"Canalul" lui Cornel Mihalache, un film despre chinul de a rămâne om şi o lume fără Dumnezeu, la TVR - VIDEO

"Canalul" lui Cornel Mihalache, un film despre chinul de a rămâne om într-o lume fără Dumnezeu, într-un lagăr atemporal, dar care aminteşte de dramele din timpul regimului comunist, a fost prezentat în avanpremieră, luni seară, la Cinema Studio, şi va fi difuzat la TVR 2, pe 10 noiembrie.

754 afișări
Imaginea articolului "Canalul" lui Cornel Mihalache, un film despre chinul de a rămâne om şi o lume fără Dumnezeu, la TVR - VIDEO

"Canalul" lui Cornel Mihalache, un film despre chinul de a rămâne om şi o lume fără Dumnezeu, la TVR - VIDEO (Imagine: Facebook)

Realizat de Cornel Mihalache, după "Canalul", de Kincses Elemer, care a câştigat premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă românească a anului 2001, filmul îi are în distribuţie pe Radu Amzulescu, Claudiu Bleonţ, Richard Bovnoczki, Adrian Ciobanu, Antoaneta Cojocaru, Isabela Neamţu şi Marian Râlea.

"La început a fost ordine. Noi am distrus-o". Aceasta este una dintre ideile de la care porneşte "Canalul" lui Cornel Mihalache, care, în fapt, prezintă o lume atemporală stigmatizată, o lume fără Dumnezeu, a poeţilor, a boierilor, a înţelepţilor, pe care lagărul i-a "modificat", transformându-i în sub-oameni. Este o lume cu susul în jos, care, pentru a reveni la forma iniţială, trebuie să se dezintegreze, să se autodesfiinţeze, să moară. Totul pe muzica lui Felix Mendelssohn. Nu întâmplător, filmul se încheie cu o sinucidere, care pune capăt "canalului" în care trăieşte fiecare personaj.

"Este un text excelent, care pleacă din nimic şi ajunge la crimă şi sinucidere şi toate poveştile lumii", a declarat, pentru MEDIAFAX, regizorul Cornel Mihalache. El a vorbit şi despre mesajul filmului său, precizând că îl are în centru "pe cel care a adus lumina". "Este acelaşi cu cel care o şi sparge, o ia. E cel care omoară tot, omoară viaţa, restrânge tot şi se face inversul big bang-ului", a mai spus Mihalache.

 

 

 

Deşi în filmul său se regăsesc şi imagini de la diverse parade militare, amintind de grandomania regimurilor totalitare, Mihalache spune că a filmat în luna martie pentru această producţie şi nu s-a gândit la ce avea să se întâmple ulterior la nivel european.

"Sunt diverse parade militare. Parada ce înseamnă? O acţiune de forţă şi divertisment. Prin divertisment să arătăm ce forţă avem noi. Eu am făcut asta în martie, nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat, nu mă gândisem eu că intră Rusia în Ucraina şi că noi o să fim la 160 de mile marine, vorba preşedintelui (Traian Băsescu, n.r.)", a mai spus Cornel Mihalache.

Totuşi, Cornel Mihalache recunoaşte că subiectul filmului său este unul "vizionabil", în contextul în care anul acesta se împlinesc 25 de ani de la Revoluţia din 1989. Acesta este şi unul din motivele pentru care Mihalache plănuieşte să meargă cu filmul său în festivaluri.

Şi Demeter Andras, coordonatorul cu atribuţii de director al Casei de Producţie TVR, a amintit luni seară, la avanpremiera de la Cinema Studio, de regimurile "care nu dorim să se întoarcă vreodată" şi la care filmul lui Cornel Mihalache te face să te gândeşti.

"Este o piesă pe care am considerat de cuviinţă ca în anul 2014 să o aducem pe marile şi pe mai micile ecrane, nu doar datorită faptului că sunt tot felul de aniversări ale regimurilor care nu dorim să se întoarcă vreodată, dar şi pentru faptul că anul acesta inclusiv Bărăganul nostru împlineşte, ca loc de deportare, o foarte sumbră cifră, fără ca filmul să facă aluzie directă sau referiri directe. Practic, momentul 2014 a fost ales şi în considerarea tuturor acestor date", a spus Demeter Andras.

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat, pentru MEDIAFAX, că filmul lui Cornel Mihalache este "surprinzător pentru o producţie TVR, în sensul că este complicat să abordezi subiectul acesta".

"Pe de altă parte, textul este extrem de tulburător, mărturisesc că aş fi vrut să văd şi piesa (montată la Teatrul din Oradea, n.r.). Pe de altă parte, mă bucur că filmul este difuzat la televizor şi nu poţi să auzi neapărat reacţia publicului. Pentru că, de câteva ori, faptul că s-a râs (în sala de cinema, la avanpremieră, n.r.) când nu era cazul m-a întristat aproape la fel de mult cât întreaga poveste reamintită", a mai spus Irina Margareta Nistor.

La avanpremiera filmului "Canalul" de la Cinema Studio au participat numeroşi jurnalişti şi angajaţi ai TVR, dar şi Radu Carp, membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, deputatul Laszlo Borbely, istoricul Marius Oprea şi fostul preşedinte al televiziunii publice Valentin Nicolau. La eveniment nu a participat însă actualul preşedinte-director general al TVR, Stelian Tănase.

Această "prezenţo-absenţă" a unui preşedinte al TVR a fost remarcată de pe scena Cinema Studio şi de regizorul Cornel Mihalache. "Bună seara, domnule preşedinte al Televiziunii Române... Valentin Nicolau. Asta pentru că preşedinţii la noi întotdeauna vor rămâne preşedinţi, pe viaţă şi apoi", a glumit Cornel Mihalache.

Cornel Mihalache a realizat în acest an şi docuficţiunea "Zi că-ţi place!", după piesa omonimă semnată de Valentin Nicolau. Acest proiect al Casei de Producţie a TVR a avut premiera în luna ianuarie.

Nu în ultimul rând, Cornel Mihalache a făcut o aluzie şi la situaţia dificilă prin care trece Televiziunea Română: "Ăştia suntem şi încercăm, vorba aia, să dăm până şi din degetul mic până la sfârşit. Dacă sfârşitul ăsta anunţat va fi în primăvară sau la anul, vom lupta împotriva lui".

Totuşi, un mesaj pozitiv a avut Demeter Andras, care a spus că recent renăscuta Casă de Producţie a TVR, "încetul cu încetul, va aniversa un an de constanţă", un an în care teatrul TV a fost readus pe micul ecran în fiecare zi de luni. "TVR a readus ceva în casele telespectatorilor săi şi acel ceva este teatrul TV, cu dorinţa de a reconstrui ce am avut cândva - teatrul naţional de televiziune", a mai spus Demeter Andras.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici