A murit "părintele noului cinema latino-american", regizorul Fernando Birri

Regizorul argentinian Fernando Birri, considerat de specialişti "părintele noului cinema latino-american", a murit la vârsta de 92 de ani, la Roma, transmite AFP.

87 afișări
Imaginea articolului A murit "părintele noului cinema latino-american", regizorul Fernando Birri

A murit "părintele noului cinema latino-american", regizorul Fernando Birri

Regizorul Fernando Birri a murit miercuri, a anunţat AFP, citând surse apropiate familiei.

Regizorul, născut la Santa Fe, în sudul Argentinei, pe 13 martie 1925, era bolnav de mai mulţi ani şi a murit într-un spital din Roma.

"Hasta siempre, presidente (Pentru totdeauna, preşedinte!, n.r.)", au anunţat pe pagina de pe platforma de socializare Facebook organizatorii Festivalului cinematografiei latino-americane, eveniment pe care cel considerat "părintele noului cinema latino-american" şi "maestru al cinematografiei şi vieţii" l-a înfiinţat în 1985, la Trieste, în nord-estul Italiei.

Nepot al unui anarhist italian refugiat în Argentina la sfârşitul secolului al XIX-lea, Fernando Birri a făcut un drum invers până la origini, când a ales să îşi facă studiile la Centrul experimental al cinematografiei din Roma, din 1950 în 1953, şi a revenit la Santa Fe pentru a înfiinţa un institut de film.

În 1961, filmul "Los inundados" i-a adus premiul pentru debut la Festivalul de la Veneţia. Au urmat "La Pampa gringa" (1963), "Org" (1978), "Mi hijo el Che" (1985), "Che ¿muerte de una utopía?" (1997) "El siglo del viento" (1999) "El Fausto Criollo" (2011).

Organizatorii Festivalului cinematografiei latino-americane i-au adus regizorului un omagiu, vorbind despre un artist cu "imaginaţie, hiperbolic, ireverenţios, genial, dar şi poetic".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici