CANNES 2014: Criticul de film Andrei Rus, membru în juriul Révélation France 4

Criticul de film Andrei Rus va face parte din juriul Révélation France 4 al ediţiei din acest an a secţiunii Semaine de la Critique, care are loc în timpul Festivalului de la Cannes, informează Institutul Cultural Român (ICR).

175 afișări
Imaginea articolului CANNES 2014: Criticul de film Andrei Rus, membru în juriul Révélation France 4

CANNES 2014: Criticul de film Andrei Rus, membru în juriul Révélation France 4 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Invitaţia a fost adresată tânărului critic de film din România în urma unei selecţii organizate de Sǎptǎmâna Criticii, în colaborare cu Institutul Francez din România şi Institutul Cultural Român, deschisă criticilor cu vârste cuprinse între 22 şi 30 de ani. Alături de colegi din Argentina, Franţa şi Mexic, Andrei Rus va face parte din juriul care, prezidat de cineasta franceză Rebecca Zlotowski, va decerna premiul Révélation France 4 unuia dintre cele şapte lungmetraje din competiţie.

Andrei Rus urmează să supervizeze, de asemenea, lucrările Jury jeune TV5 Monde la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca, juriu care va acorda premiul TV5 Monde celui mai bun film francofon prezentat la acest eveniment. De asemenea, el va prezenta la Bucureşti, la Festivalul Filmului Francez, o parte dintre peliculele proiectate în acest an la Cannes.

Fondator şi redactor-coordonator al revistei Film Menu, Andrei Rus a scris cronici de film, a participat în calitate de curator, organizator sau membru în juriu la mai multe festivaluri de profil din România şi din străinătate. Este lector la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti, unde predă analiza, istoria şi teoria filmului.

Sǎptǎmâna Criticii, care se va desfăşura între 15 şi 24 mai, s-a dedicat, de la începuturile sale, descoperirii tinerelor talente în cinema. Creatǎ de Sindicatul Francez al Criticii de Cinema în 1962, secţiunea onorează prima şi a doua operǎ a cineaştilor din întreaga lume. În decursul timpului, La Semaine de la Critique a distins cineaşti precum Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar-wai, Jacques Audiard, Guillermo del Toro, François Ozon, Alejandro Gonzáles Iñárritu, Gaspar Noé şi, mai recent, Rebecca Zlotowski, Valérie Donzelli şi Jeff Nichols.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 - 25 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj ("Pianul").

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici