Bookfest 2014 - Danuta Wałęsa: Consider că a meritat să traversăm greutăţile din perioada comunismului

Danuta Wałęsa, soţia fostului preşedinte al Poloniei Lech Wałęsa, a declarat, la evenimentul de lansare a autobiografiei "Visuri şi secrete", că a meritat să traverseze greutăţile din perioada comunismului, pentru că, în viaţă, "pentru tot trebuie să plăteşti şi pentru ce plăteşti eşti răsplătit".

248 afișări
Imaginea articolului Bookfest 2014 - Danuta Wałęsa: Consider că a meritat să traversăm greutăţile din perioada comunismului

Bookfest 2014 - Danuta Wałęsa: Consider că a meritat să traversăm greutăţile din perioada comunismului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre invitaţii la ediţia de anul acesta a Salonului Internaţional de Carte Bookfest se numără şi Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii şi preşedinte al Poloniei Lech Wałęsa, autoarea volumului autobiografic "Visuri şi secrete", bestseller al anului 2011 în Polonia. Wałęsa descrie în cartea apărută recent la editura Curtea Veche Publishing momentele semnificative şi emoţiile trăite alături de un om care a scris istorie în Europa secolului al XX-lea.

La evenimentul de lansare a volumului autobiografic "Visuri şi secrete", care a avut loc joi seară, la complexul Romexpo din Capitală, au participat Danuta Wałęsa, jurnalistul Piotr Adamowicz, coautor al cărţii, Leszek Biały, director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti, Ştefania Nalbant, reprezentat al editurii Curtea Veche, şi scriitorul Emil Hurezeanu.

"Aici n-avem de-a face cu o carte al lui Lech Wałęsa şi aş îndrăzni să spun nici măcar în primul rând despre el, este cartea principalului personaj secundar, care face parte din principalul portativ isoric şi pune într-o lumină adevărată personajul istoric principal", a declarat Emil Hurezeanu despre volumul autobiografic "Visuri şi secrete".

Acesta a precizat, la evenimentul de lansare a cărţii "Visuri şi secrete", că volumul "urmăreşte etapele vieţii în comun, vieţii de familie, dar prin filtrul celei care are opt copii".

"Personajele istorice sunt foarte importante cu istoria şi din cauza asta e foarte bună, foarte utilă, în legătură cu astfel de personaje, mărturia celor care îi observă foarte de aproape fără să se confunde cu ei şi în această carte avem această observaţie, a soţiei lui Wałęsa, a mamei celor opt copii, a tovarăşei sale de viaţă, dar şi de crezuri. Este cartea unei persoane demne, integre, simple, care nu asumă agenda marii transformări istorice sau sociale, dar, în absenţa rolului ei probabil, nici acestea n-ar fi fost duse la capăt. (...) Avem de-a face cu un autor direct, sincer, care nu are motive de reinterpretare a situaţiilor şi nici nu vrea să ofere imagini de un fel sau altul - bune sau doar bune sau doar rele ale oamenilor şi întâmplărilor. Din acest motiv vom găsi în această carte ceea ce nu găsim în autobiografia lui Wałęsa şi în atâtea alte cărţi ale marilor polonezi. Vom găsi portrete interesante, frânturi de impresii de la papa Paul al II-lea, sfântul părinte de care familia Wałęsa, dar şi Danuta Wałęsa sunt atât de legaţi (...) apar aici oameni foarte inteligenţi şi foarte influenţi în legătură cu care autoarea are păreri în alb-negru, în nuanţe de gri, păreri nuanţate", a declarat Emil Hurezeanu.

Scriitorul a menţionat că autoarea înţelege altfel importanţa pozitivă sau negativă a personajelor şi această carte este a "unei femei care se adresează femeilor, cartea unei femei poloneze care se adresează femeilor poloneze".

La rândul său, Danuta Wałęsa a precizat că "această carte descrie viaţa femeii poloneze şi poate nu doar a femeii poloneze, ci a femeii din această parte a Europei".

"Se poate spune că mulţumită lui Lech Wałęsa sunt aici, pentru că el este politicianul mulţumită căruia a căzut zidul de la Berlin, restul lucrurilor care s-au întâmplat au fost descrise în această carte. Cartea descrie trăirile, cum a fost, a fost mai greu, a fost mai uşor, a fost din nou mai greu. Consider că a meritat să traversăm acele greutăţi din perioada comunismului, pentru că, în viaţă, pentru tot trebuie să plăteşti şi pentru ceea ce plăteşti eşti răsplătit", a declarat Danuta Wałęsa, joi, la evenimentul de lansare a volumului "Visuri şi secrete".

Întrebată ce părere a avut familia sa în momentul în care s-a decis să scrie această carte, Danuta Wałęsa a declarat că le-a spus despre intenţia ei de a-şi descrie viaţa şi s-a consultat cu soţul şi copiii săi, întrebându-i dacă li se pare o idee bună sau nu. "Am primit permisiunea să descriu viaţa mea şi implicit viaţa lor", a spus aceasta.

"Povestea a fost spusă şi scrisă de domnul Piotr, timp de doi ani, şi atunci când a fost publicată s-a creat un fel de situaţie neplăcută, pentru că jurnaliştii au făcut o treabă destul de proastă. Au extras fragmente din carte şi i-au spus soţului meu că este şovinist", a declarat autoarea.

Întrebată dacă i-a fost vreodată teamă de Rusia, Danuta Wałęsa a spus că nu i-a fost niciodată frică de nimic şi niciodată n-a trăit cu frică.

"Faptul că autorităţile comuniste ne ameninţau cu Rusia, nu înseamnă că eu, personal, m-am temut de acest lucru", a spus ea.

În legătură cu succesul pe care l-a avut cartea în Polonia, Danuta Wałęsa a spus că nu s-a aşteptat la acest lucru. "La început am fost chiar şocată de cât interes e pentru cartea mea", a spus autoarea. În schimb, Danuta Wałęsa a menţionat că îi face plăcere să se întâlnească cu publicul, cu femeile care, deseori, îi spun că se identifică cu personajul din carte. "Consider că este un fel de recompensă pentru acei ani grei", a completat soţia fostului preşedinte al Poloniei.

Prezent la eveniment, Piotr Adamowicz, coautor al cărţii, a declarat: "Nu vreau să fiu rău înţeles, dar nu vreau nici să dau dovadă de falsă modestie, dar această carte este un fel de cheie pentru a înţelege două lucruri: ceea ce s-a întâmplat în istoria contemporană a Poloniei şi a Europei centrale şi de est, dar este şi cheia pentru a înţelege unul dintre personajele cele mai importante în secolul nostru, soţul doamnei Danuta Wałęsa, Lech Wałęsa. Şi din aceste două motive consider că această carte, poate nu este excepţională, dar este importantă".

Salonul Internaţional de Carte Bookfest se desfăşoară până duminică, la Romexpo, în Capitală, unde cititorii pot participa la diferite evenimente de lansare pregătite de edituri, ţara de onoare a acestei ediţii fiind Polonia.

Accesul la Bookfest, precum şi la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Programul de vizitare va fi vineri şi sâmbătă, de la 10.00 la 21.00, iar duminică, de la 10.00 la 20.00.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La ediţia precedentă, aproximativ 95.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare a fost literatura germană, prin participarea Austriei, Elveţiei şi Germaniei în proiectul "Trei ţări, aceeaşi limbă". La această ediţie au fost prezente nume cu răsunet internaţional, precum Cătălin-Dorian Florescu, Katharina Hacker, Michael Stavarič, Joseph Winkler, Jan Koneffke, Christian Haller, Saša Stanišić, Julya Rabinowich şi Jolanda Pinel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici