CNA: România TV, amendată cu 10.000 de lei pentru "denigrarea" jurnalistei Andreea Pora

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze televiziunea România TV cu 10.000 de lei, din cauza emisiunii "Tonomatul lui Ciutacu" din 20 iunie, în care jurnalista Andreea Pora a fost "denigrată" şi i-a fost încălcat "dreptul la imagine".

409 afișări
Imaginea articolului CNA: România TV, amendată cu 10.000 de lei pentru "denigrarea" jurnalistei Andreea Pora

CNA: România TV, amendată cu 10.000 de lei pentru "denigrarea" jurnalistei Andreea Pora (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Tonomatul lui Ciutacu" din 20 iunie, la sesizarea membrului Consiliului Narcisa Iorga.

"Consider că această emisiune a avut rolul de a linşa un ziarist, pe Andreea Pora (...) Această emisiune a avut drept scop stigmatizarea Andreei Pora", a spus Narcisa Iorga.

Iorga a precizat că a remarcat şi "nişte accente misogine discriminatorii evidente" în această emisiune. Ea a făcut referire la titluri postate pe ecran în timpul emisiuni, între care "Politicieni şi analişti executaţi de o femeie" şi "Cine e femeia care discriminează mai rău decât Băsescu".

"Dar mai sunt şi alte replici ale lui Victor Ciutacu care pe mine mă duc la o astfel de interpretare (accentele discriminatorii, n.r.) (...) Practic, dacă eşti femeie, nu ai dreptul să îţi expui un punct de vedere", a spus Narcisa Iorga.

Ea a mai spus că, din punctul său de vedere, în această emisiune au fost utilizate "cu rea-credinţă" numele şi imaginea Andreei Pora. "Cred că a fost utilizată cu rea-credinţă imaginea Andreei Pora dintr-o întâlnire publică. Imaginile acelea reluate înainte-înapoi cu cârnatul în gură sunt foarte sugestive", a mai spus Narcisa Iorga, referindu-se la un colaj de imagini difuzate în timpul emisiunii, în care Andreea Pora era prezentată în timp ce mânca.

Totodată, Narcisa Iorga a spus că "Victor Ciutacu nu a asigurat imparţialitatea dezbaterii", prezentând "doar imagini de natură peiorativă" şi doar punctul de vedere al lui Bogdan Chirieac, aflat în conflict cu Andreea Pora.

Narcisa Iorga a precizat că România TV a încălcat articolul 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine", şi articolul 40, alineatul 4 din Cod - "Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale".

De asemenea, Iorga a spus că România TV a încălcat articolul 66 din Cod - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) evitarea oricăror forme de discriminare. (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii".

Iorga a făcut trimitere şi la articolul 67 din Cod, potrivit căruia "În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii".

Pentru încălcarea acestor articole, Narcisa Iorga a propus amendarea televiziunii România TV cu 10.000 de lei. Ulterior, Iorga şi-a retras propunerea şi a susţinut propunerea făcută de un alt membru al CNA, Florin Gabrea, amendă de 50.000 de lei. În schimb, propunerea Narcisei Iorga a fost preluată de membrul CNA Lorand Turos.

Pe de altă parte, Monica Gubernat, membru al CNA, a spus că i se pare exagerat să se vorbească despre "linşaj mediatic" în acest caz. "Am văzut această emisiune ca pe o radiografie a presei româneşti", a spus Monica Gubernat. Ea a mai spus că imaginile cu Andreea Pora prezentate în emisiune sunt "reale".

În schimb, Narcisa Iorga i-a răspuns că problema a fost reprezentată de faptul că imaginile au fost montate astfel încât Andreea Pora să fie denigrată.

"Să faci un calup în care să arăţi cât de nemernică este această femeie este un linşaj", a spus şi Valentin Jucan. El a remarcat şi faptul că Andreea Pora nu a putut să îşi spună punctul de vedere în emisiune.

În urma votului membrilor CNA, în două runde, doar propunerea de amendare a România TV cu 10.000 de lei a întrunit numărul necesar de voturi (minimum şase) şi a fost aplicată. "Pentru" sancţionarea România TV au votat Lorand Turos, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda şi Laura Georgescu, în timp ce "împotriva" aplicării acestei sancţiuni au votat Radu Călin Cristea, Cristina Trepcea şi Monica Gubernat.

Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan au susţinut amenda de 10.000 de lei, după ce propunerea de 50.000 de lei făcută de Gabrea a întrunit doar trei voturi "pentru", restul membrilor CNA fiind "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici