Ucraina a pregătit terenul pentru o nouă eră a războiului. Inteligenţa artificială l-ar putea supraîncărca

  • Războiul din Ucraina a făcut ca dronele să treacă de la următoarea frontieră a livrării de colete la vârful tehnologiei de război, iar dezvoltarea rapidă a inteligenţei artificiale va accelera şi mai mult lucrurile.
  • Dronele fac parte din inventarul militar de zeci de ani, dar războiul din Ucraina a dus la o escaladare masivă a exploatării lor
13106 afișări
Imaginea articolului Ucraina a pregătit terenul pentru o nouă eră a războiului. Inteligenţa artificială l-ar putea supraîncărca

Ucraina a pregătit terenul pentru o nouă eră a războiului. Inteligenţa artificială l-ar putea supraîncărca

Zborurile fără pilot la bord sunt anterioare celor cu pilot, dar limitele tehnologiei au făcut - până în prezent - ca vehiculele aeriene fără pilot la bord (UAV) să fie vulnerabile şi, prin urmare, nepotrivite pentru o utilizare militară pe scară largă.

Rusia a folosit sute de drone pentru a viza oraşele ucrainene şi infrastructura naţională critică.
 
Rachetele, fiecare costând sute de mii sau milioane de dolari, zboară rapid, sunt greu de doborât şi transportă o încărcătură explozivă uriaşă.
 
Dar când rezervele s-au epuizat, ruşii au importat drone Shahid 136 din Iran. Aceste UAV-uri sunt lente şi vulnerabile la focuri de armă de calibru mic, dar pot fi folosite ca un roi pentru a copleşi apărarea - iar unele reuşesc să treacă.
 
Ucrainenii au exploatat, de asemenea, UAV-urile pentru a ţinti cu mare efect centrele logistice ruseşti, cel mai recent vizând o instalaţie de depozitare a combustibilului în Crimeea şi o alta chiar la est de podul Kerch care leagă Crimeea de Rusia.
 
Dronele tactice mai mici s-au dovedit, de asemenea, nepreţuite în acest conflict, în special în linia întâi, potrivit SkyNews.
 
Încă din 1794, baloanele de observaţie au fost folosite ca platformă aeriană pentru culegerea de informaţii şi reperarea artileriei, iar în Primul Război Mondial, avioanele Royal Flying Corps au profitat de această ocazie pentru a lansa grenade de mână asupra poziţiilor de tranşee inamice.
 
Tehnologia de supraveghere a avansat rapid - profitând de progresele înregistrate pe pieţele spaţiale şi de sateliţi -, senzorii devenind mai uşori, mai puternici şi cu cerinţe energetice reduse.
 
Tehnologia - şi exploatarea rapidă a acesteia - a oferit Ucrainei un avantaj asimetric în acest conflict.
 
Deşi Statele Unite sunt în frunte în ceea ce priveşte UAV-urile de vârf, liderul mondial pe piaţa de masă este China, iar dacă se adaugă progresele rapide în ceea ce priveşte capacitatea de inteligenţă artificială, UAV-urile par să devină o capacitate militară de masă, de mare volum şi rentabilă.
 
Cu toate acestea, conflictul din Ucraina a evidenţiat potenţialul dramatic al UAV-urilor, care încă nu au valorificat progresele rapide în domeniul inteligenţei artificiale.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici