O pisică a transmis virusul Covid unui om: primul caz confirmat

Pentru prima dată, o echipă ştiinţifică thailandeză care a publicat în Emerging Infectious Diseases a certificat că o pisică a transmis virusul unui medic veterinar, cazurile de transmitere de acest gen fiind rare.

2005 afișări
Imaginea articolului O pisică a transmis virusul Covid unui om: primul caz confirmat

O pisică a transmis virusul Covid unui om: primul caz confirmat

Pisica se numără printre speciile care pot acţiona ca vehicul între Covid şi o fiinţă umană, chiar dacă, potrivit experţilor, nivelul de risc este foarte scăzut. Descoperirea vine de la o echipă de ştiinţă thailandeză. „Ştim de doi ani că era una dintre posibilităţi”, a comentat Angela Bosco-Lauth, om de ştiinţă la Universitatea de Stat din Colorado, în revista Nature.

Ceea ce s-a constatat transformă astfel în realitate una dintre temerile stăpânilor de pisici: mai întâi, că aceste animale de companie s-ar putea îmbolnăvi şi, ulterior, că pot transmite virusul oamenilor.

Unele situaţii de trecere de la animal la om au fost deja studiate în fermele din Europa şi din America în cazul nurcile.
În acelaşi timp, datele nu ar trebui să provoace alarmă, deoarece, în ciuda numărului mare de feline din casele oamenilor, este clar că transmiterea virusului trebuie considerată un eveniment foarte rar.

Cazul studiat de echipa thailandeză are dovezi foarte solide: o familie care s-a îmbolnăvit de Covid-19 a dus pisica la veterinar. Animalul a strănutat în faţa medicului şi, după 3 zile, acesta a dezvoltat boala, fără ca nimeni din cercul său de familie, prieteni şi colegi să o aibă.

În acest moment s-au făcut cercetări. Apoi, o analiză ulterioară a confirmat că femeia a dezvoltat boala cu aceeaşi variantă de virus care a existat la pisică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici