#TrebuieSaRepornimBusinessul  Studiu. Câţi români spun că ar putea trăi jumătate de an din economii

  • 24% dintre români spun că economiile le-ar ajunge pentru o lună
  • Un sfert dintre români au economii pentru 6 luni
  • 9% din populaţia ţării nu va mai putea să-şi achite datoriile
6981 afișări
Imaginea articolului Studiu. Câţi români spun că ar putea trăi jumătate de an din economii

Studiu. Câţi români spun că ar putea trăi jumătate de an din din economii

 

Aproape un sfert din populaţia României (24%) estimează că economiile le-ar ajunge pentru o lună sau mai puţin de o lună, dacă nu ar mai avea nici un venit. Un procent similar (25%) sunt într-o situaţie mult mai bună, estimând că ar putea trăi mai mult de 6 luni din ceea ce au, potrivit unui studiu de piaţă realizat de Mercury Research.

În medie, românii estimează că vor putea trăi din ceea ce au aproximativ 4 luni. Bărbaţii sunt mai optimişti decât femeile, iar cei din mediul rural mai optimişti decât cei din urban. Unele diferenţe sunt de aşteptat - cei cu educaţie superioară consideră că vor rezista mai mult decât cei cu educaţie medie, cei cu funcţie de conducere mai mult decât cei fără, cei fără rate de plătit mai mult decât cei cu rate, cei care şi-au păstrat locul de muncă mai mult decât cei concediaţi. Surprinzător, angajaţii din economia privată sunt mai optimişti decât cei de la stat - primii estimează că vor rezista 5 luni, iar ultimii doar 4 luni.  

Aproape jumătate (49%)  dintre cei care ar rezista doar o lună sau mai puţin au rate de plătit, în timp ce doar o treime (33%) dintre cei care ar rezista peste 6 luni au declarat că au rate.  

În contextul legislaţiei cu privire la posibilitatea de amânare a ratelor, câţi dintre români vor putea plăti ratele ca şi până acum? Aproximativ două treimi declară că vor putea plăti ratele ca şi până acum, aprox. 19% vor putea plăti o parte, şi aprox. 9% nu vor mai putea plăti deloc. Probabilitatea de a nu mai putea plăti deloc aproape se dublează la gospodăriile cu venituri sub medie.

Unele ţări europene plănuiesc să relaxeze restricţiile începând cu luna aprilie. În România starea de urgenţă urmează să se prelungească cu încă o lună, însă cât se aşteaptă românii să dureze epidemia de coronavirus? 

Majoritatea românilor (60%) se aşteaptă ca această epidemie să dureze maximum 3 luni. Cele mai multe păreri sunt împărţite între 2 luni (24%) şi 3 luni (22%).

14% sunt optimişti (cred că în maximum o lună epidemia se va termina), iar 12% sunt pesimişti (cred că epidemia va dura mai mult de jumătate de an).

Interesant este că românii estimează durata epidemiei în funcţie de cât cred că ar putea trăi din economiile lor dacă nu ar mai avea venituri. Astfel, cei care cred că vor rezista cel mult o lună din economiile strânse estimează în proporţie mai mare că epidemia va dura cel mult o lună. Cei care cred că pot să trăiască din economiile strânse cel mult două luni estimează în procent mai mare că epidemia va dura două luni.

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici