Luna vulcanică Io a planetei Jupiter va fi studiată şi cartografiată amănunţit de NASA, prin sonda Juno

Io, o lună vulcanică cu o suprafaţă similară cu o Pizza, va fi cercetată mai amănunţit de NASA

534 afișări
Imaginea articolului Luna vulcanică Io a planetei Jupiter va fi studiată şi cartografiată amănunţit de NASA, prin sonda Juno

NASA

Sonda Juno, lansată din 2011 în spaţiu şi trimisă pe orbita planetei Jupiter, este în pragul de a efectua o serie de survoluri din ce în ce mai apropiate de luna vulcanică Io. 

Sonda spaţială a trecut pe lângă luna lui Jupiter la o distanţă de 80.000 km pentru a dezvălui detalii despre peisajul său infernal, presărat cu lavă.

Dar Juno se va apropia mult de Io în cursul anului viitor, chiar pe deasupra suprafeţei la o altitudine de doar 1.500 km.

Au trecut mai bine de 20 de ani de când omenirea nu a mai avut parte de o astfel de întâlnire cu acest obiect cu o dimensiune de peste 3,650 km. 

"Avem o serie de obiective în afară de încercarea de a înţelege vulcanii şi fluxurile de lavă şi de a le cartografia", a declarat cercetătorul principal al proiectului, Dr. Scott Bolton de la Southwest Research Institute.

"Vom analiza, de asemenea, câmpul gravitaţional, încercând să înţelegem structura interioară a lui Io, pentru a vedea   dacă magma care creează toţi aceşti vulcani formează un ocean global sau dacă este punctiformă", a declarat acesta pentru BBC News.

Vulcanismul lui Io este determinat de apropierea sa de Jupiter. Aceasta înseamnă că luna este supusă unor forţe imense de maree şi încălzire.

Trimisă în primul rând pentru a investiga originea şi evoluţia planetei Jupiter, Juno a reuşit să facă observaţii suplimentare asupra celorlalte trei luni principale ale planetei - Callisto, Ganymede şi Europa, luni îngheţate. Despre Europa există suspiciuni că ar conţine un ocean subteran plin de microorganisme. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici