6 iulie - Este sărbătorit Sfântul Sisoe cel Mare, călugărul care a vizitat mormântul lui Alexandru cel Mare

2853 afișări
Imaginea articolului 6 iulie - Este sărbătorit Sfântul Sisoe cel Mare, călugărul care a vizitat mormântul lui Alexandru cel Mare

Wikipedia Commons

Sfântul Sisoe cel Mare, care a murit în anul 429 d.Hr., a fost un călugăr ce a trăit solitar  într-o peşteră din Egipt .

Sisoës a fost copt prin naştere. După ce şi-a retras lumea din tinereţe, s-a retras în deşert şi a trăit o vreme sub îndrumarea profesorului său, Avva Or de Nitria .

Dorinţa de a găsi o retragere şi mai puţin frecventată l-a determinat să treacă Nilul şi să se ascundă în muntele unde Sf. Antonie cel Mare murise cu ceva timp înainte.

Potrivit unui mit, Sfântul Sisoe ar fi găsit mormântul lui Alexandru cel Mare al Macedoniei (356 - 323 î.Hr.) şi se spune că a plâns la vederea scheletului său după ce a văzut cât de trecători sunt oamenii măreţi în faţa timpului. 

Se povesteşte că în timpul vieţii sale, împăratul roman Teodosiu cel Mare a interzis închinarea la zeii păgâni, printre care şi Alexandru cel Mare.

În Alexandria, creştinii s-au revoltat şi au distrus Serapeumul, principalul templu păgân unde era înmormântat Alexandru cel Mare.

Chiril al Alexandriei notează că mormântul a fost deschis din ordinul împăratului Teodosie I şi jefuit.  

Acesta este momentul în care rămăşiţele lui Alexandru Macedon dispar din istorie. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici