Teodorovici: Modificări de legislaţie şi de instituţii pe achiziţii publice, până la sfârşitul anului

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunţat, vineri, la Suceava, că până la sfârşitul anului vor fi mai multe modificări privind achiziţiile publice, dar şi instituţionale, cum ar fi comasarea ANRMAP cu UCVAP.

790 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Modificări de legislaţie şi de instituţii pe achiziţii publice, până la sfârşitul anului

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (Imagine: Răzvan Lupică/Mediafax Foto)

Eugen Teodorovici a spus, la o întâlnire cu primarii din judeţul Suceava, că Ministerul Fondurilor Europene va lansa un proiect cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) în cadrul căruia vor fi pregătite peste două mii de persoane în teritoriu pentru achiziţii publice, o zonă extrem de sensibilă.

El a precizat că, până la sfârşitul anului, vor fi multe modificări pe zona de achiziţii publice.

"Veţi vedea multe modificări până la final de an atât de legislaţie, cât şi pe partea de instituţii. De la comasări de instituţii, ANRMAP cu Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP), se vor uni, deci vor dispărea multe din structuri şi legislative", a spus ministrul.

El a arătat că săptămâna viitoare va fi adoptată o hotărâre de guvern în care se prevede, între altele, că cei care depun oferte nu mai aduc de la început toate documentele, ci doar cei care sunt declaraţi câştigători sunt obligaţi să le aducă.

Teodorovici a explicat că această măsură va fi luată în vederea simplificării procedurilor şi să nu se mai stea să se citească toate documentele respective.

El a menţionat că dacă cel care este declarat câştigător al licitaţiei nu aduce documentele solicitate nu va mai fi selectat, fiind înlocuit de cel de pe locul al doilea sau următoarele, până când se semnează contractul cu cel care aduce toate documentele la dosar.

Teodorovici a mai spus că în ceea ce priveşte asocierile de firme care sunt desemnate câştigătoarr, dacă unul dintre membrii asocierii dispare sau iese din asociaţie, licitaţia nu se mai reia, ci se înlocuieşte asociatul care a plecat, astfel încât să se refacă asocierea şi să răspundă aceloraşi condiţii cu care s-a câştigat licitaţia. El a precizat că pot fi aduse şi firme subcontractoare, dar să fie respectate aceleaşi cerinţe de la câştigarea licitaţiei.

Ministrul a mai anunţat că o altă modificare vizează plata subcontractorilor.

El a explicat că plăţile care se fac antreprenorului general vor fi urmărite, iar dacă într-un anumit număr de zile nu se face plata subcontractorului, următoarele plăţi se duc către subcontractori.

Această măsură a fost luată pentru ca banii să ajungă la cei care lucrează, a precizat Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene a arătat că anul 2015 va putea fi un an extrem de important şi se vor putea cheltui peste 8 miliarde de euro, bani care să intre în ţară, ceea ce înseamnă enorm de mult.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici