Premierul a amintit în mesajul său despre începuturuile Europei şi o istorie care datează de mai bine de şapte decenii: Înfiinţarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului.
„Astăzi, la 75 de ani de la Declaraţia Schuman, aniversăm, alături de întreaga comunitate europeană, Ziua Europei – un reper fundamental în istoria postbelică şi în construcţia proiectului european. Este un moment de reflecţie asupra drumului parcurs de Europa şi, totodată, un angajament reînnoit faţă de valorile care i-au stat la bază: pacea, libertatea, solidaritatea şi statul de drept.
Declaraţia rostită de Robert Schuman la 9 mai 1950 a reprezentat mai mult decât o viziune de moment. A fost expresia unei voinţe politice curajoase şi lucide, într-un timp în care Europa se ridica din ruinele războiului. S-a născut atunci Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului – prima formă instituţionalizată a solidarităţii europene – din care a evoluat Uniunea Europeană de astăzi, o construcţie unică în istorie, ce garantează cooperare, democraţie şi dezvoltare pentru sute de milioane de cetăţeni”, se arată în comunicatul de presăc publicat de Guvern.
El spune că România este parte activă a acestui proiect şi aminteşte despre avantajele de care ţara noastră are parte în Uniunea Europeană. „Aderarea noastră la Uniunea Europeană a însemnat modernizare, prosperitate şi ancorare fermă în sistemul de valori democratice. Fondurile europene, libertatea de circulaţie, consolidarea instituţiilor statului de drept – toate acestea sunt dovezi ale impactului profund şi pozitiv al apartenenţei noastre la UE. Integrarea noastră continuă, iar aderarea deplină la Spaţiul Schengen în acest an este o dovadă clară a ireversibilităţii drumului nostru european”, a precizat prmierul Cătălin Predoiu.
„Celebrăm Ziua Europei într-un context geopolitic complex, marcat de crize suprapuse şi de provocări la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli. Ne aflăm într-un moment în care trebuie să apărăm nu doar graniţele fizice ale Europei, ci şi graniţele morale şi instituţionale ale democraţiei. Rezilienţa proiectului european în faţa extremismului, a dezinformării şi a interferenţelor ostile presupune o acţiune comună, fermă şi constantă, în deplin respect al valorilor fundamentale ale libertăţii şi demnităţii umane. Extinderea Uniunii rămâne unul dintre cele mai importante instrumente strategice pentru stabilitate şi pace în regiune. România susţine fără echivoc continuarea acestui proces, atât în Balcanii de Vest, cât şi în vecinătatea estică. De la Chişinău la Skopje, aspiraţiile europene ale acestor popoare trebuie susţinute, sprijinite şi încurajate”, se arată în mesajul premierul interimar.
„La 9 mai, sărbătorim nu doar trecutul, ci şi viitorul Europei. Este o zi în care ne reamintim că Uniunea Europeană nu este un dat, ci un proiect viu, care se construieşte zilnic prin contribuţia statelor membre, a liderilor şi, mai ales, a cetăţenilor săi. La 75 de ani de la Declaraţia Schuman, reafirmăm angajamentul României faţă de proiectul european – o construcţie a păcii şi democraţiei, un spaţiu al valorilor fundamentale, dar şi al oportunităţilor reale: dezvoltare economică, securitate, libertate de mişcare şi de exprimare. Într-o lume marcată de instabilităţi şi provocări multiple, Europa rămâne atât o direcţie morală, cât şi o soluţie pragmatică. Viitorul Europei unite este inseparabil de viitorul lumii euroatlantice, iar consolidarea legăturii transatlantice este esenţială pentru garantarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor noştri. Europa înseamnă unitate, iar România este parte a acestui efort comun. Cu trecutul nostru, cu valorile noastre, cu energia şi responsabilitatea pe care o aducem în construcţia viitorului nostru”, a precizat premierul.