Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi alegerile sunt amânate

  • Mandatul preşedintelui Volodimir Zelenski se încheie oficial astăzi, pe 20 mai, după ce a fost ales la conducerea Ucrainei în anul 2019.
  • Alegerile prezidenţiale au fost programate pentru luna martie a acestui an, însă au fost amânate din cauza războiului în curs şi a legii marţiale.
  • Experţi juridici au explicat pentru Deutsche Welle şi BBC de ce poate rămâne la putere, chiar şi după încheierea oficială a mandatului.
Urmărește
1730 afișări
Imaginea articolului Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi alegerile sunt amânate

Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi alegerile sunt amânate

Mandatul de cinci ani al lui Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei se încheie în mod oficial la 20 mai. În mod normal, alegerile ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii martie, dar parlamentul a amânat votul, deoarece ţara se află încă în război şi sub legea marţială, notează Deutsche Welle (DW).

Experţii juridici ucraineni consultaţi de DW au declarat că se aşteaptă ca Zelenski să rămână la putere până la alegerea unui nou preşedinte. ,,Constituţia ucraineană prevede acest lucru în mod clar", a declarat Andriy Mahera, de la Centrul de Politici şi Reforme Juridice din Kiev. ,,Preşedintele nu îşi pierde automat puterile la cinci ani de la învestire. Aceste puteri sunt înlăturate doar atunci când noul preşedinte ales îşi preia funcţia, adică după alegeri", a adăugat expertul, potrivit sursei citate.

Război câştigat, apoi alegeri organizate

Anton Hrushetskyi, directorul Institutului Internaţional de Sociologie din Kiev, a explicat pentru BBC faptul că ucrainenii ,,nu pun la îndoială legitimitatea lui Zelenski" şi că ,,prioritatea este să câştige războiul şi apoi să organizeze alegeri”.

Andriy Kurkov, un renumit actor ucrainean, este de părere că sprijinul continuu al preşedintelui este alimentat de o dorinţă de stabilitate în urma războiului, în ciuda unor frustrări, notează BBC.

Zelenski are sprijin popular larg

Legitimitatea lui Zelenski derivă nu doar din lege, ci şi dintr-un sprijin popular larg. Potrivit Deutsche Welle, un sondaj realizat de Centrul Razumkov din Ucraina în ianuarie a concluzionat că 69% dintre respondenţi au încredere în Zelenski. Mai puţin de un sfert au declarat că nu au încredere în preşedinte.

Un alt sondaj, realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS) la începutul lunii februarie, a constatat că 69% dintre respondenţi consideră că Zelenski ar trebui să rămână la putere până la sfârşitul legii marţiale.

Săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă din timpul vizitei sale în China, preşedintele Vladimir Putin a pus la îndoială legitimitatea lui Volodimir Zelenski. „Dacă se ajunge la semnare de documente, ar trebui să semnăm astfel de documente într-un domeniu atât de vital alături de autorităţile legitime”, a declarat acesta, potrivit Reuters, făcând referire la faptul că preşedintele ucrainean nu ar mai fi legitim după expirarea mandatului, fără a fi organizate alegeri.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici