Andreea Marin, hărţuită de Natalia Mateuţ. Vedeta a reclamat la CNA o emisiune difuzată de Kanal D

Andreea Marin Bănică a reclamat la CNA emisiunea "Cancan TV" difuzată la Kanal D pe 1 septembrie, în care au fost difuzate fără acordul său imagini din timp ce lua masa la un restaurant, aceasta precizând că astfel i s-au încălcat dreptul la viaţă privată şi dreptul la propria imagine.

4634 afișări
Imaginea articolului Andreea Marin, hărţuită de Natalia Mateuţ. Vedeta a reclamat la CNA o emisiune difuzată de Kanal D

Andreea Marin, hărţuită de Natalia Mateuţ. Vedeta a reclamat la CNA o emisiune difuzată de Kanal D (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Potrivit unei sesizări transmise Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) prin intermediul unui cabinet de avocatură, pe 1 septembrie, în jurul orei 21.30, Andreea Marin Bănică a mers împreună cu mama soţului ei şi cu o prietenă la un restaurant din Bucureşti, pentru a lua masa, cu o ocazie specială.

"După un timp, a venit la noi la masă o echipă a emisiunii «Cancan TV» (incluzând două persoane, cea cu microfonul în mână, numită Natalia Mateuţ din câte am aflat ulterior, şi cameramanul, a cărui cameră de luat vederi transmitea în direct). Le-am transmis clar că nu doresc să am nicio intervenţie în emisiune şi că trebuie să plece, pentru că sunt în cadrul intim. Cu toate acestea, am fost pusă fără voia mea în faţa camerei, a luminii şi a microfonului, precum şi a domnişoarei insistente, care nu a acceptat că am refuzat clar orice tip de dialog. Ca jurnalist cu experienţă, cunosc faptul că nu intră în practica şi deontologia acestei meserii, nicidecum a obliga pe cineva să-ţi răspundă la întrebări, cu atât mai puţin când acea persoană se află într-un cadru privat, aşa cum eram noi, petrecând o parte a timpului liber", spune Andreea Marin Bănică.

Potrivit acesteia, filmarea nu a fost întreruptă.

"Am preferat să mă ridic de la masă şi am decis să plec, deşi aş fi dorit să rămân în compania soacrei şi a prietenei mele, iar echipa de filmare a continuat să mă urmărească şi să mă filmeze continuu, până când am ajuns în parcarea unde aveam maşina. Am evitat pe cât posibil microfonul şi întrebările lipsite de substanţă ale domnişoarei Natalia Mateuţ şi mi-am văzut de drum către maşină, urmând să mă îndrept spre casă cât mai repede cu putinţă, nu pentru că ar fi normal ca o persoană (publică sau nu, nu are importanţă) să fie hărţuită în acest mod şi să dea socoteală pentru felul în care îşi petrece timpul liber, ci pentru că nu mi-am dorit ca această situaţie lipsită de respect să îi deranjeze şi pe ceilalţi", a mai spus Andreea Marin Bănică.

Ea a mai spus că ar fi avut o altă reacţie, asumată, dacă ar fi fost aşteptată la ieşirea din restaurant, caz în care şi-ar fi asumat statutul de persoană publică.

"Fac precizarea că această emisiune «Cancan TV», în care mi s-au încălcat drepturile, a fost difuzată de postul de televiziune Kanal D. Deşi respect acest post de televiziune şi în cadrul său am fost de acord în mai multe rânduri să ofer interviuri ce s-au dovedit a fi de calitate, respectând deontologia profesională (...), din păcate, am fost pusă într-o situaţie în care trebuie să acţionez, pentru că am o mare responsabilitate atât faţă de mine, cât şi faţă de familia mea şi oamenii care învestesc în mine de atâţia ani încrederea lor", mai spune Andreea Marin Bănică.

Astfel, Andreea Marin consideră că, preluându-se şi difuzându-se imagini din viaţa sa privată în ediţia din 1 septembrie a emisiunii "Cancan TV", Kanal D a încălcat dreptul ei la viaţă privată şi dreptul la propria imagine.

"Restaurantul trebuie observat ca local în care se petrec activităţi de viaţă particulară. Prin urmare, după cum spune şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, chiar într-un context public există o protecţie a vieţii private, pentru că, deşi mai sunt şi alte persoane în incinta restaurantului, există o anumită doză de intimitate, generată în cazul nostru de promovarea proprie făcută de acest local şi de aşteptarea noastră rezonabilă de intimitate", mai spune Andreea Marin.

Potrivit monitorizării CNA, în respectiva emisiune, titlul postat pe ecran a fost "Andreea Marin, prinsă de paparazzi", iar Natalia Mateuţ i-a pus mai multe întrebări vedetei de televiziune: "Aţi ieşit cu prietenele la o cină? I-aţi luat mâncare şi lui Ştefan la pachet? Bună seara, Andreea, ce se întâmplă? De ce nu vrei să vorbeşti cu noi?". În acest context, Andreea Marin i-a răspuns "Pentru că nu ai bunul simţ" şi s-a ridicat de la masă.

Pe de altă parte, CNA a primit două sesizări şi de la producătoarea Dana Mladin şi de la Simona Gherghe, moderatoarea emisiunii "Acces Direct" de la Antena 1. Sesizările Danei Mladin şi ale Simonei Gherghe au vizat tot emisiunea "Cancan TV" de la Kanal D, ediţiile din 31 august şi 1 septembrie.

Potrivit Danei Mladin, în cadrul emisiunii "Cancan TV" au fost difuzate diverse montaje formate din fotografiile publicate anterior în cotidianul Cancan TV şi revista Ciao: "imagini filmate în care apăreau subsemnata şi doamna Simona Gherghe în timpul vacanţei petrecute în Grecia, surprinse fără acordul vreuneia dintre noi, însoţite de comentarii false, insinunate şi tendenţioase, fără nicio legătură cu realitatea, prin care se fac referiri neadevărate la viaţa intimă a subsemnatei, inducând ideea că aş avea o anumită orientare sexuală, de natură să creeze o percepţie negativă din partea publicului".

"Fapta săvârşită de radiodifuzor este cu atât mai gravă cu cât, înainte de difuzarea emisiunii mi-am exprimat în scris, prin notificarea adresată SC Dogan Media International SA, dezacordul pentru publicarea materialului respectiv. Prejudiciul, ca efect al faptei ilicite a radiodifuzorului, se resimte atât în viaţa mea profesională, cât şi cea personală, afirmaţiile neadevărate făcute la adresa mea influenţând opinia şi atitudinea faţă de subsemnata atât a persoanelor cu care interacţionez în mediul profesional, cât şi a celor cu care relaţionez social", se mai spune în sesizarea Danei Mladin.

Pe de altă parte, Simona Gherghe spune în sesizarea transmisă CNA: "(...) Nu poate fi ignorat faptul că sunt o persoană cunoscută de telespectatori, în urma unei îndelungate cariere în televiziune, în prezent fiind moderator al emisiunii «Acces Direct» difuzată de postul de televiziune Antena 1, iar fotografiile, comentariile şi insinuările difuzate în cadrul emisiunii «Cancan TV» îmi afectează imaginea inclusiv din punctul de vedre al credibilităţii faţă de telespectatori. Menţionez, de asemenea, că, din respect faţă de telespectatorii «Acces Direct», am luat decizia de a intra în legătură direct cu moderatorul emisiunii «Cancan TV», în timpul difuzării acesteia, pentru a susţine faptul că respectivele comentării difuzate nu au nicio legătură cu realitatea şi cu fotografiile/ imaginile filmate difuzate (...)".

CNA a luat în discuţie, în şedinţa de marţi, sesizările primite de la Andreea Marin, Dana Mladin şi Simona Gherghe. La solicitarea reprezentantului postului Kanal D, Cătălin Băleanu, CNA a amânat analizarea detaliată a acestui caz pentru una din şedinţele viitoare ale Consiliului. Cătălin Băleanu a explicat la şedinţa de marţi că televiziunea Kanal D a primit luni sesizările făcute de Andreea Marin, Dana Mladin şi Simona Gherghe şi reprezentanţii postului au nevoie de mai mult timp pentru a formula un punct de vedere cu privire la aspectele sesizate.

Totuşi, Dan Grigore, unul dintre membrii CNA, a făcut un scurt comentariu referitor la sesizarea Simonei Gherghe. Dan Grigore a precizat că are "un sumbru sentiment de satisfacţie", întrucât Simona Gherghe, care este specializată "în emisiuni de scurs la canal", este pusă acum în faţa unei situaţii de tipul acelora pe care le prezintă la "Acces Direct", emisiune pe care o moderează la Antena 1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici