O "mână de fier" robotizată ar putea proteja muncitorii din fabrici. „Oferă rezistenţă şi reduce efortul necesar atunci când ridicaţi obiecte"

  • Munca într-o fabrică sau într-un depozit poate însemna efectuarea aceleiaşi sarcini la nesfârşit, iar această repetiţie poate duce la leziuni cronice.
  • Acum, o mănuşă alimentată cu baterii ar putea ajuta muncitorii, eliminând o parte din efort.
220 afișări
Imaginea articolului O "mână de fier" robotizată ar putea proteja muncitorii din fabrici. „Oferă rezistenţă şi reduce efortul necesar atunci când ridicaţi obiecte"

Sursa foto: Twitter

Mănuşa "Ironhand" întăreşte aderenţa purtătorului, ceea ce înseamnă că acesta nu trebuie să folosească atât de multă forţă pentru a îndeplini sarcini manuale repetitive. Dezvoltatorul ei, Bioservo, spune că aceasta poate creşte forţa mâinii purtătorului cu 20%.
 
Compania suedeză descrie sistemul ca fiind un "exoschelet moale". Exoscheletul este un dispozitiv extern care susţine şi protejează corpul, crescând de obicei forţa şi rezistenţa. Majoritatea au o structură rigidă, dar Ironhand este moale, ca o mănuşă obişnuită, potrivit CNN.

Reduce oboseala

Când aveţi mănuşa pe voi, aceasta oferă rezistenţă şi reduce efortul necesar atunci când ridicaţi obiecte", spune Mikael Wester, directorul de marketing al Bioservo. „Totul pentru a reduce oboseala şi pentru a preveni leziunile cauzate de efort pe termen lung”.
 
Sistemul este alcătuit dintr-un rucsac, care găzduieşte pachetul de energie, şi tendoane artificiale care se conectează la mănuşă. Există senzori pe fiecare vârf de deget care pornesc motorul atunci când utilizatorul apucă un obiect. O telecomandă sau o aplicaţie pot fi folosite pentru a regla puterea şi sensibilitatea prinderii.
 
Wester spune că aplicaţiile includ asamblarea pe linia de producţie în industria auto, utilizarea uneltelor în construcţii şi ridicarea obiectelor grele în depozite.
 
Fiecare sistem Ironhand costă aproximativ 6.000 de euro. Dispozitivul colectează, de asemenea, date care permit companiei să evalueze riscul purtătorului de a dezvolta leziuni din cauza tensiunii.
 
Potrivit Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, tulburările de gât şi de membre superioare legate de muncă reprezintă cea mai frecventă boală profesională din Europa, costând economiile naţionale până la 2% din produsul naţional brut.

De la NASA la General Motors

Mănuşa a fost iniţial destinată lucrătorilor într-un cadru foarte diferit de cel al uzinei. NASA a dezvoltat o versiune timpurie a tehnologiei, numită "Robo-Glove", pentru a-i ajuta pe astronauţi să apuce obiecte şi să efectueze lucrări în spaţiu.
 
Bioservo a obţinut licenţa pentru acest design în 2016 şi apoi a încheiat un parteneriat cu producătorul auto General Motors (GM) pentru a dezvolta mănuşa pentru lucrătorii săi.
 
„Ergonomia este, de fapt, domeniul în care se încearcă să se adapteze locurile de muncă la lucrători, în loc ca aceştia să se conformeze şi să se adapteze la locul de muncă", spune Stephen Krajcarski, manager senior în cadrul echipei de ergonomie a GM.
 
„Prin utilizarea unor instrumente precum Ironhand, încercăm cu adevărat să atenuăm orice potenţiale probleme sau solicitări fizice care ar putea provoca în cele din urmă o problemă medicală pentru operatorul respectiv”.
 
Krajcarski spune că GM a ajutat Bioservo să testeze şi să îmbunătăţească Ironhand, pilotându-l într-o varietate de locuri de muncă la fabricile sale de producţie.
 
El spune că unii lucrători au considerat că este uşor de utilizat, dar adaugă că nu este potrivit pentru toate situaţiile.
 
Ironhand este doar unul dintre exoscheletele pe care GM le analizează. Potrivit firmei de cercetare de piaţă ABI Research, piaţa exoscheletelor va creşte de la 392 de milioane de dolari în 2020 la 6,8 miliarde de dolari în 2030.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici