Motivul pentru care preţul smartphone-urilor a crescut simţitor în ultimii ani

  • În ultimii 6 ani, preţul telefoanelor de top s-a dublat indiferent de numele producătorului
  • Principalul motiv este costul componentelor, dar şi apariţia tehnologiei 5G
  • Couterpoint Research îţi dezvăluie că fiecare Galaxy Note 20 Ultra o costă pe Samsung 550 de dolari
1836 afișări
Imaginea articolului Motivul pentru care preţul smartphone-urilor a crescut simţitor în ultimii ani

FOTO: Profimedia

Când au fost lansate în 2014, iPhone 6 şi Samsung Galaxy S5 au preţuri de la 200 până 500 de dolari.

Acum, pentru un flagship trebuie să scoţi din buzunar 1.000 de dolari. Iar media creşte în continuare.
 
Dacă te întrebi de ce, află că sunt mai mult motive. Primul este avansul tehnologic. Smartphone-urile în prezent sunt mult mai performante. Acest lucru a dus la o creştere a costului componentelor. În prezent, doar modulul camerei de pe telefon îl costă 100 de dolari pe producător. Display-ul şi bateria atrag şi ele costuri semnificativ mai mari. La fel şi procesorul, o dată cu apariţia tehnologiei 5G. Această necesită mai multe antene în interior.
 
Inflaţia a avut şi ea un rol. Preţurile sunt cu 9.45% mai mari acum decât în 2014. Nu în ultimul rând, numărul posesorilor de telefoane a crescut enorm. În prezent este mult mai dificil de atras noi clienţi.
 
„Când se va termina totul? Tehnologia 5G costisitoare şi modulul cu camere multiple vor scădea ca preţ cu timpul, iar utilizatorii păstrează acum telefonul timp de 3 ani în loc de 2 ani în medie. Aceste lucruri vor avea un impact asupra preţurilor. Însă pragul de 1.000 de dolari pentru un telefon va rămâne în această perioadă în care vorbim despre Zoom Optic 10X, display-uri de 120Hz şi conectivitate 5G 05.50”, explică Phone Arena. 
 
Şi totuşi de ce costă atât de mult? Raportul publicat de Counterpoint Research arată că ultimul Galaxy Note 20 Ultra o costă pe Samsung 550 de dolari. Ultimul iPhone o costa pe Apple 500 de dolari. Preţurile din magazin trec însă de pragul de 1.000 de dolari. Asta se întâmplă pentru că producătorii investesc miliarde de dolari anual pentru dezvoltarea noilor tehnologii pe care le vezi apoi pe telefon. De asemenea, sute de milioane de dolari sunt cheltuit pentru marketing. Şi, nu în ultimul rând, producătorii nu vând direct produsele, ci prin intermediari, ceea ce măreşte preţul de achiziţie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici