Permisul european de vaccinare a intrat în faza de testare. Când va fi operaţional

  • Permisul european de sănătate a început luni o fază de teste, a anunţat Comisia Europeană.
  • Acest certificat european de sănătate are rolul de a oferi un cadru armonizat care să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în vara aceasta.
  • Comisia speră ca regulamentul să fie adoptat înainte de sfârşitul lunii iunie.
1660 afișări
Imaginea articolului Permisul european de vaccinare a intrat în faza de testare. Când va fi operaţional
Permisul european de sănătate, care este încă subiectul negocierilor politice în UE, a început luni o fază de teste care ar trebui să îi permită să fie operaţional din punct de vedere tehnic în iunie, înainte de sezonul estival, a anunţat Comisia Europeană, relatează cotidianul belgian La Libre.
 
Franţa şi Malta sunt primele două ţări care testează interoperabilitatea sistemului. Este vorba de verificarea capacităţii statelor membre de a se conecta la „gateway-ul” european pus în aplicare. Această fază pilot de două săptămâni implică un total de 18 ţări ale UE plus Islanda, a declarat un purtător de cuvânt al executivului UE, Johannes Bahrke.
 
Această fază nu implică utilizarea datelor reale sau participarea cetăţenilor. Dar începând cu 1 iunie, ţările membre vor putea începe să utilizeze sistemul în condiţii reale dacă sunt pregătite, a spus purtătorul de cuvânt.
 
Acest certificat european de sănătate are rolul de a oferi un cadru armonizat care să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în vara aceasta.
 
„Certificatul verde digital” conţine un cod QR care indică faptul că titularul acestuia a fost vaccinat sau că a fost testat negativ sau că are imunitate după ce a fost infectat cu Covid-19. Acesta este însoţit de o semnătură electronică care atestă autenticitatea sa. La verificarea certificatului de către autoritatea competentă (poliţişti de frontieră, poliţie), codul QR este scanat şi semnătura electronică este verificată.
 
Depinde de statele membre să decidă dacă includ acest certificat în cererea lor naţională de urmărire - ca în Franţa - sau dacă utilizează o cerere separată.
 
În plus, faţă de aceste pregătiri tehnice, regulamentul privind certificatul european de sănătate face obiectul discuţiilor dintre deputaţi şi reprezentanţii Consiliului, o instituţie care reprezintă statele membre.
 
Dezacordurile se referă în special la gratuitatea sau la plafonarea preţului testelor, cerute de Parlamentul European.
 
Eurodeputaţii mai cer ca guvernele să nu poată impune restricţii suplimentare deţinătorilor certificatului, cum ar fi carantina. Însă statele membre doresc să-şi rezerve această posibilitate.
 
O nouă serie de negocieri urmează să aibă loc marţi. Orice acord va trebui apoi aprobat de Consiliu şi votat în plenul Parlamentului European. Comisia speră ca regulamentul să fie adoptat înainte de sfârşitul lunii iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici