B1 TV, somat de CNA din cauză că Banciu l-a "ameninţat" pe Becali că "îl calcă în picioare"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să someze public televiziunea B1 TV din cauză că, în emisiunea "Lumea lui Banciu" din 6 iunie, realizatorul Radu Banciu i-a transmis lui Gigi Becali că "o să îl calce în picioare".

363 afișări
Imaginea articolului B1 TV, somat de CNA din cauză că Banciu l-a "ameninţat" pe Becali că "îl calcă în picioare"

B1 TV, somat de CNA din cauză că Banciu l-a "ameninţat" pe Becali că "îl calcă în picioare"

CNA a primit două reclamaţii în urma difuzării emisiunii "Lumea lui Banciu" din 6 iunie, în care se spune că Radu Banciu l-a "atacat" şi i-a transmis "ameninţări directe" lui Gigi Becali.

Potrivit monitorizării CNA, în respectiva emisiune, Radu Banciu a citit şi comentat un comunicatul de presă remis de Gigi Becali, aflat în prezent în închisoare.

"A dat un comunicat la gura puşcăriei, i l-a transmis lui M.M., da, doi chiori s-au întâlnit şi unul îi dicta celuilalt (...) «Am ieşit definitiv şi irevocabil din viaţa publică, aşa că vor rog, din inimă», asta scris între virgule, «pentru cât v-am stat la dispoziţie atâta timp, un minim respect pe care cred că-l merit» (...) Şi acum eşti la mâna noastră, deci niciodată, băiatule, niciodată n-o să te iertăm! Şi când o să avem noi chef, o să vorbim despre tine, uite-aşa te tocăm, uite-aşa! Mărunt şi de o mie de ori pe zi, dacă va fi nevoie. Să mă ţii minte toată viaţa ta, nenorocitule, da? Uite asta ţi-am transmis-o aşa, ca de la om la om. Cu mine nu-ţi merge băiatule, şi-o să te toc şi-o să te fac zdrenţe, acolo unde eşti, cât mai jos o să fii, tot aşa o să calc în picioare, câte zile vei avea, să nu spui că nu ţi-am spus", a spus Radu Banciu.

Prezent la şedinţa de joi a CNA, Rareş Aniţa, reprezentantul B1 TV, a spus că Radu Banciu a folosit un limbaj metaforic şi nu l-a ameninţat pe Gigi Becali.

"Eu, personal, nu m-am bucurat că domnul Becali a devenit un personaj mediatizat şi un fel de model (...) dar nici nu pot să accept asemenea atitudine, indiferent că e vorba despre Gigi Becali (...) Tu nu poţi, ca realizator de emisiune, să spun că «te fac zdrenţe, te toc, te joc în picioare» (...) Este ameninţare publică", a spus Lorand Turos, membru al CNA. El a propus o amendă de 20.000 de lei pentru televiunea B1 TV.

La rândul său, Radu Călin Cristea, membru al CNA, a spus: "Există indiscutabil derapaje, aşa după cum derapaje vor exista şi în raportul de monitorizare care stă la rând (emisiunea "În gura presei", realizată de Mircea Badea, n.r.)". El a propus aplicarea unei somaţii publice televiziunii B1 TV, precizând că aceeaşi sancţiune o va propune şi în cazul televiziunii Antena 3, pentru emisiunea "În gura presei", subiect care urmează să fie discutat în şedinţa de joi a CNA.

"Eu nu sunt de acord cu această abordare. Eu sunt de principiu că amândoi radiodifuzorii - Antena 3 şi B1 TV, punându-i unul lângă celălalt, sunt de amendat, nu discut în ce măsură fiecare dintre radiodifuzori. Observ că trecem la hai să sancţionăm B1 TV acum, eventual cu o somaţie, pentru că ştim că urmează Antena 3, unde, din punctul meu de vedere, e mult mai grav (...) Ar trebui să luăm aceste două emisiuni în paralel şi să ne aplecăm asupra emisiunilor într-un mod echidistant şi egal", a spus, în schimb, Valentin Jucan, membru al CNA.

În urma votului membrilor CNA, doar propunerea de somare publică a B1 TV a întrunit numărul necesar de voturi (minimum şase) şi a fost aplicată.

"Pentru" somarea publică a B1 TV au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea, în timp ce "împotrivă" au votat Valentin Jucan şi Lorand Turos.

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 32, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor" şi a articolului 34, alineatul 1 din Cod - "Orice persoană are dreptul la propria imagine".

Totodată, B1 TV a încălcat articolul 18, litera a din Cod, conform căruia "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 23.00 producţii care prezintă: violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat", având în vedere că emisiunea lui Banciu a fost reluată a doua zi, la o oră accesibilă minorilor (în jurul orei 07.00).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici