Rafila, despre o viitoare „perioadă critică”. Românii care vin din Diaspora nu rămân izolaţi la graniţă

  • Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR), Alexandru Rafila, a declarat, marţi, despre izolarea persoanelor care vin în ţară din zone contaminate, că „intră pe la Arad şi merg până la Iaşi, se opresc pe drum”
  • În Italia, aceştia se opresc în locul pe unde intră în ţară.
3911 afișări
Imaginea articolului Rafila, despre o viitoare „perioadă critică”. Românii care vin din Diaspora nu rămân izolaţi la graniţă

Rafila, despre românii care vin din Diaspora: Intră pe la Arad şi merg până la Iaşi

Întrebat, marţi seara, la Antena 3, despre posibilitatea ca în România să avem „săptămâni critice” în perioada următoare, Alexandru Rafila a spus că ţara noastră nu este încă „în zona critică”.

„Deocamdată nu suntem în zona critică. Săptămânile critice putem să le estimăm în momentul în care o să discutăm despre o transmitere în comunitate. (...) Transmiterea în comunitate e atunci când avem de-a face cu pacientul din autobuz. Unul infectat se urcă în autobuz, nu ştie că e infectat şi răspândeşte infecţia la alte persoane”, a spus Rafila.

Acesta a precizat că speră ca acest scenariu să se întâmple cât mai târziu.

„Probabil că se va întâmpla şi în România, dar dacă reuşim să oprim intrarea persoanelor care vin din alte ţări, care vin din Europa, ţări afectate, probabil se va întâmpla mai târziu”, spune şeful SRM.

Despre autoizolarea românilor care se întorc în ţară, Alexandru Rafila a spus că acest lucru în România nu se întâmplă ca în Italia.

„Ştiţi ce se întâmplă cu izolarea? Izolarea la domiciliu? Intră pe la Arad şi se duce până la Iaşi. E un exemplu. Se opreşte pe drum. Procedura în Italia este că se opresc acolo unde intră (la frontieră – n.r)”, a afirmat epidemiologul.

Întrebat, în continuare, dacă ar fi indicate corturile militare la frontieră, unde să fie oprite persoanele care intră în ţară, Rafila a făcut comparaţia între astfel de metode şi vaporul unde s-au infectat mai mulţi oameni.

„Ceea ce spuneţi de corturi militare nu este aplicabil pentru că persoanele acestea trebuie separate, nu pot sta împreună. Nu fac altceva decât îşi dea între ei boala. Sunt ca pe vapor, gândiţi-vă ce s-a întâmplat pe vapor”, a mai spus Rafila.

Acesta a mai afirmat că „probabil” numărul persoanelor infectate va creşte, iar săptămânile critice ar putea urma.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici