Oamenii de ştiinţă descoperă o sursă de energie cu emisii negative de carbon

  • Cercetătorii au creat o sursă de energie care nu doar că este curată, dar reduce şi nivelul de carbon din atmosferă, utilizând algele într-un proces bazat pe fotosinteză.
  • Noua sursă de energie absoarbe dioxidul de carbon şi produce doar apă ca produs secundar, fiind mai mult decât o tehnologie cu emisii zero.
  • Deşi puterea generată în prezent este limitată, oamenii de ştiinţă cred că această tehnologie ar putea fi scalată pentru a alimenta oraşe întregi şi a reduce semnificativ emisiile de carbon.
Urmărește
21657 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă descoperă o sursă de energie cu emisii negative de carbon

Sursa foto: Adobe Stock

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o sursă de energie cu potenţialul de a reduce nivelurile de carbon atmosferic, marcând un progres semnificativ faţă de soluţiile tradiţionale de energie curată, scrie BGR. Publicată în jurnalul Energies, cercetarea detaliază crearea unei surse de energie negativă de carbon care utilizează alge.

Procesul valorifică fotosinteza, prin care algele transformă dioxidul de carbon în energie. Oamenii de ştiinţă au suspendat algele într-o soluţie de doi milimetri între o cameră de anod şi una de catod, separate de o membrană de schimb de protoni în formă de fagure. Acest sistem captează electronii generaţi în timpul fotosintezei pentru a produce electricitate.

Aspectul remarcabil al acestei tehnologii este natura sa negativă de carbon. Spre deosebire de alte surse de energie regenerabilă care vizează emisii zero, această metodă reduce efectiv carbonul din atmosferă prin absorbţia dioxidului de carbon şi produce doar apă ca produs secundar. Această caracteristică poziţionează sursa de energie pe bază de alge ca o tehnologie unică şi benefică din punct de vedere ecologic.

În prezent, sistemul produce o tensiune terminală de până la 1,0V dintr-o singură celulă de micro-fotosinteză. Deşi această producţie este modestă, cercetătorii sunt optimişti cu privire la potenţialul de extindere. Dacă se reuşeşte scalarea, această tehnologie ar putea alimenta zone urbane şi ar contribui la o reducere substanţială a emisiilor de carbon.

Mai mult, noua sursă de energie evită problemele asociate cu materialele periculoase şi eliminarea deşeurilor. Spre deosebire de sistemele tradiţionale de energie pe bază de siliciu, care implică procese de eliminare complexe şi provocatoare pentru mediu, sistemul pe bază de alge nu foloseşte gaze periculoase sau microfibre, prezentând o soluţie de gestionare a deşeurilor mai sustenabilă şi mai simplă.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici