Un satelit NASA s-a întors pe Pământ după 38 de ani

Un satelit al NASA, care nu mai funcţiona de mai mulţi ani, a căzut pe Pământ după 38 de ani petrecuţi pe orbita planetei.

4875 afișări
Imaginea articolului Un satelit NASA s-a întors pe Pământ după 38 de ani

Un satelit NASA s-a întors pe Pământ după 38 de ani

Earth Radiation Budget Satellite, cunoscut sub numele de ERBS, a fost lansat în 1984 la bordul navetei spaţiale Challenger.

Până în 2005, datele de la ERBS au ajutat cercetătorii să investigheze modul în care Pământul absorbea şi radia energia de la Soare. De asemenea, satelitul a oferit date cu ajutorul cărora au fost măsurate concentraţiile de ozon, vapori de apă, dioxid de azot şi aerosoli din stratosfera Pământului.

Departamentul american al Apărării a anunţat că ERBS a reintrat în atmosfera Pământului duminică, la ora 23:04, ora Europei Centrale, deasupra Mării Bering, potrivit unui comunicat al NASA citat de CNN.

Specialiştii spun că cea mai mare parte a satelitului a fost distrusă în timp ce s-a deplasat prin atmosferă. Anterior, NASA a calculat şi a stabilit că riscul ca cineva de pe Pământ să fie rănit este foarte scăzut, de aproximativ 1 la 9.400.

Satelitul a depăşit cu mult durata de viaţă preconizată de doi ani, funcţionând în total 21 de ani.

Un instrument aflat la bordul ERBS, Stratospheric Aerosol and Gas Experiment II (SAGE II), a colectat date care au confirmat că stratul de ozon era în scădere la scară globală, a precizat NASA.

Aceste date au ajutat la elaborarea Protocolului de la Montreal, un acord internaţional semnat în 1987 de zeci de ţări, care a dus la o scădere dramatică în întreaga lume a utilizării clorofluorocarburilor (CFC) care distrug stratul de ozon. Este vorba despre substanţe chimice folosite odinioară în mod obişnuit în spray-urile, în refrigerare şi în aparatele de aer condiţionat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
satelit,
nasa,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici