LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 817. Rusia anunţă că a cucerit un sat din regiunea anexată Lugansk / Zelenski: Ucraina îşi consolidează poziţiile în regiunea Harkov în contextul ofensivei Rusiei / Medvedev spune că Zelenski este o ,,ţintă militară legitimă"

  • Forţele Aeriene: Ucraina doboară toate cele 29 de drone de atac lansate de Rusia peste noapte.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 493.690 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022.
  • Zelenski: Ucraina îşi consolidează poziţiile în regiunea Harkov în contextul ofensivei Rusiei.
  • Ucraina va primi 100 de rachete din partea Marii Britanii în luna mai, spune ministrul britanic al apărării.
  • Media: Dronele SBU atacă o bază aeriană şi o rafinărie de petrol din Rusia.
  • Poziţia Occidentului asupra războiului din Ucraina este "complet absurdă," spune secretarul britanic al Apărării.
3548 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 817. Rusia anunţă că a cucerit un sat din regiunea anexată Lugansk / Zelenski: Ucraina îşi consolidează poziţiile în regiunea Harkov în contextul ofensivei Rusiei / Medvedev spune că Zelenski este o ,,ţintă militară legitimă"

Războiul din Ucraina, ziua 817. Zelenski: Ucraina îşi consolidează poziţiile în regiunea Harkov în contextul ofensivei Rusiei / Poziţia Occidentului asupra războiului din Ucraina este "complet absurdă," spune secretarul britanic al Apărării

UPDATE Zelenski: Deciziile occidentale privind ajutorul militar cheie pentru Ucraina sunt prea lente

UPDATE Fost oficial american: Este timpul să le oferim ucrainenilor mai mult ajutor pentru a lovi baze din interiorul Rusiei

Ucraina are dreptul de a lovi ţinte militare de pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar SUA şi aliaţii săi ar trebui să sprijine ţara în acest sens, a declarat Victoria Nuland, fost secretar de stat adjunct al SUA, într-un interviu acordat ABC News după ofensiva Rusiei în regiunea Harkov.

Comentând recentele progrese ale forţelor ruseşti în nordul regiunii Harkov, Nuland a subliniat că Ucraina ar trebui să fie echipată pentru a contracara operaţiunile ruseşti lansate de la bazele ruseşti.

,,Eu cred că este timpul să le oferim ucrainenilor mai mult ajutor pentru a lovi aceste baze din interiorul Rusiei", a subliniat Nuland, potrivit PravdaUA.

UPDATE Rusia îşi intensifică propaganda privind ilegitimitatea mandatului preşedintelui Zelenski

Centrul pentru combaterea dezinformării din Ucraina a anunţat că Rusia şi-a intensificat campania de propagandă în jurul problemei alegerilor din Ucraina şi a presupusei ,,pierderi de legitimitate" de către oficialii de top din Ucraina, notează Ukrinform.

,,De fapt, nu există îndoieli cu privire la legitimitatea şefului statului ucrainean, deoarece în condiţiile unei invazii la scară largă şi a legii marţiale, procesul electoral este imposibil prin lege şi din motive de securitate. Partenerii internaţionali ai Ucrainei nu au nicio îndoială cu privire la legitimitatea autorităţilor ucrainene", se arată în declaraţie.

UPDATE De ce Zelenski rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi mandatul îi expiră azi, iar alegerile sunt amânate

UPDATE Planul ţărilor G7 de a ajuta Ucraina dacă Donald Trump revine la Casa Albă 

UPDATE India va participa la summitul de pace de la Elveţia privind Ucraina

India va participa la toate summiturile importante care promovează agenda de pace, securitate şi dezvoltare la nivel mondial, a declarat premierul indian Narendra Modi într-un interviu pentru PTI publicat pe 20 mai, scrie Kyiv Independent.

Modi nu a confirmat încă propria sa participare la summit.

"Nivelul de participare va depinde de calendarul, logistica şi angajamentele paralele", a declarat Modi, potrivit sursei citate.

UPDATE Lloyd Austin la Ramstein: SUA ,,au livrat deja multe dintre cerinţele prioritare ale Ucrainei"

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a ţinut discursul de deschidere la cel de-al 22-lea summit în format Ramstein al Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina (UDCG), la 20 mai, subliniind că noua ofensivă rusă din regiunea Harkov a sporit urgenţa sprijinului Occidentului pentru Ucraina.

În timp ce rezultatele specifice ale summitului nu au fost încă anunţate, Austin a declarat că SUA "au livrat deja multe dintre cerinţele prioritare ale Ucrainei, iar mult mai multă asistenţă este pe drum", notează Kyiv Independent

Austin Lloyd a adăugat că ,,apărarea aeriană va fi un punct important pe agenda noastră de astăzi", ceea ce va ajuta Ucraina să apere regiunea Harkov şi alte locuri din apropierea frontului.

UPDATE Medvedev spune că Zelenski este o ,,ţintă militară legitimă"

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat la 20 mai pentru postul de presă de stat TASS că preşedintele Volodimir Zelenski este o ,,ţintă militară legitimă".

"(Zelenski) conduce deja un regim politic ostil Rusiei, care ne poartă război", a declarat Medvedev, potrivit Kyiv Independent.

"Iar liderii ţărilor care duc un război sunt întotdeauna consideraţi o ţintă militară legitimă".

UPDATE Moscova: Un alt sat din Lugansk a fost cucerit

Trupele ruse au capturat un alt sat, Belogorovka, din regiunea Lugansk din Ucraina. Cel puţin aşa a spus Ministerul Apărării.

UPDATE Forţele de la Kiev controlează aproximativ 60% din Vovcensk - viceguvernator

Forţele armate ucrainene controlează „aproximativ 60%” din Vovcansk, în regiunea Harkov, dar zona rămâne ţinta atacurilor. Aşa a afirmat viceguvernatorul Roman Semenuka, în declaraţii relansate de Rbc-Ucraina. „Ne confruntăm cu bombardamente continue. Inamicul persistă în asalt, concentrându-se în principal pe direcţiile aşezărilor Liptsi şi Vovcensk - a spus el - Inamicul continuă să încerce să împingă Forţele Armate ucrainene departe de centrul oraşului Vovcensk. Aproximativ 60% din oraş se află sub controlul Forţelor Armate ucrainene şi asta înseamnă că atacurile sunt departe de a se opri”.

UPDATE Ruşii asediază Harkovul

UPDATE Forţele ruse au lovit 13 comunităţi din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, cu 43 de atacuri

Forţele ruse au lovit 13 comunităţi din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, cu 43 de atacuri separate, rănind o persoană. Administraţia regională a raportat acest lucru pe 19 mai. Au fost înregistrate cel puţin 236 de explozii. Au fost vizate comunităţile Khotin, Yunakivka, Bilopillia, Myropillia, Krasnopillia, Velika Pisarivka, Nova Sloboda, Drujba, Svesa, Hlukhiv, Shalihine, Esman şi Seredina-Buda. Un bărbat din comunitatea Khotin ar fi fost rănit în urma bombardamentelor. Pe tot parcursul zilei, Rusia a atacat comunităţile de graniţă cu mortiere, mine, artilerie, lansatoare de grenade şi lovituri cu drone. Oraşul Bilopillia, cu o populaţie antebelică de aproximativ 15.600 de locuitori, a fost locul celor mai multe dintre atacurile raportate, cu 68 de explozii înregistrate în zonă.

Comunitatea este situată la doar opt kilometri sud de graniţa dintre Ucraina şi Rusia. Atacurile ruseşti împotriva teritoriului Sumî au devenit din ce în ce mai distructive în ultimele luni. Pe fondul intensificării atacurilor, autorităţile ucrainene au ordonat mai multe evacuări din regiune. Şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat pe 14 mai că se aşteaptă ca Rusia să lanseze un nou atac în regiunea Sumî, după ce situaţia din regiunea Harkov se va stabiliza.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară toate cele 29 de drone de atac lansate de Rusia peste noapte

Forţele ucrainene au doborât toate cele 29 de drone de tip Shahed "kamikaze" lansate de Rusia în noaptea de 20 mai, a raportat Forţele Aeriene ale Ucrainei.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 493.690 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 493.690 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale din 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe 20 mai.

Acest număr include 1.400 de victime suferite de forţele ruse în ultima zi.

Conform raportului, Rusia a pierdut de asemenea 7.590 de tancuri, 14.665 de vehicule de luptă blindate, 17.311 vehicule şi cisterne de combustibil, 12.737 de sisteme de artilerie, 1.076 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 807 sisteme de apărare aeriană, 354 de avioane, 326 de elicoptere, 10.236 de drone, 27 de nave şi bărci şi un submarin.

UPDATE Zelenski: Ucraina îşi consolidează poziţiile în regiunea Harkov în contextul ofensivei Rusiei

Zelenski a declarat, de asemenea, că Ucraina respinge cu succes asalturile ruseşti în regiunea Doneţk, inclusiv în zona din apropierea oraşului Chasiv Yar, care a devenit unul dintre principalele ţinte strategice.

Ucraina va primi 100 de rachete din partea Marii Britanii în luna mai, spune ministrul britanic al apărării

Londra a trimis, de asemenea, Kievului peste 30 de paleţi de piese, inclusiv echipamente anti-mine, peste un milion de cartuşe pentru arme de calibru mic, 20 de vehicule amfibii blindate Viking şi peste 4.000 de articole de îmbrăcăminte militară. De asemenea, Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a îndemnat Berlinul şi alţi aliaţi, pe 19 mai, să trimită rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei şi să permită Kievului să lovească facilităţi din Crimeea ocupată de Rusia.

Media: Dronele SBU atacă o bază aeriană şi o rafinărie de petrol din Rusia

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), împreună cu noile Forţe de Sisteme Fără Pilot ale ţării, a lansat un atac cu drone asupra bazei aeriene militare Kushchevskaya şi a rafinăriei de petrol Slavyansk din Rusia, în timpul nopţii, conform Ukrainska Pravda din 19 mai.

Poziţia Occidentului asupra războiului din Ucraina este "complet absurdă," spune secretarul britanic al Apărării

Într-un interviu recent, secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a criticat poziţia Occidentului în privinţa războiului din Ucraina, numind-o "complet absurdă." El a făcut referire la preocupările preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform cărora ezitările internaţionale şi întârzierile în acordarea ajutorului militar, în special din partea SUA, sunt dăunătoare. Shapps a argumentat că astfel de întârzieri riscă să creeze un impas în care apar victime inutile şi a subliniat lupta existenţială pentru ordinea globală şi democraţie.

Shapps, care a vizitat Kievul în martie, a menţionat că întârzierile Occidentului au consecinţe vizibile pe câmpul de luptă, aşa cum se vede în avansurile recente ale Rusiei în regiunea Harkov. El şi-a exprimat încrederea în capacitatea Ucrainei de a respinge aceste avansuri, dar a subliniat că situaţia din jurul Harkovului ar fi putut fi evitată cu un sprijin oportun.

Zelenski, în întâlniri şi interviuri, a subliniat că unii aliaţi occidentali par să se teamă de ramificaţiile geopolitice ale unei înfrângeri a Rusiei. El a accentuat că Ucraina are nevoie de un sprijin cuprinzător pentru a obţine victoria, în special în contextul ofensivei de amploare a Rusiei în regiunea Harkov. În ciuda câştigurilor recente ale Rusiei, Pentagonul şi-a menţinut poziţia împotriva loviturilor ucrainene pe teritoriul rus folosind arme furnizate de SUA, lucru pe care Zelenski l-a criticat ca o restricţie asupra capacităţilor defensive ale Ucrainei.

Bătăliile în desfăşurare din regiunea Harkov subliniază necesitatea urgentă a unui sprijin internaţional consistent şi robust pentru a contracara agresiunea rusă şi a stabiliza regiunea.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici