Simptomele COVID-19 pot persista luni întregi după ce pacientul s-a vindecat. Tusea şi oboseala, printre cele mai comune probleme în România

  • O mare parte din pacienţii cu Covid-19 încă au simptome la 2-3 luni de la apariţia infecţiei
  • Unii dintre pacienţi se confruntă cu oboseală, anxietate şi dificultăţi de respiraţie
  • Studiul a fost efectuat pe 58 de pacienţi cu forme moderate şi severe
  • În România, cele mai comune probleme sunt persistenţa tusei şi oboseala
22146 afișări
Imaginea articolului Simptomele COVID-19 pot persista luni întregi după ce pacientul s-a vindecat. Tusea şi oboseala, printre cele mai comune probleme în România

FOTO: Profimedia

Vrei să vezi mai mult? Studiul C-More, efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford, arată că o mare parte din pacienţii Covid-19 externaţi din spital, se confruntă în continuare cu oboseală, anxietate şi dificultăţi de respiraţie la 2-3 luni de la contractarea virusului. Studiul a fost efectuat pe 58 de pacienţi cu forme moderate şi severe. Rezultatele au arătat că 64% dintre pacienţi aveau dificultăţi de respiraţie la câteva luni de la infectarea cu coronavirus. În România, cei mai mulţi pacienţi se confruntă cu persistenţa tusei şi oboseala.

„În funcţie de forma de boală, într-adevăr, organismul îşi revine mai greu sau mai uşor. Şi în această perioadă apare acea astenie fizică importantă, poate neuropatii periferice, nevrite, dificultăţi în a respira, mai ales în cadrul efortului”, spune Anamaria Dobrotă, medic infecţionist.

În plus, cercetătorii au detectat anomalii ale RMN-ului în mai multe organe şi consideră că inflamaţia persistentă sau cronică poate fi un factor care stă la baza acestor modificări în rândul supravieţuitorilor Covid-19. S-au observat anomalii la plămâni la 60% dintre pacienţi, la rinichi la 29% dintre pacienţi şi la inimă, la 26% dintre participanţi.

„Acest fenomen de inflamaţie apare în multe leziuni ale ţesutului. De obicei se întâmplă lucrul ăsta în infecţii virale. Inflamaţia este cea care de fapt duce la apariţia simptomelor. Dacă la nivelul ţesuturilor afectate de virus, rămâne o inflamaţie prelungită, pot fi explicate simptomele. De obicei se întâmplă lucrul ăsta în infecţii virale. Inflamaţia este cea care de fapt duce la apariţia simptomelor. Sunt modificările care rămân în ţesut până când acesta îşi revine complet”, explică Anamaria Dobrotă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici