Cea mai mare cameră foto din lume îşi propune să dezlege misterele universului. A intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare lentilă optică construită vreodată

  • Un laborator din SUA este pe cale să finalizeze construcţia celui mai mare aparat foto digital din lume, cu o lentilă de 1,65 m lăţime şi o cameră de 3.200 de megapixeli.
  • Oamenii de ştiinţă speră că aceasta va aduce o nouă înţelegere a unora dintre cele mai mari mistere ale universului
2199 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare cameră foto din lume îşi propune să dezlege misterele universului. A intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare lentilă optică construită vreodată

Sursa foto: Twitter

Camera Legacy Survey of Space and Time (LSST) este construită de cercetătorii de la SLAC National Accelerator Laboratory din cadrul Universităţii Stanford cu scopul de a surprinde cerul nopţii în detalii nemaivăzute până acum.
 
Odată terminată, camera va fi transportată la Observatorul Vera C. Rubin din Chile, unde va fi plasată în vârful telescopului Simonyi Survey Telescope, potrivit Independent.
 
Cu un câmp vizual de 9.6 grade pătrate, de aproape 40 de ori mai mare decât dimensiunea Lunii atunci când este privită de pe Pământ, astronomii vor putea capta variaţiile de luminozitate ale celor 37 de miliarde de stele aflate în raza sa vizuală, precum şi alte instabilităţi periodice care au fost imposibil de observat până acum.
 
În acest fel, oamenii de ştiinţă speră că vor aduce o nouă înţelegere a unora dintre cele mai mari mistere ale universului, cum ar fi natura materiei întunecate.
 
Camera a fost deja recunoscută de Guiness World Records ca fiind cea mai mare lentilă optică construită vreodată, capabilă să preia până la 15 terabytes de imagini în fiecare noapte.
 
„Camera LSST de la Observatorul Rubin este cea mai mare cameră digitală construită vreodată... este aproximativ de mărimea unei maşini mici şi cântăreşte aproape 2.800 kg", se explică pe site-ul web al proiectului.
 
Camera LSST va produce date de o calitate extrem de ridicată, cu un timp de întrerupere şi întreţinere minime".
 
Construcţia fiind aproape finalizată, se aşteaptă ca LSST să fie mutat la observatorul din Chile în mai 2023, la bordul unui avion cargo Boeing 747 special adaptat. Operarea va începe apoi în anul următor, odată ce va fi instalat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici