Băsescu: Trecerea la cele veşnice a poetei Nina Cassian ne întristează profund

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, miercuri, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a poetei Nina Cassian, arătând că "în faţa unor astfel de modele, care au continuat să îşi arate preţuirea faţă de România şi după ce s-au stabilit departe de ţară, trebuie să fim profund recunoscători".

61 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Trecerea la cele veşnice a poetei Nina Cassian ne întristează profund

Traian Băsescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Trecerea la cele veşnice a poetei Nina Cassian, artistă de renume internaţional, ne întristează profund. Nina Cassian ne-a dăruit, de-a lungul unei cariere îndelungate şi extraordinar de rodnice, o creaţie valoroasă, autentică, apreciată de cititorii din România şi de cei din Statele Unite ale Americii", se arată în mesajul şefului statului, conform unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

În mesaj se menţionează că Nina Cassian, poetă, prozatoare şi traducătoare, autoare de lieduri şi muzică de cameră, a aparţinut unei generaţii care a dat nume sonore culturii române, "creaţia domniei sale situându-se, încă de la debut, în constelaţia unor mari poeţi români".

"Ne vom aminti, cu siguranţă, de Nina Cassian, de lirismul profund şi de credinţa în vocaţia de poet şi de creator de valoare pe care şi-a asumat-o de-a lungul întregii sale vieţi şi cariere. Cred că în faţa unor astfel de modele, care au continuat să îşi arate preţuirea faţă de România şi după ce s-au stabilit departe de ţară, trebuie să fim profund recunoscători. Doresc să adresez sincere condoleanţe familiei şi tuturor celor care i-au fost aproape. Dumnezeu să o odihnească!", se mai arată în mesaj.

Nina Cassian, considerată a fi marea seducătoare a literaturii române, a decedat marţi, la New York, la vârsta de 89 de ani, după o viaţă tumultuoasă, marcată de cenzura comunistă, dar şi de o creaţie ce s-a manifestat în mai multe domenii - poezie, proză, eseu şi traduceri -, atât în România, cât şi în SUA.

Nina Cassian a decedat în urma unui stop cardiac. Ea a murit "liniştită", în reşedinţa ei, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse apropiate familiei acesteia.

Serviciul memorial va avea loc pe 21 aprilie, la ora 15.00 (ora locală, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York.

Nina Cassian, născută Renée Annie Cassian, s-a născut pe 27 noiembrie 1924, la Galaţi, şi trăia de mai mulţi ani la New York (SUA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici