LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 801. Rusia protestează faţă de declaraţiile făcute de Macron şi de Cameron: escaladare directă / Ucraina a lansat ghidul pentru Olimpiadă: sportivii nu au voie să dea mâna cu ruşii / Rusia acuză Marea Britanie de „implicare directă din ce în ce mai mare” în război

  • Rusia continuă luptele pe front cu Ucraina şi are propriul război al declaraţiilor cu Franţa şi cu Marea Britanie.
  • Rusia acuză Marea Britanie de „implicare directă din ce în ce mai mare” în război.
  • Includerea lui Zelenski pe lista de persoane căutate de Rusia este o încercare „disperată” de a atrage atenţia, anunţă Ministerul ucrainean de Externe.
  • Cea mai mare parte a ajutorului pentru Ucraina ar putea sosi abia peste câteva luni, informează The New York Times, citând analişti.
2569 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 801. Rusia protestează faţă de declaraţiile făcute de Macron şi de Cameron: escaladare directă / Ucraina a lansat ghidul pentru Olimpiadă: sportivii nu au voie să dea mâna cu ruşii / Rusia acuză Marea Britanie de „implicare directă din ce în ce mai mare” în război

Putin şi Macron privesc în direcţii diferite

Rusia acuză Marea Britanie de „implicare directă din ce în ce mai mare” în război

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a catalogat comentariile lordului Cameron drept o „confirmare a implicării directe tot mai mari a Regatului Unit” în război.

Aflat într-o vizită la Kiev, ministrul de externe a declarat că Ucraina are dreptul de a folosi arme britanice pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei şi că depinde de Ucraina dacă face acest lucru.

„Ghidat de propriile sale scopuri pur politice, inclusiv de considerente electorale oportuniste, guvernul britanic urmăreşte în mod persistent un curs de escaladare şi de extindere a geografiei acţiunilor militare”, se arată într-o declaraţie a ambasadei ruse, potrivit Sky News.

Ministerul ucrainean de Externe: Includerea lui Zelenski pe lista de persoane căutate de Rusia, o încercare „disperată” de a atrage atenţia

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că includerea preşedintelui Volodimir Zelenski pe lista de persoane căutate de Rusia demonstrează „disperarea maşinăriei de stat şi a propagandei ruseşti, care nu mai ştiu ce să inventeze pentru a atrage atenţia”, relatează Sky News.

 „Dorim să reamintim tuturor că, spre deosebire de anunţurile ruseşti fără valoare, mandatul de arestare al Curţii Penale Internaţionale pentru arestarea dictatorului rus Vladimir Putin sub acuzaţia de crime de război este real şi executabil în 123 de ţări”, a completat Ministerul de Externe. 

Cea mai mare parte a ajutorului pentru Ucraina ar putea sosi abia peste câteva luni

Majoritatea ajutorului aliat pentru Ucraina nu va ajunge până la vară, în cel mai bun caz, şi până la sfârşitul anului, în cel mai rău caz, a relatat New York Times (NYT), citând analişti.

În timp ce Ucraina aşteaptă livrarea ajutorului în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari, aprobat de preşedintele american Joe Biden, Rusia şi-a forţat avantajul, câştigând mai mult teren în est, notează Kyiv Post.

Ajutorul a fost aprobat la sfârşitul lunii aprilie de către Biden, iar primele livrări au început imediat după promulgarea legii. 

Ucraina se aşteaptă la o finanţare externă de 38 de miliarde de dolari după ce va îndeplini cerinţele FMI

Ucraina se aşteaptă la un sprijin financiar de 38 de miliarde de dolari din partea partenerilor internaţionali, după ce va îndeplini cerinţele unui program al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei la 4 mai, potrivit Kyiv Independent.

Într-un videoclip postat pe Facebook, Andriy Pyshny a declarat că invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a provocat pierderea unei treimi din economia ţării şi distrugeri în valoare totală de „sute de miliarde” de dolari.

Rusia doboară patru rachete ATACMS deasupra Crimeei

Rusia a afirmat că a doborât patru rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în SUA şi furnizate Ucrainei deasupra Crimeei ocupate, scrie Kyiv Independent.

Într-o postare pe Telegram, Ministerul Apărării de la Kremlin a declarat că toate cele patru rachete ATACMS au fost interceptate în timpul nopţii de „sistemele de apărare aeriană aflate la datorie”. Acesta nu a precizat dacă resturile căzute au provocat pagube.

Zaharova afirmă că NATO se pregăteşte de un potenţial conflict cu Rusia

Rusia îl pune pe Zelenski pe lista persoanelor căutate 

Tajani: Italia nu va trimite niciodată soldaţi

„Italia nu va trimite niciodată un soldat italian în Ucraina, ci îşi va apăra întotdeauna dreptul de a fi o ţară liberă şi independentă: nu suntem în război cu Rusia”. Ministrul de externe Antonio Tajani a spus acest lucru în discursul său la Kursaal din Merano, în Alto Adige, cu ocazia celui de-al 66-lea congres al Suedtiroler Volkspartei.

Kiev: 13 drone ruseşti doborâte în timpul nopţii

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 drone kamikaze lansate de forţele ruse în timpul nopţii. „În noaptea de 4 mai 2024, inamicul a atacat cu 13 UAV-uri de atac Shahed-131/136 (drone) şi patru rachete ghidate antiaeriene S-300. Toate lansările au fost efectuate din regiunea Belgorod a Federaţiei Ruse. În urma operaţiunilor de luptă, unităţile de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene şi grupurile mobile de tragere ale Forţelor Ucrainene de Apărare au distrus 13 UAV-uri de atac în regiunile Harkov şi Dnipropetrovsk”, se arată într-o notă a Forţelor Aeriene Ucrainene, relatează Ukrinform.

Moscova: Atacuri hibride? Dezinformare şi isterie anti-rusă din NATO

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a definit drept „dezinformare” acuzaţiile făcute de NATO conform cărora Rusia ar fi condus atacuri hibride împotriva ţărilor Alianţei. Tass o raportează. „Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi conducerea statelor membre individuale fac ceea ce fac cel mai bine: dezinformarea, creşterea gradului de isterie anti-rusă pentru a justifica amploarea fără precedent a militarizării Europei”, a declarat Zaharova.

În pas cu tehnologia

Moscova: Atacuri cibernetice? SUA le place să ne acuze de toate păcatele de moarte.”

Este Moscova în spatele atacurilor cibernetice împotriva unor ţări europene? Statelor Unite le place să acuze Rusia de „toate păcatele de moarte”. Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, răspunde astfel plângerii Departamentului de Stat al SUA, potrivit căreia GRU, serviciul de informaţii militare al Moscovei, este legat de atacurile cibernetice desfăşurate în ultimele săptămâni împotriva unor ţări europene, precum Germania şi Republica Cehă.

Acuzaţie ISW: acţiunile Moscovei împotriva nou-născuţilor din Lugansk sunt genocid

Autorităţile din regiunea ocupată Lugansk, din estul Ucrainei, ameninţă mamele din spitale cu luarea nou-născuţilor dacă niciunul dintre părinţi nu poate demonstra că are cetăţenie rusă: acest lucru a fost raportat de ISW, Institutul pentru Studiul Războiului, comentând că aceste acţiuni încalcă articolul 2 din Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea infracţiunii de genocid. Şeful Administraţiei Militare Lugansk, Artem Lisogor, a anunţat că, de lunea viitoare, mamele care nasc în spitale din regiune vor trebui să facă dovada cetăţeniei ruse a cel puţin unuia dintre părinţii nou-născutului, pentru ca nou-născutul să poată fi externat din spital, spune el, potrivitul centrului de studii american, citat de Ukrainska Pravda. Potrivit analiştilor ISW, astfel de acţiuni încalcă în special articolul 2d al Convenţiei.

Rusia a doborât patru rachete Atacm lansate de la Kiev împotriva Crimeei

Patru rachete Atacm lansate de forţele ucrainene împotriva Crimeei, doborâte de ruşi. Ministerul Apărării din Moscova a anunţat acest lucru pe canalul său Telegram, potrivit căruia „aseară a fost oprită o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu rachete tactice americane împotriva ţintelor de pe teritoriul Federaţiei Ruse”.

Atac cu dronă rusă la Harkov, patru răniţi, inclusiv un copil

Patru persoane rănite, inclusiv un copil. Acesta este rezultatul a două atacuri ruseşti cu drone Shahed lansate la Harkov, Ucraina. Primarul oraşului, Igor Terekhov, a făcut cunoscut acest lucru pe Telegram citat de Ukrainska Pravda. Infrastructura civilă din cartierul Osnovianski a fost afectată şi, într-un caz, s-ar fi produs un incendiu de mare amploare.

Ucraina cere SUA drone fără pilot, SUA ezită să le trimită pentru că se tem că ar putea fi doborâte de ruşi

Ucraina a făcut presiuni pentru vehicule aeriene fără pilot (UAV) multirol MQ-9 Reaper din Statele Unite, dar Washingtonul ezită să le trimită de teamă că Rusia ar putea să le doboare. Ziarul Politico o relatează. UAV-ul ar fi în fruntea listei de arme pe care Ucraina le solicită Statelor Unite, deoarece Kievul plănuieşte o serie de operaţiuni militare pentru vară şi caută noi modalităţi de a identifica ţinte ruseşti din spatele liniei frontului. Ucraina este interesată să folosească MQ-9 Reaper doar pentru recunoaştere. MQ-9 Reaper este un vehicul modular de recunoaştere şi atac aerian fără pilot dezvoltat de General Atomics Aeronautical Systems. Este echipat cu un motor turbopropulsor care îi permite să atingă viteze de peste 400 km/h. Durata maximă a zborului cu drone este de 24 de ore. Este capabil să transporte rachete aer-sol şi aer-aer, precum şi bombe ghidate cu laser.

Reacţii după afirmaţiile dure făcute de Macron şi Cameron

Kremlinul consideră cuvintele preşedintelui francez Emmanuel Macron privind posibila trimitere de trupe în Ucraina o „tendinţă foarte periculoasă”.

Rusia consideră, de asemenea, declaraţiile ministrului britanic de externe David Cameron cu privire la dreptul Kievului de a folosi armele britanice pentru a lovi Rusia drept „o escaladare directă” care „ar putea reprezenta un pericol pentru securitatea europeană”. 

Oficial italian: „nu suntem în război cu Rusia şi nu vom trimite soldaţi în Ucraina”.

Trupele ruse au bombardat Harkov, distrugând mai multe blocuri. Personalul militar rus a intrat într-o bază aeriană din Niger, care găzduieşte trupe americane, o mişcare care urmează deciziei juntei din Niger de a expulza forţele americane din ţară.

Jocurile Olimpice, codul onoarei pentru Kiev: Nu daţi niciodată mâna cu ruşii

Manualul pentru sportivii ucraineni este foarte strict. Naţiunea inamică nu trebuie chemată pe nume, trebuie luată o distanţă sigură chiar şi pe podium şi fără conferinţe comune: „Mai bine să plăteşti o amendă”.

În ciuda protestelor repetate ale Ucrainei, care vrea o interdicţie totală, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a acceptat ca sportivii ruşi (ca şi cei din Belarus) să poată participa pe cont propriu, fără simboluri naţionale, dacă este limpede că nu sprijină invazia şi nu sunt afiliaţi structurilor militare ruseşti.

Sportivii ruşi vor putea participa numai la competiţii individuale, nu la cele de echipă, şi nu vor defila la ceremonia de deschidere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici