Antena 3, somată public de CNA să nu mai difuzeze un promo defăimător despre Traian Băsescu

CNA a decis, marţi, să someze public Antena 3 să intre în legalitate în privinţa unui promo defăimător la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi în privinţa unui avertisment postat pe ecran, potrivit căruia Antena 3 este un post TV supus represiunii.

761 afișări
Imaginea articolului Antena 3, somată public de CNA să nu mai difuzeze un promo defăimător despre Traian Băsescu

Antena 3, somată public de CNA să nu mai difuzeze un promo defăimător despre Traian Băsescu (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, un promo difuzat pe Antena 3 începând cu data de 21 august şi o avertizare afişată pe acest post începând cu luna iulie.

De asemenea, CNA a analizat o adresă de la Administraţia Prezidenţială, care a sesizat Consiliul cu privire la un montaj difuzat de Antena 3 în data de 17 octombrie. Potrivit adresei Administraţiei Prezidenţiale, textul citit care însoţeşte imaginile din montaj "este defăimător la adresa preşedintelui României". "A sunat ceasul. S-a dat alarma. Traian Băsescu mai are 60 de săptămâni. Pe câţi dintre cei pe care îi ascultă ordinele ticăloşite îi va trage după ei? Alarmă!", se spune în textul respectivului montaj.

În adresă, Administraţia Prezidenţială mai cere preşedintelui CNA ca membrii Consiliului să analizeze dacă montajul respectiv respectă principiile unei informări corecte, precum şi legislaţia în vigoare.

De asemenea, CNA a primit trei reclamaţii referitoare la avertizarea afişată pe postul Antena 3, potrivit căreia această televiziune ar fi supusă represiunii.

Prezentă la şedinţa CNA de marţi, Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunii Antena 3, a spus că promoul difuzat respectă legislaţia audiovizualului. "Este un promo care trebuie să îndeplinească anumite condiţii, trebuie să capteze atenţia, are şi o anumită doză de exagerare, însă, în acest caz, nu se poate vorbi de un program audiovizual şi de acuzaţii aduse unei persoane", a spus Mirela Bomboe.

"Promoul este şi un teaser la mai multe emisiuni pe care Antena 3 urmează să le realizeze cu privire la o retrospectivă a mandatului prezidenţial. Promoul se încadrează în prevederile legale privind autopromovarea", a mai spus Bomboe.

În ceea ce priveşte avertizarea pusă pe ecran, Mirela Bomboe a spus că în această avertizare nu se vorbeşte despre presiuni din partea unei anumite persoane sau a unei anumite autorităţi. "Este opinia postului despre faptul că este supusă la presiuni de ordin general", a mai spus aceasta.

După ce au analizat respectivul promo şi avertizarea, membrii CNA au decis să someze public Antena 3 să intre în legalitate. Propunerea a fost făcută de Florin Gabrea, fiind adoptată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea) şi un vot "împotrivă" (Radu Călin Cristea).

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

De asemenea, CNA a considerat că Antena 3 a încălcat articolul 40, alineatul 1 din Cod - "În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici