Antena 3, amendată pentru un promo de reacţie la un clip al lui Băsescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, luni, să amendeze Antena 3 cu 5.000 de lei, pentru difuzarea unui promo de reacţie la un clip electoral al lui Traian Băsescu, în afara emisiunilor electorale şi în afara campaniei electorale.

147 afișări
Imaginea articolului Antena 3, amendată pentru un promo de reacţie la un clip al lui Băsescu

Antena 3, amendată pentru un promo de reacţie la un clip al lui Băsescu

În respectivul promo sunt alăturate imagini din înregistrarea în care Traian Băsescu ar fi lovit un copil cu declaraţii făcute de şeful statului la Realitatea TV, în momentul în care respectiva înregistrare a fost făcută publică, şi imagini şi replici dintr-un spot folosit de Băsescu în campania pentru preşedinţie, în care este parodiat Mircea Badea, realizatorul emisiunii "În gura presei" de la Antena 3.

Potrivit lui Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, spotul este unul "politic" şi a fost difuzat de 30 de ori sâmbătă şi de 15 ori duminică.

Pe de altă parte, Cristina Bachmeier, reprezentanta postului Antena 3, a spus că spotul respectiv este "un promo al postului Antena 3". "Nu este publicitate politică. Este un promo ca şi reacţie la clipul pe care domnul Traian Băsescu l-a folosit în campanie la adresa lui Mircea Badea. Este asumat de post, în spot nu se îndeamnă la vot", spune Cristina Bachmeier.

Totuşi, CNA a decis să amendeze Antena 3 cu 5.000 de lei, în baza art. 6, alin. 1 din Decizia nr. 853 din 2009, potrivit căruia "Radiodifuzorii, publici şi privaţi, pot difuza spoturi electorale, care îndeamnă electoratul să voteze un anumit candidat, numai în cadrul emisiunilor electorale (...), cu respectarea următoarelor condiţii: a) spoturile electorale vor fi difuzate numai însoţite de un marcaj corespunzător; b) spoturile electorale nu pot avea o durată mai mare de 30 de secunde şi trebuie să fie asumate în mod explicit, prin prezentare şi conţinut, de către candidaţi; c) difuzarea spoturilor electorale trebuie să asigure tuturor candidaţilor condiţii egale de acces; d) în emisiunile de promovare nu pot fi inserate spoturi ale unor candidaţi în intervalele alocate altor candidaţi; e) în cadrul emisiunilor de dezbatere pot fi difuzate numai spoturi electorale ale candidaţilor prezenţi în emisiunile respective", a art. 6, alin. 3 din Decizia nr. 853 - "În perioada campaniei electorale, cu excepţia spoturilor electorale, este interzisă difuzarea oricăror forme de comunicare comercială audiovizuală sau noncomercială ce conţine referiri la candidaţi sau la reprezentanţii acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi".

În plus, Consiliul a decis să transmită o scrisoare de atenţionare postului Antena 3 şi pentru spotul "România părăsită de speranţă".

"Este un spot fascistoid", a spus Narcisa Iorga, membru al CNA, făcând referire la faptul că în respectivul clip apar "steaguri roşii". "Este vorba despre denigrarea ţării. Este vorba despre încălcarea Constituţiei şi a Legii audiovizualului", a mai spus Narcisa Iorga, făcând trimitere la mesajele din clip.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a avut o altă părere: "Eu nu cred că este vorba despre denigrarea ţării". "Trebuie să le spunem că spotul trebuie asumat explicit de post", a spus Popescu.

"Acest spot nu este asumat de nimeni. Transmite un mesaj politic", a fost de părere, în schimb, Gelu Trandafir.

Pe de altă parte, Cristina Bachmeier, reprezentanta postului Antena 3 la CNA, a spus că acest spot este "un promo asumat de Antena 3".

În cele din urmă, CNA a decis să transmită postului Antena 3 o scrisoare de atenţionare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici