STUDIU  Telefoanele sunt mai periculoase decât scaunele de toaletă. Pot favoriza transmiterea microbilor

  • Telefoanele sunt mai periculoase pentru transmiterea microbilor decât scaunele de toaletă.
  • Există 17.000 de copii ale genelor bacteriene pe un singur telefon mobil.
696 afișări
Imaginea articolului Telefoanele sunt mai periculoase decât scaunele de toaletă. Pot favoriza transmiterea microbilor

Sursa foto: Profimedia

Conform unor studii citate pe pagina Facebook a Ro-Vaccinare, telefoanele sunt dispozitivele perfecte pentru transmiterea microbilor, fiind chiar mai periculoase decât scaunele de toaletă.

În urma studiilor s-a constatat că există în medie 17.000 de copii ale genelor bacteriene pe un singur telefon mobil, de zece ori mai mult decât pe un scaun de toaletă.

Chiar dacă multe dintre bacteriile găsite pe telefoanele mobile sunt inofensive, sunt şanse ca telefonul să adăpostească agenţi patogeni mult mai periculoşi.

Riscul este cu atât mai crescut cu cât telefoanele sunt utilizate în sectorul alimentar sau în asistenţa medicală, deoarece agenţii patogeni pot duce la un focar de boală sau transferul de microbi dintr-o zonă în alta, dând naştere la o contaminare încrucişată.

Centrul pentru Controlul Bolilor din Columbia Britanică afirmă că 80% din infecţii sunt transmise cu ajutorul mâinilor, bacteriile fiind transferate cu uşurinţă pe dispozitivele mobile care sunt manipulate des pe parcursul zilei.

Cele mai frecvente bacterii dăunătoare găsite pe telefoanele mobile sunt streptococ, MRSA, coli, coliforme, stafilococi coagulazo negativi (CoNS) şi diferite genuri de candida.

„Într-un studiu efectuat în mediul spitalicesc s-a constatat că telefoanele mobile reprezintă un rezervor pentru potenţiali agenţi patogeni. În ciuda posibilităţii mari de a fi contaminate, telefoanele mobile sunt rareori curate şi sunt adesea atinse în timpul sau după examinarea pacienţilor şi manipularea probelor fără spălarea corespunzătoare a mâinilor. Dintre telefoanele mobile ale personalului medical, Acinetobacter baumannii (36,84%) a fost organismul predominant izolat, urmat de Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) (21,05%), în unele zone depăşind 46%. Concluzia cercetătorilor este că telefoanele mobile pot acţiona ca un substrat adecvat din care boala poate apărea, răspândi şi produce ravagii, sub formă de boală nosocomială, ceea ce necesită reglementări cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în cadrul spitalelor”, scrie pe platforma citată.

Spălarea mâinilor este esenţială pentru igiena şi igienizarea corespunzătoare. Menţinerea mâinilor curate este deosebit de importantă în timpul sezonului de răceală şi gripă, o perioadă în care germenii se răspândesc rapid şi uşor.

FDA recomandă spălarea mâinilor în momente cheie:

  • înainte, în timpul şi după prepararea alimentelor
  • înainte de a mânca
  • înainte şi după îngrijirea unei persoane bolnave
  • înainte şi după tratarea unei tăieturi
  • după folosirea toaletei
  • după schimbarea scutecelor sau curăţarea unui copil
  • după suflarea nasului, tuse sau strănut
  • după atingerea unui animal
  • după ce ai atins gunoiul.

De asemenea, se recomandă restricţionarea utilizării telefoanelor mobile în anumite zone:

  • cucătării, atât comerciale, cât şi rezidenţiale
  • băi
  • mese de sufragerie
  • cabinete medicale
  • orice alte locuri în care expunerea la bacterii ar putea fi dăunătoare sănătăţii unei persoane.

Dispozitivele mobile pot fi curăţate cu ajutorul şerveţelelor dezinfectante sau apelând la sterilizatoare UV portabile care pot fi utilizate şi pentru curăţarea altor lucruri, inclusiv portofele, numerar, bijuterii şi chei. Aceste dispozitive utilizează lumină ultravioletă, care s-a dovedit a fi capabilă să distrugă coronavirusul şi alte virusuri sau bacterii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici