FMI: Ucraina ar putea avea nevoie de finanţare suplimentară de 15 miliarde de dolari

FMI a identificat un necesar de finanţare suplimentară a Ucrainei de 15 miliarde de dolari, pe lângă programul de 17 miliarde de dolari convenit cu autorităţile de la Kiev, instituţia avertizând guvernele occidentale că deficitul trebuie acoperit în următoarele săptămâni, pentru evitarea colapsului.

122 afișări
Imaginea articolului FMI: Ucraina ar putea avea nevoie de finanţare suplimentară de 15 miliarde de dolari

FMI: Ucraina ar putea avea nevoie de finanţare suplimentară de 15 miliarde de dolari (Imagine: Shutterstock)

Calculele FMI scot în evidenţă situaţia gravă în care se află economia ucraineană şi costul implicat de sprijinul acordat autorităţilor de la Kiev, care se confruntă cu separatiştii ruşi din estul ţării, relatează Financial Times.

Programul de finanţare în valoare de 17 miliarde de dolari a fost convenit în aprilie şi se încheie în 2016.

Oficiali occidentali participanţi la discuţii au declarat că sprijinul pentru suplimentarea masivă a ajutorului este scăzut, în condiţiile în care Kievul nu a reuşit să progreseze prea mult cu reformele economice şi administrative prevăzute în program.

"Nu va fi uşor. Nu sunt prea mulţi bani disponibili", a spus unul dintre oficialii participanţi la discuţii.

Sursele au arătat că necesarul de finanţare a crescut din cauza contracţiei economice de 7% şi a prăbuşirii exporturilor în Rusia, cel mai mare partener comercial al Ucrainei, care au dus la retrageri masive de capital din ţară şi scăderea rezervelor băncii centrale.

Înainte de începerea ostilităţilor, estul Ucrainei asigura 16% din PIB-ul ţării.

În lipsa unui sprijin suplimentar, guvernul ucrainean va fi nevoit să reducă masiv bugetul sau să intre în incapacitate de plată.

De la începerea programului de asistenţă financiară al FMI, Ucraina a primit 8,2 miliarde de dolari, de la Fond şi alte instituţii financiare.

Comisia Europeană analizează acordarea unui al treilea ajutor Ucrainei, pe lângă cele 1,6 miliarde de euro (2 miliarde dolari) furnizate deja. Guvernul ucrainean a solicitat alte 2 miliarde de euro de la Bruxelles.

O delegaţie a FMI se află în prezent la Kiev pentru discuţii cu guvernul provind viitorul programului de sprijin.

Noul ministru ucrainean al Economiei, Aivaras Abromavicius, a declarat miercuri că guvernul vrea ca FMI să extindă programul de finanţare, din cauza înrăutăţirii perspectivelor economice.

"Dorim să extindem programul, din cauza situaţiei dificile. Se fac calcule", a spus Abromavicius, adăugând că este prea curând să se cunoască necesarul de bani.

Două surse de la Bruxelles au arătat că îngrijorarea privind finanţele Ucrainei a devenit atât de mare încât ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a spus că l-a sunat pe omologul său rus Anton Siluanov, pentru a-i cere să rostogolească un împrumut de 3 miliarde de dolari acordat de Rusia autorităţilor ucrainene, anul trecut.

Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, şi-a exprimat surpriza faţă de acest demers, afirmând că UE cere ajutorul Rusiei într-o perioadă în care o sancţionează din cauza acţiunilor întreprinse în Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici