Românii din Marea Britanie vor fi printre primii vaccinaţi anti-COVID. Peste 4.000 de români lucrează în sistemul medical britanic

  • Marea Britanie este prima ţară care începe vaccinarea anti-COVID
  • În Marea Britanie, românii sunt a zecea cel mai frecvent întalnită naţionalitate în rândul personalului medical
  • Aproximativ 4.731 români lucrează în sistemul medical din Marea Britanie
819 afișări
Imaginea articolului Românii din Marea Britanie vor fi printre primii vaccinaţi anti-COVID. Peste 4.000 de români lucrează în sistemul medical britanic

Românii din Marea Britanie vor fi printre primii vaccinaţi anti-COVID. Peste 4.000 de români lucrează în sistemul medical britanic

Marea Britanie începe vaccinarea împotriva COVID-19, iar românii care lucrează în sistemul medical sunt printre primii europeni care vor beneficia de imunizare. Deşi toată lumea aşteaptă serul care să ne scape de noua maladie, există încă multe semne de întrebare legate de rapiditatea cu care vaccinul a apărut pe piaţă.

Nicoleta s-a mutat în Marea Britanie în 2016. Tot de atunci, lucrează ca asistentă medicală la un centru pentru tratarea persoanelor cu afecţiuni psihice. Luna aceasta ar urma să beneficieze de vaccinul anti-COVID. Vaccinarea ar trebui să fie pe bază de voluntariat. Nicoleta povesteşte, însă, că tonul patronilor a fost unul imperativ.

Nicoleta – asistentă medicală în Marea Britanie: Oficial, fiecare membru al staffului a primit un mail, cum că trebuie să ne vaccinăm şi, spunând printre rânduri, că dacă se refuză această vaccinare, angajaţii vor primi mai puţine ore. 80% din acel care home nu vor să-l facă.

Nicoleta refuză să fie printre primii vaccinaţi. Spune că a fost de două ori infectată cu SARS-CoV-2, aşa că are deja imunitate.

Nicoleta – asistentă medicală în Marea Britanie: Eu zic că sunt protejată exact în acelaşi procentaj, protecţia pe care mi-o oferă şi vaccinul. Eu, personal şi, probabil, toate asistentele şi tot personalul, suntem într-un sindicat. Un sindicat privat pe care-l plătim separat, şi, probabil, o să cer o altă opinie să vedem în ce fel ne pot obliga.

Medicul Radu Angelescu lucrează într-unul dintre aceste spitale din Marea Britanie şi este unul dintre primii români care se va imuniza împotriva COVID-19.

Radu a trecut deja prin această boală, iar acum face parte dintr-un program de cercetare la nivelul spitalului. Spune că, deşi are un nivel ridicat de anticorpi, nu se ştie încă dacă asta îl va proteja de o nouă îmbolnăvire. Aşa că a ales vaccinarea.

Radu Angelescu: Cu vaccinul este o discuţie diferită pentru că, chiar dacă se pierde imunitatea în urma vaccinării şi zici că ai imunitate pentru 6, 8, 10 luni, la 6-8 luni poţi să dai un buster şi să mai arăţi organismului, încă o dată, cum arată acele proteine <S> care sunt targetul vaccinului.

Nu toţi angajaţii din sistemul medical din Marea Britanie văd cu ochi buni vaccinul care, spun ei, a apărut prea repede pe piaţă. Medicul Radu Angelescu spune că reticenţa este dată de lipsa de comunicare. Iar oamenii nu înţeleg cum funcţionează acest vaccin.

Radu Angelescu: E adevărat, nu se cunosc efectele pe termen lung, dar din informaţiile pe care le avem şi modul în care vaccinul funcţionează, personal, nu pot să mă gândesc la nişte efecte pe termen lung care m-ar afecta semnificativ. Altfel ce facem? Rămânem cu restricţii pentru încă 4-5 ani ca să studiem efectele adverse ale vaccinului? Este o chestie de risc versus beneficiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici