James Webb a împlinit un an de când a fost lansat pe orbită. A costat 10 miliarde de dolari, proiectarea sa a durat 30 ani, iar acum ne încântă cu fotografii uluitoare

A costat 10 miliarde de dolari pentru a surprinde Nebuloasa Tarantula într-o fotografie mai detaliată. Este până la urmă o galaxie aflată la 161.000 de ani lumină de Pământ.

4695 afișări
Imaginea articolului James Webb a împlinit un an de când a fost lansat pe orbită. A costat 10 miliarde de dolari, proiectarea sa a durat 30 ani, iar acum ne încântă cu fotografii uluitoare

Sursa Foto - NASA -Stâlpii Creaţiei (Hubble vs James Webb)

Telescopul spaţial James Webb a fost lansat cu exact un an în urmă, în ziua de Crăciun

A fost nevoie de 30 ani pentru a-l proiecta şi construi.

Mulţi s-au întrebat dacă acest succesor al celebrului telescop spaţial Hubble ar putea într-adevăr să se ridice la înălţimea aşteptărilor.

Au trecut apoi şase luni până când oglinda sa primară de 6,5 m a fost despachetată şi focalizată, iar celelalte sisteme au fost testate şi calibrate.

James Webb, fiind un telescop în infraroşu, vede cerul la lungimi de undă de lumină care sunt dincolo de ceea ce ochii noştri sunt capabili să discearnă, precum nebuloasele care sunt adevărate fabrici de stele.  

El a fotografiat Stâlpii Creaţiei din nebuloasa Carina, surprinzând prin radiaţii ultraviolete intense luminiţe roşii, care sunt de fapt stelele fierbinţi şi tinere aflate în formare. Alte nebuloase fotografiate au fost Orion, steaua WR-140 aflată la finalul vieţii sale, M74 supranumită drept Galaxia Fantomă care se află la 32 milioane de ani lumină distanţă de Terra, transmite BBC.  

A fotografiat în detaliu planetele gigantice gazoase din sistemul nostru solar - Jupiter şi Neptun cu inelele sale, acompaniat de satelitul său natural cel mai mare Triton. Pe Neptun s-au putut observa pete albe mici care sunt vârtejuri şi furtuni.

Pe Jupiter a observat norii şi furtunile în splendoarea lor. 

Telescopul a putut surprinde şi asteroidul Dimorphos de 160 de metri lăţime.  

Aşteptăm ca în anul ce vine, telescopul să ne încânte şi cu mai multe fotografii spectaculoase. 

Sursa Galerie Foto - NASA 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici