LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 814. Atac aerian în Harkov / Putin: Capturarea Harkovului ,,nu face parte din plan" / UE sancţionează patru ziare ruseşti / Rusia a confiscat 463 de milioane de euro de la Unicredit / 4.500 de prizonieri ucraineni sunt pe cale să se înroleze în schimbul eliberării condiţionate

  • Rusia nu are suficiente forţe necesare pentru o pătrundere strategică la Harkov, a declarat comandantul militar suprem al NATO, potrivit Sky News.
  • G7 va susţine poziţia UE privind utilizarea activelor ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina.
  • NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina, pe măsură ce Rusia avansează pe câmpul de luptă.
  • Ucraina se pregăteşte să apere regiunea nordică Sumî, afirmă şeful armatei.
21389 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 814. Atac aerian în Harkov / Putin: Capturarea Harkovului ,,nu face parte din plan" / UE sancţionează patru ziare ruseşti / Rusia a confiscat 463 de milioane de euro de la Unicredit /  4.500 de prizonieri ucraineni sunt pe cale să se înroleze în schimbul eliberării condiţionate

Războiul din Ucraina, ziua 814. Rusia nu are suficiente efective pentru o pătrundere în Harkov

UPDATE Rusia a confiscat 463 de milioane de euro de la Unicredit

Un tribunal din Sankt Petersburg a sechestrat conturi şi proprietăţi ale Unicredit în Rusia în valoare de aproape 463 de milioane de euro. Decizia a fost luată la cererea Ruskhimalians, o companie de producţie a gazelor lichide deţinută de Gazprom, în cadrul unui litigiu. Acest lucru a fost raportat de agenţiile ruse. Măsura vizează Unicredit Rusia şi Unicredit Ag, banca germană a grupului care controlează filiala din Rusia.

UPDATE Putin: cheltuielile Rusiei pentru apărare sunt normale, le putem creşte

Cheltuielile de apărare ale Federaţiei Ruse „nu sunt atât de mari; sunt absolut normale”. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus asta astăzi, la Harbin, în nord-estul Chinei, relatează agenţia Tass. 

UPDATE Aproximativ 4.500 de prizonieri ucraineni sunt pe cale să se înroleze în schimbul eliberării condiţionate

Potrivit ministrului adjunct al Justiţiei ucrainean, Olena Visoţka, în Ucraina există aproximativ 4.500 de prizonieri care au acceptat să meargă pe front în schimbul eliberării condiţionate. Rbc-Ucraina o raportează. Potrivit Ministerului Justiţiei, la 15 mai 2024, în închisorile ucrainene erau 27.471 de prizonieri, inclusiv 1.538 de femei.

UPDATE În Rusia, un blogger anti-război condamnat la 2 ani şi o lună de închisoare

Un tribunal rus a condamnat un blogger care se opune războiului din Ucraina la doi ani şi o lună de închisoare sub acuzaţia de „discreditare în mod repetat a armatei”, acuzaţii care derivă din legea cu care autorităţile ruse interzic efectiv orice critică împotriva invaziei. Ştirea a fost difuzată de ziarul online MediaZona, potrivit căruia învinuitul Serghei Veselov, un inginer de 54 de ani, a fost acuzat pentru un filmuleţ pe YouTube intitulat „nu-i confunda pe germani cu naziştii şi pe ruşi cu Putinienii” . Alte dosare penale au fost deschise împotriva bloggerului pentru alte videoclipuri împotriva războiului, care a fost acuzat că ar fi scris „Nu războiului” pe primăria oraşului Şuia, din regiunea Ivanovo.

UPDATE Raid rusesc asupra oraşului Harkov, cel puţin 2 morţi şi 13 răniţi

Două persoane au murit şi 13 au fost rănite într-un atac rusesc asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de guvernatorul regiunii cu acelaşi nume, Oleg Sinegubov, pe Telegram. „Conform datelor preliminare, ocupanţii au lovit de două ori”, în special „în cartierul Holodnohirski din Harkov”, a scris guvernatorul, care a raportat ulterior că au existat cel puţin „două morţi şi 13 răniţi”.

UPDATE UE lansează sancţiuni împotriva altor patru ziare ruseşti: Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia şi Rossiyskaya Gazeta

Consiliul UE a decis astăzi să suspende circulaţia în Uniunea Europeană a altor patru instituţii media care răspândesc şi susţin propaganda rusă şi războiul de agresiune împotriva Ucrainei: Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia şi Rossiyskaya Gazeta. „Aceste mass-media se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federaţiei Ruse şi au fost esenţiale şi instrumentale în desfăşurarea şi susţinerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi pentru destabilizarea ţărilor vecine”.

UPDATE Putin: Legitimitatea lui Zelensky? Curtea Constituţională de la Kiev trebuie să se exprime

Problema legitimităţii lui Vladimir Zelenski ca preşedinte al Ucrainei după expirarea mandatului său trebuie rezolvată de sistemul politic şi juridic al Ucrainei însuşi. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat acest lucru într-o conferinţă de presă. Ria Novosti o relatează. „Este o chestiune de evaluare şi această evaluare trebuie făcută în primul rând de către Curtea Constituţională şi, într-adevăr, de sistemul politic al Ucrainei însuşi”, a spus liderul de la Kremlin, subliniind că legitimitatea preşedintelui ucrainean este importantă şi pentru Moscova. în cazul unei eventuale semnări de documente.

UPDATE Putin: Trupele ruse în regiunea Harkov pentru zona de securitate

Invazia trupelor ruseşti în regiunea Harkov are ca scop crearea „o centură de securitate” în Ucraina pentru a opri atacurile asupra regiunii ruseşti Belgorod. Preşedintele Vladimir Putin a spus acest lucru citat de Ria Novosti.

UPDATE Putin: Armistiţiul olimpic propus de Macron a fost discutat cu Xi

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat cu liderul chinez Xi Jinping despre iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron privind un armistiţiu în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice. Putin însuşi a spus acest lucru în a doua zi a vizitei sale în ţara asiatică, spunând că este „o idee bună”, dar că ar trebui promovată de managerii sportivi.

UPDATE Putin: nu avem un plan de cucerire a Harkovului

Deocamdată, Rusia nu are de gând să cucerească Harkov. Preşedintele Vladimir Putin a spus acest lucru în China, adăugând că ofensiva rusă în zona celui de-al doilea oraş ucrainean este „responsabilitatea Kievului care continuă să bombardeze Belgorod”. Putin a explicat că crearea unei „zone tampon” între regiunile de graniţă ruse şi Ucraina „în zona operaţiunii militare speciale” este în curs de desfăşurare.

UPDATE SUA ,,se joacă cu focul" în ,,războiul indirect", afirmă un înalt oficial rus

SUA ,,se joacă cu focul" în ceea ce priveşte ,,războiul indirect" cu Rusia, a avertizat un diplomat de rang înalt.

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat pentru agenţia de ştiri TASS: ,,Avertizăm că se joacă cu focul. Ei se află de mult timp într-o stare de război indirect cu Federaţia Rusă", potrivit Sky News.

Comentariile sale reflectă îngrijorarea Rusiei cu privire la sprijinul continuu al Occidentului pentru Ucraina, comentariile recente fiind considerate de Moscova ca o schimbare agresivă.

UPDATE Ucraina alocă 38 de milioane de dolari pentru refacerea a două centrale electrice distruse de Rusia

Guvernul a alocat peste 38 de milioane de dolari pentru restaurarea centralei termice Zmiiv din regiunea Harkov şi a centralei termice Trypillia din regiunea Kiev, distruse de atacurile ruseşti, a declarat premierul Denis Şmîhal la 17 mai, scrie Kyiv Independent.

Cele două termocentrale au fost distruse în martie şi aprilie în timpul unor atacuri ruseşti de amploare asupra infrastructurii energetice din Ucraina.  Compania de stat Centerenergo a declarat că atacul împotriva centralei Trypillia a dus la distrugerea a 100% din capacitatea de producţie a companiei.

UPDATE Putin: Capturarea Harkovului ,,nu face parte din plan"

Vladimir Putin a afirmat că capturarea oraşului Harkov nu face parte din planul actual al Rusiei, notează Sky News.

În schimb, Moscova intenţionează să creeze o ,,zonă-tampon" pentru propria securitate a Rusiei, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă din timpul vizitei sale oficiale în China, potrivit sursei citate.

UPDATE Ucraina se pregăteşte să apere regiunea nordică Sumî, afirmă şeful armatei

Kievul pregăteşte trupe pentru a apăra regiunea nordică Sumî, potrivit comandantului-şef al forţelor armate ucrainene.

Oleksandr Sîrskîi spune că se aşteaptă ca luptele să se intensifice pe măsură ce Rusia continuă să atace Harkovul - următoarea posibilă ţintă fiind Sumî, la aproximativ 170 km nord-vest.

Atacul Rusiei asupra Harkovului a extins zona de lupte active cu aproape 70 km, a adăugat el, ceea ce a fost conceput pentru a forţa Ucraina să redirecţioneze resursele întinse către regiune, potrivit Sky News.

UPDATE Ministrul german de Externe: Ucraina are nevoie de mai multe rachete cu rază lungă de acţiune

Ucraina are nevoie de mai multe arme cu rază lungă de acţiune pentru a lupta împotriva avansurilor ruseşti în nordul regiunii Harkov, în timp ce situaţia din zonă rămâne ,,extrem de dramatică", a declarat vineri ministrul de externe al Germaniei, notează The Guardian

Forţele ruseşti au făcut incursiuni de cel puţin câţiva kilometri în regiune în ultimele zile, forţând trupele Kievului, care sunt depăşite de efective, să încerce să ţină linia pe un nou front, în timp ce Moscova exercită o presiune tot mai mare pe frontul din est.

Este important să se taie rutele de aprovizionare ruseşti şi să se ofere Ucrainei arme ,,care pot fi folosite pe distanţe medii şi lungi", a declarat Annalena Baerbock în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe de la Strasbourg.

UPDATE Zelenski: Trupele ruseşti avansează - dar situaţia s-a ,,stabilizat"

Volodimir Zelenski afirmă că situaţia din Harkov s-a ,,stabilizat" începând de astăzi, citat de postul de televiziune RBC-Ucraina, scrie Sky News.

El spune că forţele ruseşti au avansat 10 km într-o zonă din regiune, care a fost intens vizată de Moscova în încercarea de a întinde trupele ucrainene deja depăşite numeric.

,,Astăzi, forţele noastre de apărare i-au stabilizat pe ruşi acolo unde se află acum", a declarat el. 

,,Cel mai adânc punct al avansului lor este de 10 km", a completat liderul de la Kiev.

UPDATE Sora lui Kim Jong Un neagă un schimb de arme între Coreea de Nord şi Rusia, care ar fi folosite în Ucraina

UPDATE Pentagonul: Washingtonul nu şi-a schimbat poziţia cu privire la loviturile ucrainene în Rusia cu arme americane

Washingtonul nu şi-a schimbat poziţia cu privire la potenţiale lovituri ucrainene cu arme furnizate de SUA pe teritoriul rusesc, chiar şi după ce Rusia şi-a lansat ofensiva în regiunea Harkov, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing de presă la 16 mai, notează Kyiv Independent

Oficialii americani au declarat în repetate rânduri că nu susţin sau încurajează loviturile Kievului cu arme americane pe teritoriul rusesc, în timp ce oficialii ucraineni ar încerca să convingă Washingtonul să ridice această interdicţie.

UPDATE NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina

UPDATE Incendiu la o rafinărie din Rusia după un atac cu drone

Autorităţile au stins un incendiu care a izbucnit la rafinăria de petrol Tuapse din Rusia după un atac cu drone ucrainean, au declarat oficialii din regiunea Krasnodar, citaţi de Reuters. Potrivit informaţiilor preliminare, nu există victime, au adăugat aceştia.

Apărarea aeriană rusă şi Flota Mării Negre au distrus 102 drone ucrainene şi şase ambarcaţiuni fără echipaj în cursul nopţii trecute, a anunţat vineri dimineaţă Ministerul rus al Apărării.

O substaţie electrică a fost avariată în Sevastopol în urma atacului, a declarat guvernatorul local Mihail Razvozhaev pe Telegram, care a anunţat că vor fi pene de curent izolate.

„Având în vedere situaţia, am luat decizia de a anula cursurile în toate şcolile, instituţiile de învăţământ secundar profesional şi grădiniţele”, a mai spus acesta.

UPDATE G7 va susţine poziţia UE privind utilizarea activelor ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina

Miniştrii de finanţe din Grupul celor Şapte se pregătesc să susţină un plan al UE care prevedere utilizarea profiturilor obţinute din activele ruseşti îngheţate pentru a sprijini Ucraina în război.

Active financiare în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari (237 de miliarde de lire sterline) au fost îngheţate de G7 după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, scrie Sky News.

UPDATE Atac aerian în Harkov: Alarma aeriană a sunat 16 ore

Cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost lovit de mai multe drone în timpul celei mai lungi alerte de raid aerian din ţară de când Rusia şi-a lansat invazia.

Fabrice Deprez, un jurnalist care relatează din Ucraina, a declarat pe X că ,,a pierdut numărul de explozii care zguduie Harkovul în acest moment - o duzină sau mai multe în ultima oră", potrivit Sky News.

O alertă de raid aerian a durat mai mult de 16 ore şi jumătate, a declarat postul public de televiziune Suspilne, aceasta fiind cea mai lungă alertă de la debutul războiului.

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a intensificat atacurile în regiunea Harkov, provocând pabube însemnate inclusiv infrastructurii energetice.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Comandantul suprem aliat al alianţei pentru Europa, Christopher Cavoli, a declarat că este încrezător că trupele ucrainene vor fi capabile să îşi menţină liniile în regiunea de nord-est, unde Rusia a lansat o nouă ofensivă surpriză în urmă cu aproape o săptămână.

,,Ruşii nu au efectivele necesare pentru a face o breşă strategică", a declarat el într-o conferinţă de presă, notează Sky News.

,,Mai exact, nu au abilităţile şi capacitatea de a o face, de a opera la scara necesară pentru a exploata orice pătrundere în avantajul strategic", a completat acesta.

Kievul a rămas fără muniţie şi arme în urma întârzierilor în livrarea de muniţii de la aliaţii săi, în special din partea SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici