B1 TV, amendat pentru acuzaţiile aduse de Radu Moraru lui Dan Radu Ruşanu

CNA a decis, marţi, să amendeze cu 2.500 de lei postul B1 TV, pentru emisiunea "Naşul" din 14 octombrie, în care realizatorul programului, Radu Moraru, i-a adus acuzaţii senatorului Dan Radu Ruşanu, fără a le demonstra, încălcând astfel dreptul acestuia la imagine.

154 afișări
Imaginea articolului B1 TV, amendat pentru acuzaţiile aduse de Radu Moraru lui Dan Radu Ruşanu

B1 TV, amendat pentru acuzaţiile aduse de Radu Moraru lui Dan Radu Ruşanu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Potrivit CNA, în partea a doua a emisiunii, realizatorul Radu Moraru le-a avut invitate pe Monica Tatoiu, Irina Schrotter şi Livia Dilă. Pe ecran a fost afişată tema dezbaterii - "În ce ţară vrem să trăim? Femeile au cuvântul - cine va fi prim-ministru? Cine va câştiga alegerile prezidenţiale?".

Pe parcursul dezbaterii, au fost făcute unele afirmaţii referitoare la senatorul Dan Radu Ruşanu. "Ruşanu, de exemplu, ţineţi minte, acest tovarăş de nădejde al sistemului otrăvit, încă... nu numai că a intrat în Parlamentul României, nu numai că mai încearcă să facă jocuri, dar participă şi la cele mai înalte negocieri. Eu nu înţeleg de ce preşedintele sau... îl mai primesc pe acest om. Este omul care, public, a închis o televiziune, pe noi. Era finul lui la ANAF şi, supărat într-o emisiune, seara, că l-am plesnit cu două metafore, a dat ordin, dimineaţă la 7 veneau oamenii să închidă conturile televiziunii, adică le-au blocat", a spus Radu Moraru.

În aceeaşi emisiune, Radu Moraru a mai afirmat: "Ruşanu are sute de hectare de teren retrocedate, nici n-are dreptul prin România pe vreo lege. Şi eu vreau să pun întrebarea public, acuma m-am enervat când îmi aduc aminte, domnule Dan Radu Ruşanu este adevărat că sunteţi ofiţer sub acoperire? ... Este adevărat că dumneavoastră încercaţi în perioada asta să umblaţi inclusiv la Banca Naţională?". "Eu ştiu unde lucra înainte de '89 şi am un dosar gros şi lucrez. Voi fi omul care îl voi interzice în politică pe Dan Radu Ruşanu", a precizat Moraru.

În urma emisiunii, Dan Radu Ruşanu a sesizat CNA, spunând că pe parcursul întregii emisiuni, deşi aceasta nu avea nicio tangenţă cu persoana lui, Radu Moraru a lansat "un lung şir de acuze şi jigniri" la adresa sa. "În emisiunea "Naşul" din ziua de 14 octombrie 2009, prezentatorul emisiunii Radu Moraru a făcut din nou o serie de afirmaţii mincinoase la adresa persoanei mele, referitoare la evoluţia carierei mele, precum şi la implicarea mea în viaţa politică, afirmaţii lipsite de fundament. Dincolo de limbajul suburban folosit, care ar trebui să spună mult despre caracterul şi profesionalismul acestui domn, moderatorul emisiunii a folosit expresii triviale, persiflante şi calomnioase la adresa mea, terfelindu-mi, din nou, cu acuzaţii foarte grave, imaginea, după bunul lui plac", se arată în sesizarea lui Dan Radu Ruşanu.

"Moderatorul nu numai că nu-l întreabă nimic pe Ruşanu, dar chiar spune că-l va scoate din scenă", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a propus amendarea postului B1 TV cu 2.500 de lei, propunerea fiind adoptată de membrii CNA.

Potrivit CNA, postul B1 TV a încălcat art. 42, alin. 1, 2 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars. (3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici