Voicu: Legea alegerilor locale poate fi adoptată de Senat săptămâna viitoare

Comisia de cod electoral a finalizat, miercuri, raportul la legea alegerilor locale, analizând amendamentele primite de la senatori, preşedintele comisiei, Mihai Voicu, estimând că Senatul poate să adopte actul săptămâna viitoare, iar ulteror să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

114 afișări
Imaginea articolului Voicu: Legea alegerilor locale poate fi adoptată de Senat săptămâna viitoare

Voicu: Legea alegerilor locale poate fi adoptată de Senat săptămâna viitoare (Imagine: Balasz Attila/Mediafax Foto)

„Comisia de cod electoral a finalizat raportul legii alegerilor locale, analizând amendamentele transmise de senatori. În acest moment, raportul pleacă la Biroul permanent al Senatului, lucrul acesta se va întâmpla cel mai târziu vineri, astfel încât la şedinţa de luni a Biroului Permanent al Senatului raportul să fie introdus pe ordinea de zi a plenului şi eu cred, nemaiexistând alte proceduri, că votul în Senat poate fi dat chiar săptămâna viitoare. Apoi va veni la Camera Deputaţilor, de unde reluăm procedura”, a precizat Voicu.

Membrii comisiei de cod electoral au menţinut prevederea potrivit căreia primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur, respingând propunerea ca aceştia să fie aleşi în două tururi de scrutin.

Comisia de cod electoral se va întruni marţi pentru a lua în discuţie proiectul legii alegerilor parlamentare şi cererea de reexaminare a legii finanţării partidelor, trimisă de preşedintele Klaus Iohannis.

Voicu a precizat că, în privinţa legii alegerilor parlamentare, termenul de 15 mai, stabilit pentru finalizarea acesteia, va fi depăşit, dar că această lege va fi finalizată până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

„La legea alegerilor parlamentare, vom depăşi termenul de 15 mai, este foarte puţin probabil că ne vom încadra în el. Cred că angajamenul de a avea gata această lege până la sfârşitul sesiunii poate fi respectat, chiar dacă am depăşit termenul. Proiectul este gata din punctul de vedere al subcomisiei, urmează ca grupurile parlamentare să formuleze amendamente şi săptămâna viitoare vom putea elabora proiectul pe care putem să-l trimitem Senatului în calitate de prima cameră sesizată", a spus Voicu.

În privinţa reexaminării legii finanţării partidelor, Mihai Voicu a precizat că PNL este de acord cu admiterea cererii.

„La Legea finanţării partidelor, reîntoarsă de preşedinte, procedurile sunt destul de simple, pentru că regulile Curţii Constituţionale ne spun că, în cazul reexaminării, se poate discuta numai pe articolele supuse reexaminării. Din punct de vedere politic, PNL şi-a formulat punctul de vedere în sensul admiterii cererii de reexaminare, pentru că sunt lucruri care vin să întârească transparenţa şi controlul banilor publici. Nu am înţeles că există puncte de vedere divergente şi la celelalte grupuri parlamentare. În consecinţă, este pe ordinea de zi a şedinţei de săptămâna viitoare. Dacă marţea viitoare o vom adopta, putem merge în paralel cu legea alegerilor locale”, a explicat Voicu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici