Aheda Zanetti: "Am creat costumul burkini pentru a le da femeilor libertate, nu pentru a le-o răpi". Ce spune despre interdicţia de pe plajele din Franţa - VIDEO

Aheda Zanetti, creatoarea costumului de baie de tip burkini, a scris pentru The Guardian cum a creat controversatul costum. De asemenea, şi-a exprimat părerea în legătură cu situaţia din Franţa şi interdicţia de a purta acest articol vestimentar.

2435 afișări
Imaginea articolului Aheda Zanetti: "Am creat costumul burkini pentru a le da femeilor libertate, nu pentru a le-o răpi". Ce spune despre interdicţia de pe plajele din Franţa - VIDEO

Aheda Zanetti: "Am creat costumul burkini pentru a le da femeilor libertate, nu pentru a le-o răpi" (Imagine: theguardian.com)

"Când am inventat costumul burkini în 2004, era menit să ofere femeilor libertate, nu să le-o răpească. Nepoata mea voia să joace netball, dar era un chin să fie aleasă într-o echipă - purta un hijab. Sora mea a trebuit să se lupte ca fiica ei să facă sport, să dezbată problema şi să se întrebe: de ce nu poate juca fata asta netball din cauza modestiei sale?

Când i-a fost permis să joace, am fost cu totţii să o vedem şi să o sprijinim, iar ceea ce purta era total nepotrivit pentru o uniformă sportivă - o bluză cu mâneci lungi, pantaloni de trening şi hijab, total necorespunzător pentru orice tip de sport. Arăta ca o roşie şi se vedea că îi este cald.

Aşa că m-am dus acasă şi am început să caut ceva mai potrivit pentru ea, îmbrăcăminte sport pentru femeile musulmane, dar nu am găsit nimic. Ştiam că nu există aşa ceva în Australia. Asta m-a pus pe gânduri, pentru că atunci când eram şi eu mică, am ratat multe sporturi - nu participam la nimic pentru că alegeam să fiu modestă, dar pentru nepoata mea voiam să găsesc ceva care să o ajute să se adapteze la stilul de viaţă australian şi la hainele occidentale, dar în acelaşi timp să îi satisfac nevoile de fată musulmană.

Aşa că m-am aşezat pe podeaua salonului şi am desenat ceva. M-am uitat la voal şi am îndepărtat materialul în exces, ceea m-a neliniştit - comunitatea mea musulmană ar accepta asta?

Costumul burkini a atras atenţia tuturor când comunitatea Surf Lifesaving din Australia a introdus programul de integrare a fetelor şi băieţilor musulmani în comunitate, după revoltele de la Cronulla.

Dup 11 septembrie, revoltele de la Cronulla, interzicerea voalului în Franţa şi tensiunea internaţională care a urmat după - cum că noi suntem oamenii răi doar din cauza câtorva criminali care nu reprezintă musulmanii - chiar nu voiam ca cineva să judece fetele care poartă costumele. Este vorba doar despre o fată care încearcă să fie modestă.

Am vrut ca fetele să aibă încredere că pot avea o viaţă bună. Sportul este important, iar noi suntem australieni! Am vrut să fac ceva pozitiv - toată lumea poate purta costumul, creştini, evrei, hinduşi. Este doar un articol vestimentar potrivit pentru o persoană modestă sau o persoană care are cancer de piele, sau o proaspăt mămică care nu vrea să poarte bikini. Nu simbolizează Islamul.

Când l-am denumit burkini nu m-am gândit la un burqa pentru plajă. Burqa este doar un cuvânt pentru mine - am fost crescută în Australia întreaga mea viaţă şi am creat acest costum de baie, pe care a trebuit să îl numesc rapid. Este combinaţia dintre două culturi - suntem australieni, dar în acelaşi timp, musulmani, prin alegere.

Negativitatea asta care se întâmplă acum şi ce se petrece în Franţa mă întristează. Sper doar că nu e din cauza rasismului. Cred că au interpretat greşit un veşmânt care este atât de pozitiv - simbolizează timpul liber, fericire, distracţie, fitness şi sănătate, iar acum le cer femeilor să îl dea jos când sunt la plajă.

Burkini a oferit femeilor libertate, iar acum ei vor să o ia înapoi? Deci, cine e mai bun? politicienii talibani sau francezi? Sunt la fel de răi.

Cred că niciun bărbat nu ar trebui să îi spună unei femei cum să se îmbrace - nimeni nu ne forţează, e alegerea noastră. Ceea ce vedeţi e alegerea noastră. Mă declar feministă? Da, poate. Îmi place să stau în spatele bărbatului meu, dar eu sunt motorul familiei şi eu aleg să fiu aşa.

Mi-ar plăcea să fiu în Franţa şi să spun asta: aţi înţeles greşit. Există mai multe probleme în lume de care să ne facem griji, de ce să creăm altele? Aţi luat un produs care simboliza fericire şi bucurie, şi l-aţi transformat într-un produs al urii.

Îmi amintesc prima oară când am testat burkini. Prima oară, l-am testat în cadă, ca să mă asigur că funcţionează. Apoi, a trebuit să înot, aşa că m-am dus la o piscină locală să văd dacă eşarfa stă în loc, şi am fost la piscina Roseland. Îmi amintesc că toată lumea se holba la mine - ce purtam? M-am dus la capătul piscinei şi m-am scufundat. Eşarfa a rămas la locul ei şi m-am gândit: Ce frumos! Perfect!

A fost prima oară când am înotat în public şi a fost extrem de frumos. Îmi amintesc cu exactitate sentimentul. Am simţit libertate, împuternicire, parcă deţineam piscina.

Înotatul este unul dintre cele mai bune sentimente din lume. Şi ştiţi ceva? Port bikini sub costumul burkini şi am ce-i mai bun din ambele lumi".

Sursa: http://bit.ly/2bigeTw.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici