Video Taxă de solidaritate pentru cei cu venituri lunare de peste 3.200 de lei. Ce spune cercetătorul care a lansat propunerea

  • Ideea unei taxe de solidaritate viza românii cu pensii speciale, spun autorii studiului care a stârnit nemulţumiri
  • Taxa s-ar aplica celor care au venituri de peste 3.200 de lei net pe lună
  • Sunt 200.000 de români cu pensii speciale şi 1,5 milioane de angajaţi cu venituri mai mari de 3.200 de lei
12552 afișări

O taxă de solidaritate pentru românii cu venituri de peste 3.200 de lei pentru a ajuta statul să treacă mai uşor criza. Este propunerea controversată a unor cercetători care au recomandat câteva soluţii de redresare a economiei româneşti. Ideea i-a înfuriat pe mulţi dintre cei peste un milion şi jumătate de români care ar fi afectaţi de o astfel de măsură,  aşa că autorii studiului vin cu explicaţii suplimentare.

„Nu este un raport despre hai să vedem ce impozite noi să adăugăm. Am intrat cu acea recomandare excepţională, pentru o situaţie excepţională în care economia intră într-o recesiune masivă, să zicem, spre finele anului sau începutul anului viitor va fi nevoie de ceva venituri în plus. Doar în cazul acestei situaţii excepţionale ar putea să apară soluţia excepţională a unui impozit special pe durată determinată care să vizeze veniturile mari şi în principal pe cele din pensii speciale” spune cercetătorul Iulian Stănescu.

Totuşi, recomandarea din raport spunea clar: taxa de solidaritate s-ar aplica tuturor veniturilor de peste 3.200 de lei net pe lună, fie că sunt pensii, salarii sau venituri din chirii sau din dividende.

În prezent, 200.000 de foşti militari, poliţişti sau magistraţi primesc pensii speciale, iar 1,5 milioane de angajaţi câştigă peste 3.200 de lei net, adică peste nivelul salariului mediu pe economie.

„Orizontul nostru de timp este foarte limitat. Dacă nu se iau măsurile cele mai bune posibile pentru relansarea economiei, riscăm o criză prelungită. Or, ca să relansezi economia vei avea nevoie de susţinerea statului.”

Amânarea creşterii pensiilor din toamnă, dar şi a creşterilor de salarii din sectorul bugetar sunt alte măsuri propuse în raport. Totodată, cercetătorii spun că România trebuie să înceapă urgent negocierile pentru obţinerea unui împrumut extern.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici