografi sau cine va câştiga bătălia finală

  • Trăim o adevărată revoluţie a fotografiei, iar telefonul mobil este principalul „vinovat”.
  • Oricine îşi poate explora, astăzi, creativitatea şi veleităţile artistice, chiar dacă nu are cunoştinţe tehnice de fotografie.
  • Pentru Mihai Szasz, telefonul este o unealtă aproape completă, care îl ajută să posteze repede fotografii artistice, in timp ce fotograful de portrete, Rareş Helici, nu lasă camera foto din mână pentru un smartphone, oricât ar fi de performant.
411 afișări
Peste 100 de milioane de poze sunt publicate zilnic pe Instagram, reţeaua socială a tuturor fotografilor, profesionişti şi amatori deopotrivă. Numărul like-urile depăşeşte în fiecare zi 4 miliarde şi cel puţin 25 de milioane de afaceri se promovează prin intermediul fotografiei.
 
Revoluţia fotografiei a ajuns peste tot în lume şi datorită telefoanelor mobile inteligente, oricine poate ajunge fotograf sau videograf.
 
Mihai este cameraman şi poate că nu ar fi făcut niciodată fotografii dacă nu avea un telefon cu cameră. Îi place să surprindă momente inedite cu smartphone-ul si apoi să editeze pozele cu aplicaţiile din mobil.
 
Pentru fotografii profesionişti ca Rareş Helici, camerele DSLR sau mirrorless şi lentilele lor scumpe continuă să ofere calitatea de care au nevoie clienţii săi.
 
Bătălia dintre camere şi telefoane a început demult pe piaţa fotografiei, dar nici anul acesta nu vom avea un câştigător declarat.
Ambele metode sunt eficiente în funcţie de situaţie. Telefoanele sunt foarte rapide pentru editare şi publicare, dar încă nu pot să rivalizeze cu rezoluţia şi senzorul full frame din camerele profesionale, care păcătuiesc prin faptul că sunt mai grele şi implică un proces de editare de durată.
 
  • Vânzările de camere foto au scăzut din 2012 cu mai mult de 300%
  • 4,5 milioane de camere foto au fost livrate în 2019
  • Apple a vândut anul trecut peste 40 milioane de telefoane Iphone
”În primul rând, un telefon mobil eu nici nu prea ştiu să-l folosesc pe funcţiile de foto. Ţine cred de fiecare, ce vrea să facă. De exemplu, dacă eşti foarte viral pe Instagram, clar acolo vei folosi mult mai mult acolo telefonul, decât camera foto. Eu lucrând cu cameră foto mă ajută foarte mult calitativ. Îmi place să surprind emoţiile oamenilor şi de multe ori instantanee încerc să fac”, a declarat Rareş Helici - fotograf cu cameră profesională.
 
”Mie mi s-a părut mult mai uşor să am toate lucrurile în acelaşi loc, adică camera, aplicaţiile pentru editat, chiar şi accesul la internet ca să pot să le pun pe reţelele de socializare. Doar că ar trebui ca lentila să fie mult mai bună să ai mai multe distanţe focale”, spune Mihai Szasz - fotograf cu telefonul mobil.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici