Câștigurile Rusiei de-a lungul liniei frontului au încetinit în ultimele patru luni, raportează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News.
În ultima sa actualizare, ISW notează, de asemenea, că, în timp ce forțele ruse au încetinit, acestea „continuă să tolereze pierderi de personal comparabile cu rata pierderilor suferite de forțele ruse în timpul unei perioade de avansuri intensificate între septembrie și decembrie 2024”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 3 mai că Moscova așteaptă răspunsul „final” al Kievului la o încetare a focului de trei zile, în perioada 7-9 mai, propusă de președintele rus Vladimir Putin, a relatat agenția rusă de presă de stat TASS, citată de Kyiv Independent.
Peskov a afirmat că acceptarea acordului de către Ucraina ar reprezenta „un test al pregătirii Kievului pentru o pace pe termen lung”.
46 de persoane au fost rănite după ce Rusia a lansat, vineri seară, un atac masiv cu drone în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Acesta a lovit un bloc de apartamente și a provocat incendii, au declarat oficialii, citați de Reuters.
Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că au avut loc atacuri în 12 locații din patru districte centrale ale orașului, care reprezintă o țintă frecventă a atacurilor aeriene rusești.
Forțele armate ucrainene vor lua parte săptămâna viitoare la parada militară organizată de Marea Britanie în Londra. Evenimentul reprezintă cea de-a 80-a aniversare a Zilei Victoriei în Europa, care marchează sfârșitul luptelor pe continent în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Trupul jurnalistei ucrainene Viktoriia Roshchyna, care a murit după ce a fost torturată în captivitatea rusă, a fost adus înapoi în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, a declarat ministrul adjunct de interne Leonid Tymchenko într-un interviu pentru Censor.net publicat pe 24 aprilie.
„Ea a fost identificată prin teste ADN”, a declarat Tymchenko.
Roshchyna, în vârstă de 27 de ani, a dispărut în august 2023 în timp ce realiza un reportaj din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, Moscova admițând detenția sa în anul următor.
Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat sâmbătă că nimeni nu poate garanta că Kievul va supravieţui până la 10 mai dacă Ucraina va ataca Moscova în timpul sărbătoririi victoriei celui de-al Doilea Război Mondial, pe 9 mai, scrie Reuters.
Un avion de luptă rus Su-30 a fost distrus de o lovitură cu dronă maritimă efectuată de serviciile de informații militare ucrainene, marcând prima dată când o dronă maritimă doboară un avion, au declarat serviciile de informații militare ucrainene pe 3 mai.
Agenția de informații, HUR, a declarat că operațiunea fără precedent a avut loc la 2 mai în apropierea portului rusesc Novorossiysk din Marea Neagră și a publicat înregistrarea video a loviturii. Lovitura a fost efectuată de Grupul 13, o unitate specială din cadrul HUR, folosind o dronă maritimă Magura echipată cu un focos de rachetă.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că recenta sa întâlnire cu președintele american Donald Trump la Vatican a fost cea mai productivă conversație pe care cei doi au avut-o până în prezent, a raportat Interfax-Ucraina pe 3 mai.
Vorbind cu jurnaliștii într-o sesiune cu ușile închise, Zelensky a descris întâlnirea din 26 aprilie, care a avut loc în timpul unei vizite de omagiere a regretatului Papă Francisc, ca fiind „poate cea mai scurtă, dar cea mai substanțială”.
Forțele ruse au folosit drone înarmate cu focoase termobarice într-un atac în masă asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, care a rănit cel puțin 51 de persoane, inclusiv doi copii, au declarat procurorii regionali ucraineni pe 3 mai.
Biroul procurorului regional din Harkov a declarat într-o declarație că atacul de la sfârșitul zilei de 2 mai a implicat cel puțin 15 muniții vagabonde, probabil drone „Geran-2” de tip Shahed. Patru districte din Harkov au fost atacate, declanșând numeroase incendii în cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina.
Ucraina a capturat doi cetățeni togolezi care luptau alături de forțele ruse, a declarat un oficial ucrainean pentru Kyiv Independent pe 3 aprilie.
Petro Yatsenko, purtător de cuvânt al Comandamentului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, a declarat că cele două persoane se află în custodia Ucrainei.
Potrivit oficialilor locali, patru persoane au fost rănite, în timp ce regiunea Krasnodar din Rusia ar fi fost ținta unui atac ucrainean cu dronă în noaptea de 3 mai.
Ucraina atacă în mod regulat ținte militare din Rusia, în timp ce Moscova continuă să poarte război împotriva Ucrainei. La 2 mai, Ministerul rus al Apărării a afirmat că 89 de drone ucrainene au fost interceptate deasupra Crimeei ocupate și alte 23 deasupra apelor Mării Negre.
Rusia a lansat peste noapte un atac asupra Ucrainei folosind două rachete balistice Iskander-M și 183 de drone de diferite tipuri, omorând cinci civili și rănind cel puțin alte 61 de persoane, au raportat autoritățile ucrainene pe 3 mai.
Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au interceptat 77 de drone, în timp ce alte 73 au fost pierdute de radar fără a provoca pagube, potrivit raportului Forțelor aeriene.
Rusia a pierdut 955.470 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat la 3 mai Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numărul include 1 170 de victime pe care forțele ruse le-au suferit în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10 745 de tancuri, 22 369 de vehicule blindate de luptă, 47 003 vehicule și rezervoare de combustibil, 27 234 de sisteme de artilerie, 1 375 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 153 de sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere și 34 665 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
Actorul devenit soldat Maksym Kovtun a fost ucis pe linia frontului, a anunțat Teatrul Academic pentru Tineret Dnipro pe 2 mai.
„Maksym a mers pe front pentru a ne proteja țara, libertatea și viitorul”, a declarat teatrul într-o postare pe rețelele sociale.
Ministrul de externe al Regatului Unit, David Lammy, a discutat la 2 mai cu vicepreședintele SUA, JD Vance, despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
În urma intensificării eforturilor de a negocia un acord de pace pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, SUA au declarat că își vor reduce rolul de mediator. „Nu vom zbura în jurul lumii la un moment dat… asta este acum între cele două părți”, a declarat Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, la 1 mai.
Lammy l-a condamnat pe președintele rus Vladimir Putin pentru eșecul de a se angaja în discuții semnificative pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Oficialii guvernului SUA au pregătit un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Cu toate acestea, nu este clar dacă președintele Donald Trump va aproba sancțiunile, a raportat Reuters pe 2 mai.
Potrivit unui oficial american care a vorbit sub anonimat pentru Reuters, Consiliul Național de Securitate al SUA „încearcă să coordoneze un set de acțiuni mai punitive împotriva Rusiei”. Cu toate acestea, pachetul de sancțiuni „va trebui să fie semnat de Trump”.
„Este în totalitate decizia lui”, a confirmat un al doilea oficial american.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat o sumă de până la 310,5 milioane de dolari pentru servicii de formare și sprijin pentru avioanele F-16 destinate Ucrainei, semnalând continuarea sprijinului Casei Albe pentru Kiev.
Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a confirmat știrea într-o declarație oficială, menționând că Ucraina a solicitat „echipamente și servicii în sprijinul aeronavelor sale F-16”.