Tehnologia inteligentă ajută la salvarea urşilor panda giganţi din China

  • Panda gigant a fost mult timp imaginea conservării animalelor.
  • Cea mai mare ameninţare la adresa populaţiei de panda sălbatici este pierderea habitatului.
  • Acum, ecologiştii speră că tehnologia inteligentă poate contribui la protejarea viitorului panda.
398 afișări
Imaginea articolului Tehnologia inteligentă ajută la salvarea urşilor panda giganţi din China

Tehnologia inteligentă ajută la salvarea urşilor panda giganţi din China

Dependenţa sa de bambus pentru a se întreţine a făcut ca specia să fie deosebit de vulnerabilă la schimbările de mediu, iar dezvoltarea urbană rapidă a Chinei din ultimul secol a împins panda într-o fracţiune din arealul lor istoric. Şi, deşi aproximativ 54% din habitatul său sălbatic este protejat, aceste zone sunt încă vulnerabile la dezastre naturale, cum ar fi incendiile.

Pentru a proteja habitatul panda, "Digital Panda System", dezvoltat în cadrul unui proiect comun între Administraţia pădurilor şi păşunilor din Sichuan şi gigantul chinez de tehnologie Huawei, a fost implementat în pădurile şi păşunile din provincia Sichuan în februarie 2021.
 
Sistemul de raportare instantanee ajută la detectarea incendiilor de pădure în zone greu accesibile, alertând pădurarii şi departamentele de pompieri pentru ca aceştia să poată interveni rapid, precum şi la monitorizarea faunei sălbatice, potrivit CNN.
 
Între timp, o altă tehnologie inteligentă, recunoaşterea facială, ar putea ajuta la identificarea mai precisă a fiecărui panda. Pentru ochiul uman, feţele lor acoperite de blană arată toate la fel, dar algoritmii computerizaţi sunt capabili să distingă diferenţele.
 
Tehnologia digitală va juca un rol mai important în viitor în ceea ce priveşte biodiversitatea (şi) conservarea", spune Zhao Jian, expert în soluţii la biroul Huawei din Sichuan, care a supravegheat dezvoltarea sistemului Digital Panda.

Un "sistem digital pentru panda"

Sistemul colectează date de la 596 de camere, 45 de camere cu infraroşu, drone şi sateliţi, pe care le stochează în cloud. Conservatorii şi cercetătorii folosesc aceste date pentru a monitoriza, urmări şi studia fauna sălbatică, precum şi pentru a detecta punctele fierbinţi ale incendiilor.
 
Deoarece camerele sunt folosite în zone îndepărtate, unde alimentarea cu energie electrică este redusă sau inexistentă, sistemul este alimentat cu energie solară şi foloseşte transmisia prin microunde, care nu necesită cabluri şi este mai fiabilă pe terenuri complexe, spune Zhao.
 
Potrivit Huawei, sistemul asistă 140.000 de pădurari, administratori de păşuni, conservatori şi cercetători din Sichuan. În primele cinci luni de funcţionare, sistemul a detectat 651 de focare de incendii de pădure, reducând incendiile de pădure cu 71,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit Huawei.
 
În pofida numelui său, sistemul Digital Panda System oferă protecţie nu doar pentru panda, spune Zhao. Sistemul acoperă secţiunea din Sichuan a recent înfiinţatului Parc Naţional al Panda Uriaş, o zonă de aproape 16.500 de kilometri pătraţi care conectează 67 de rezervaţii din trei provincii. Parcul găzduieşte cei 1.800 de urşi panda sălbatici din China, alături de alte 8.000 de specii de animale şi plante, inclusiv animale pe cale de dispariţie, cum ar fi urşii panda roşii şi maimuţele cu nasul roşu.
 
Zhao spune că, în viitor, sistemul Digital Panda System ar putea fi extins în secţiunile parcului naţional care se află în provinciile Shaanxi şi Gansu, creând mai multe "poveşti de succes" pentru alte specii pe cale de dispariţie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici