Criza de personal medical la secţiile ATI este răspândită în toată Europa. Câţi medici are România, conform Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă

  • Nu doar noi suntem în criză de medici şi asistente pentru secţiile de Terapie Intensivă Covid-19
  • Guvernanţii vorbesc numai despre creşterea numărului de paturi, iar pentru criza de personal medical soluţia sunt studenţii voluntari
  • Terapia Intensivă este însă cea mai grea specializare
1765 afișări
Imaginea articolului Criza de personal medical la secţiile ATI este răspândită în toată Europa. Câţi medici are România, conform Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă

Nu doar noi suntem în criză de medici şi asistente pentru secţiile de Terapie Intensivă Covid-19. Dar la noi semnalele de alarmă sunt trase numai de cei care lucrează în sistem şi spun că sunt epuizaţi, după opt luni în secţiile sau spitalele Covid-19.

Nu primesc ajutor. Numărul medicilor de Terapie Intensivă a rămas constant din martie şi până acum: 1159 de medici, arată raportul Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Guvernanţii vorbesc numai despre creşterea numărului de paturi, iar pentru criza de personal medical soluţia sunt studenţii voluntari. Să ştii însă că Terapia Intensivă este cea mai grea specializare şi că nu poţi tratat bolnavii fără să te pregăteşti pentru asta.

Franţa, de exemplu, a făcut cursuri cu 7000 de oameni din primăvară şi până acum: asistente, interni, paramedici. Chiar şi aşa, francezii fac mari eforturi să facă faţă. 

Nici în Italia lucrurile nu stau mai bine. Sunt 11.000 de paturi de terapie intensivă, dar numai 5000 de medici. 

„Situaţia este mereu la limită. De exemplu, ieri nu am putut primi o femeie la Terapie Intensivă. A trebuit să pun un pat într-o sală de operaţie. Dar nici în situaţia asta nu avem posibilităţi nelimitate. Numărul anesteziştilor şi al asistentelor este limitat. Nu e suficient să avem ventilatoare, avem nevoie de anestezişti şi de asistente ca să aibă grijă de bolnavi”, spune Claudio Zanon, directorul unui spital din Milano.

Robert Guerri este medic infecţionist şi coordonatorul departamentului de Covid-19 de la Spitalul del Mar de la Barcelona. Din octombrie are secţia de Terapie Intensivă plină în permanenţă. Şi se confruntă şi el cu lipsa personalului. 

„Pe de o parte, angajaţii din sănătate sunt obosiţi, pe de altă parte, numărul celor care lucrează în prima linie este limitat. Toate spitalele sunt în situaţia asta şi toţi fac angajări, e greu de recrutat medici şi asistente. Acest aspect ne limitează capacitatea de a ne extinde în alte spaţii, ca să lucrăm în aceleaşi condiţii ca şi până acum”, povesteşte Guerri.

Speranţa întregii Europe a fost Germania, care a primit pacienţi, din Franţa, Italia, Belgia, în primul val al epidemie. Dar acum şi sistemul german se apropie de limită şi nu din cauza paturilor de ATI, ci, la fel, a personalului care să poată trata bolnavii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici